Bu hafta gündem hareketli! Piyasalar nasıl hareket eder?

04.05.2