Çimentocular İlk Kez Stok Ertti
Çimento sektörü, uzun yıllardan sonra ilk kez stokları eritti. Deprem bölgelerindeki yeniden yapılanmanın etkisiyle canlanan sektör, yeni yatırımlar için harekete geçti
Geçen yıl deprem nedeniyle küçülme içine giren inşaat sektörü ve buna bağlı olarak çimento sektörü, bu yıl ortalarında başlayan deprem bölgesindeki kalıcı konut ihaleleriyle yaralarını sarmışa benziyor. Bayındırlık Bakanlığı`nın açmış olduğu ihalelerle deprem bölgesinde 40 binin üzerinde konut yapılmasına yönelik projeler, en çok çimento üreticilerini rahatlattı. Nasıl rahatlatmasın ki, Marmara Bölgesi`ndeki tüm çimento üreticileri uzun yıllardan sonra ilk kez stoklarını eritmiş durumda... Stoklarını eriten ve talep patlamasıyla karşı karşıya kalan Marmara Bölgesi üreticileri, klinker ihtiyacını diğer bölgelerdeki üreticilerden karşılayınca da, bu rahatlama tüm sektörü içine aldı.
İlk kez stoksuz olarak gelecek yıla ilişkin planlama içine giren sektörde kapasite artırmaya yönelik tevsii yatırımların yanı sıra, bir yıl içinde Marmara Bölgesi`nde sayıları 10`u bulan hazır beton santralleri de, sektördeki hareketliliğin önemli bir göstergesi... Sektör temsilcilerine göre, tüm bu gelişmeler asıl etkisini 2001`de gösterecek ve 2001 çimento sektörü için olağanüstü bir yıl olacak...
Nuh Çimento Genel Müdürü Atalay Şahinoğlu, bu yıl çimento sektöründe olumsuz beklentilerin olumluya döndüğünü belirtiyor ve sözlerini şöyle sürdürüyor:
Deprem nedeniyle inşaat sektöründeki sıkıntılı duruma bir de Bayındırlık Bakanlığı`nın bina ruhsatlarıyla ilgili tutumu eklendiğinde çimento sektöründe geçen yıldan farklı bir beklenti hakim değildi. Ancak deprem bölgesindeki kalıcı konut ihaleleri sektörü hareketlendirdi. Marmara Bölgesi, Bolu`da dahil tüm çimento üreticileri stokları eridi. Ve talep yoğun bir şekilde sürüyor.
Sektördeki bu gelişmelere paralel olarak bölgedeki tüm fabrikaların yeni yatırımlara giriştiğini hatırlatan Şahinoğlu, Bölgenin doğan ihtiyacını karşılamak için bu yıl 8-10 beton santrali kuruldu. Bunlardan üçü Nuh Çimento`ya ait. Ayrıca çimento fabrikaları kapasite artırmaya yönelik yatırımlara da başladı diyor.
Marmara Bölgesi`ndeki talep artışının diğer bölgeleri de etkisi altına aldığını kaydeden Şahinoğlu sözlerini şöyle noktalıyor:
Gelen talepler bölgemizdeki fabrikalarca karşılanamayınca, diğer bölgelerin üreticilerinden klinker alımları gündeme geldi. Bu dolayısıyla Türkiye genelinde birkaç fabrika dışında tüm fabrikaların satışlarını artırdı. Deprem bölgesindeki kalıcı konut yapımı 2-3 yıl daha sürecek, ayrıca bu bölgelerin yeniden şehirleşmeleri sektördeki hareketlenmenin birkaç yıl da artarak süreceğini gösteriyor. Bu değerlendirmeden yola çıkarak, 2001 yılında sektörde yüzde 8-10 büyüme bekliyoruz.
HASRET BİTTİ
Bolu Çimento Genel Müdürü İsmail Erkovan`ın sektörle ilgili değerlendirmeleri ve beklentileri de, Şahinoğlu`ndan farklı değil...
Erkovan, 2000 yılının ilk altı ayında bina ruhsatlarının durdurulmasının bir sonucu olarak inşaatlara başlanamadığını ve çimento sektörünün de durgun bir dönem geçirdiğini hatırlatıyor. İkinci altı aylık sürede ise deprem bölgesindeki kalıcı konut ihalelerinin açılmasıyla işlerin de açıldığını kaydeden Erkovan sözlerini şöyle sürdürüyor:
Haziran ayından itibaren Marmara Bölgesi`ndeki üreticiler gelen talepler karşısında çimento yetiştiremez oldu. Diğer bölgedeki üreticileri de klinker olarak doyurmaya başladık. Ve yıl sonu itibariyle bu yılki satışlar 99`u yakalayacak hatta aşacak. 1999 yılında çimento satışları 31.5 milyon ton civarındaydı. İsmail Erkovan, çimento satışlarının artmasının yanı sıra, klinker üretiminde de stokların tükendiğini hatırlatarak,Yeni yıla stoksuz olarak gireceğiz, senelerdir buna hasrettik diyor.Yeni yıla stoksuz giren ve stok maliyetlerinden kurtulan çimento sektörünün 2001 beklentileri de bir hayli olumlu. Çimento için iyi bir yıl olacağını belirten üreticilere göre, 2001 yılında yüzde 8-10 büyüme bekleniyor.
Ayşe IŞINBARK KÜÇÜKYILDIRIM
ASIL CANLANMA 2001`DE
Dahan Çoşkun / Pamuk Yatırım Araştırma Uzmanı
ENERJİ, konut, sanayi tesisleri ve Güney bölgesindeki turistik tesislerin yapımının 2001`den itibaren hareketlenmesiyle inşaat dolayısıyla da çimento sektörünün en parlak yılı olacağı söylenebilir.
İMKB 100`de işlem gören çimento şirketleriyle ilgili beklentiler ise şöyle:
ADANA 3.6 milyon ton çimento kapasitesi ve yüzde 5.3`lik yurtiçi pazar payı ile Türkiye`nin üçüncü ve Akdeniz Bölgesi`nin ise en büyük çimento üreticisidir. Yüksek temettü ödemesi nedeniyle önemli bir nakit çıkışı yaşayan şirketin karlılığı hızla düşmüştür. Önümüzdeki sene, Akdeniz Bölgesi`ndeki gri çimento pazar payını artıracağını düşündüğümüz şirket, 2002 yılında tamamlanması planlanan 410 milyar TL`lik yeni hazır beton yatırımını, yüzde 20 özsermaye, yüzde 80 dış krediyle karşılayacaktır.
AKÇANSA: 3.75 milyon ton/yıl klinker ve 6 milyon ton/yıl çimento öğütme kapasitesi ve Marmara Bölgesi`nde yüzde 30 pazar payı ile Türkiye`nin en büyük çimento şirketidir. Marmara Bölgesi, inşaat sektöründeki durgunluktan en olumsuz etkilenen bölge olmuş ve çimento fiyatları 2000`de bütün bölgelerin gerisinde kalmıştır. Konumu itibariyle ihracat için avantajlı durumda olan şirket, 2001 yılının ikinci çeyreğinden itibaren deprem nedeniyle ortaya çıkan ek talepten de yararlanacaktır.
BATIÇİM: 1.4 milyon ton klinker, 2.5 milyon ton çimento ve 1.75 milyon metreküp hazır beton kapasitesine sahiptir. Şirket ayrıca kendi üretiminde kullanmak üzere mıcır da üretmektedir. Batıçim`in sırasıyla yüzde 29 ve yüzde 4 oranlarında bölgesel ve yurtiçi pazar payı bulunmaktadır. 2001 yılında iç talebin canlanması ve çimento fiyatlarındaki canlanmayla satışlarında ve karında artış görülecektir. Batı Söke`nin halka arz geliriyle kısa vadeli kredilerini kapatmış olan şirket önümüzdeki yıllarda enerji maliyetlerini indirmeye yönelik bir yatırım planlamaktadır.
ÇİMSA: Dünyanın en büyük beyaz çimento üreticilerinden olan Çimsa, Akdeniz Bölgesi`nde faaliyet göstermekte ve turistik tesis inşaatlarından da olumlu etkilenmektedir. Beyaz çimento tesisi yatırımlarının amortismanlarının maliyetler altında gösterilmesi sonucu 2000 yılında brüt kar marjı gerilemektedir. 2001 yılı için alınan siparişlerin şirketin satışlarının büyük bölümünü kapsadığı tahmin edilmektedir.
GÖLTAŞ: 2.9 milyon ton/yıl çimento ve 1 milyon 400 bin ton/yıl klinker üretim kapasitesine sahip Göltaş`ın bölgesel pazar payı yüzde 50, Türkiye genelindeki pazar payı ise yüzde 4`tür. Muğla-Fethiye`deki Eşen Irmağı üzerinde 2 hidroelektrik santrali kurmayı planlayan şirket enerji maliyetlerini kısmayı planlarken 2001 yılı ortalarında tamamlanması planlanan 2. klinker hattı yatırımı ile kapasitesini 2.1 milyon ton/yıla çıkarmayı hedeflemektedir.
MARDİN: Güneydoğu Anadolu Bölgesi`nde faaliyet gösteren şirketin satışları sektörde yaşanan iç talep daralmasının etkisiyle düşüş göstermiştir. Mardin Çimento`nun, şehirleşme hızının halen yüksek olduğu bölgelere satış yapması, önümüzdeki yıllarda hızlı bir büyüme göstereceğine dair beklentileri güçlendirmektedir. Şirketin GAP bölgesine olan yakınlığı da bölgede gerçekleşecek olan yeni tesis inşaatlarından pay almasını sağlayacaktır.
ASIL CANLANMA 2001`DEDahan Çoşkun / Pamuk Yatırım Araştırma Uzmanı
YILIN ilk yarısında yapı ruhsatlarındaki sınırlama inşaat sektöründeki durgunlukla kendini göstermişti. Ruhsatlar ancak ağustos gibi serbest bırakılmıştı.
BAYINDIRLIK Bakanlığı`nın deprem bölgelerine yönelik kalıcı konut ihalesiyle birlikte yılın ikinci yarısından itibaren, inşaat sektöründe bir canlanma başladı.
BU canlanma deprem bölgesine yakın olan Marmara ve civarındaki üreticileri olumlu etkiledi. ASLINDA bu yıl ekonominin genelindeki canlanma, inşaat ve doayısıyla çimento sektöründe kendini göstermedi. Bu nedenle sektördeki gelişmelerin 2001`de kendini göstereceğini düşünüyoruz.
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN