Bu hafta piyasalarda beklenti ne?
Dolar, altın ve borsada haftalık beklenti ne?
<ımg class="yeniImg" border="0" src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66cf4c94601c04688fbd4a44.jpg">BIST 100: Dikkatler Yunanistan’da...
ımg>
Avrupa tarafında Noel tatilinin getirmiş olduğu rehavet, Avrupa piyasalarında etkili oldu. Hafta ortasında başlayan tatil öncesinde de sakin olan Avrupa piyasaları ılımlı pozitif bir haftayı geride bıraktı.
ABD cephesinde de Avrupa piyasalarına paralel olarak Noel tatilinin getirmiş olduğu rehavet içinde yatay pozitif bir haftayı geride bıraktı. Her ne kadar Noel tatilinin getirmiş olduğu sakin piyasalarda etkili olsa da, geçtiğimiz hafta içerisinde ABD 3. çeyrek büyümesi yüzde 4,3 olan beklentinin üzerinde yüzde 5,00 seviyesinde gerçekleşerek son 11 yılın en yüksek büyümesini gerçekleştirdi.
Yurt içinde ise haftanın önemli gündem maddesi yılın son PPK toplantısıydı. PPK toplantısı sonucunda herhangi bir sürpriz ile karşılaşılmadı. TCMB kararlarında beklentiler dahilinde değişikliğe gidilmemekle birlikte, Merkez’den gelen açıklamalarda da bir değişiklik yer almıyordu. TCMB yaptığı açıklamada kredi büyümesinin makul düzeyde devam ettiği, büyümede ihracatın katkısının azalması beklenirken iç talebin büyümeyi destekleyeceğini, enflasyonda öngörüldüğü gibi 2015 ilk yarıda düşüş sergileyeceği bildirdi. Söz konusu gündem dışında Borsa İstanbul’un yurt dışı piyasaların seyrine iştirak ettiği bir haftaya tanık olduk. Haftaya başlarken piyasalardaki risk iştahındaki artış ile birlikte döviz kurları ve tahvil faizlerindeki sakin görünümden destek alarak yükselen Borsa İstanbul, haftanın geri kalanında Noel tatili etkisiyle yatay pozitif ve hacmi düşük bir hafta geçirdi.
CANLI BORSA İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN...
Geçtiğimiz hafta döviz kurlarının ve tahvil faizlerinin sakin seyri dikkatleri çekerken, yurt dışı piyasalarındaki tatil hacmin düşük olmasına neden olmuştu. Bu hafta yurt içinde ticaret açığı verisi, ABD’de ise konut fiyat endeksi, tüketici güveni, beklemedeki ev satışları ve ISM imalat endeksi verileri takip edilecek olup, hafta açısından en önemli gündem maddelerinden biri Yunanistan seçimleridir. Yunanistan cumhurbaşkanlığı seçimleri ilk 2 turda tamamlanamaması ardından bugün 3. tur seçim yapılacaktır. Cumhurbaşkanının tekrar seçilememesi durumunda erken seçim gündeme geleceğinden, bu durum Yunanistan ve aracılığı ile Euro bölgesi borsalarında gerginlik yaratma potansiyeli taşımaktadır. Bu açıdan Borsa İstanbul’da bu gelişmeden etkilenmesi beklenebilir.
Bu hafta yıl sonuna yaklaşırken endekste pozitif tarafta kalma çabası için 84.500 seviyesinin üzerinde ısrarla tutunması gerekmekte olup, yükseliş denemelerinde 85.500 ve 87.000 seviyeleri hedeflenebilir. Endeksin 84.500 seviyesinin aşağısına gevşemesi halinde ise 83.500 ve 82.500 destekleri kritik bir destek seviyeleri olarak karşımıza çıkmaktadır. Hafta genelinde yatay bir seyir olası olmakla beraber, özellikle Yunanistan kaynaklı haberlerle 82.500 desteğinin aşağı kırılması BIST 100 endeksi açısından olumsuz olabilir.
USD/TRY kontratı: Konsolidasyon devam ediyor...
Geçtiğimiz hafta yurt içinde TCMB faiz kararları izlendi. TCMB beklendiği gibi haftalık repo faizini yüzde 8.25’le sabit bırakırken, gecelik borç verme ve alma faizleri değiştirilmedi. Yapılan açıklamada 2015 yılında enflasyonda gerileme öngörüldüğü, kredi büyümesinin makul seviyelerde devam ettiği, büyümede ihracatın katkısının azalması beklenirken, iç talebin katkısının artmasının beklendiği bildirildi. Temkinli para politikasına devam edileceği bildirildi. ABD tarafında ise haftanın en önemli verisi 3. çeyrek büyüme verisi izlendi. ABD 3. çeyrek büyüme beklenti olan yüzde 4,3’ten oldukça yüksek yüzde 5,00 gelirken son 11 yılın en yüksek büyümesine imza attı. Ayrıca ABD tarafında Michigan tüketici güven endeksi beklentiden yüksek gelirken, dayanıklı tüketim malı siparişleri ve konut satışları beklentiyi karşılamadı. USD/TRY paritesi haftayı 2.3130 ve 2.3250 arasında konsolide olarak geçirdi. Haftanın bir bölümünde ABD ve Avrupa piyasaları tatilken paritede önemli bir hareket söz konusu olmadı.
DÖVİZ KURLARINDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...
Bu hafta yurt içinde ticaret açığı verileri izlenecekken, ABD tarafında konut fiyatları, tüketici güveni, işsizlik başvuruları, Chicago PMI, ISM imalat endeksi verileri izlenecektir. Ayrıca pazartesi Yunanistan seçimleri ve Rusya piyasalarında görülen dalgalanmalarda takip edilmeli.
Teknik açıdan parite hafta boyunca 2.3130 ve 2.3250 arasında konsolide olmuş ve bu konsolidasyon bölgesini aşağı yönlü veya yukarı yönlü olarak kıramamıştır. Bu hafta Yunanistan veya Rusya kaynaklı yaşanabilecek endişeler yanı sıra olumlu ABD ISM imalat endeksi verisinin etkisiyle 2.3250 direncinin yukarı yönlü kırılması ile 2.3300 2.3440 ve 2.3550 seviyeleri direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Veri akışıyla beraber 2.3550 direncinin kırılması durumunda ise 2.3770 seviyesi izlenmelidir. Paritenin 2.3130 desteğini aşağı yönlü kırması durumunda ise 2.3000 seviyesi hedeflenebilir. ABD ISM imalat endeksinin ve yurt içi ticaret açığı verisinin beklenenden düşük gelmesi durumunda 2.3000 desteğinin aşağı yönlü kırılması durumunda 2.2800 desteği izlenmelidir. Paritede konsolidasyon süreci devam etmektedir, konsolidasyon bölgesinin kırılacağı taraf önem arz etmektedir.
Altın: Kısa vade de toparlanma için 1200 USD önemli…
Geçtiğimiz hafta Euro bölgesi tarafında veri akısı zayıfken ABD tarafında haftanın en önemli verisi 3. çeyrek büyüme verisi izlendi. ABD 3. çeyrek büyüme beklenti olan yüzde 4,3’ten oldukça yüksek yüzde 5,00 gelirken son 11 yılın en yüksek büyümesine imza attı. Ayrıca ABD tarafında Michigan tüketici güven endeksi beklentiden yüksek gelirken, dayanıklı tüketim malı siparişleri ve konut satışları beklentiyi karşılamadı. Haftanın ise bir bölümünde ABD ve Avrupa piyasaları Noel nedeniyle tatildi. ABD büyüme verisinin etkisiyle gerileyen altın, haftanın son işlem gününde tekrar yükseldi ancak 1200 USD direncini yukarı yönlü kıramadı.
ALTIN FİYATLARINDAKİ ANLIK DURUM İÇİN TIKLAYIN...
Bu hafta ABD tarafında konut fiyatları, tüketici güveni, işsizlik başvuruları, Chicago PMI, ISM imalat endeksi ve Çin HSBC imalat PMI verileri izlenecektir. Özellikle ABD ISM İmalat Endeksi on plana çıkmaktadır. Ayrıca Pazartesi günü Yunanistan’da yapılacak seçimler ve Rusya piyasalarında olası hareketler yakından izlenmeli.
Teknik açıdan altında orta ve uzun vade de aşağı yönlü trend devam ediyor, yükselişler satış fırsatı olarak kullanılıyor. Ancak kısa vade de 1200 USD seviyesi ön plana çıkmakta. ABD ISM imalat verisinin beklentiyi karşılaması ya da piyasalarda Rusya veya Yunanistan kaynaklı endişelerle altının 1200 USD seviyesini yukarı yönlü kırması ve üzerinde tutunması durumunda bir miktar yükseliş görülebilir. Bu durumda sırasıyla 1209 USD 1218 USD ve 1230 USD seviyeleri izlenebilir. Altının 1200 USD aşağısında kalması durumunda 1187 USD ve 1175 USD destekleri hedeflenebilir. Özellikle başta ISM imalat olmak üzere olumlu ABD verileriyle altının 1175 USD desteğini aşağı yönlü kırması durumunda altında satış baskısının görülebileceği gözden kaçmamalıdır. Altında aşağı yönlü trend devam etmekle beraber kısa vadede 1200 seviyesi on plana çıkmakta.
Arda Coşar
ALB Menkul / Araştırma Uzmanı
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN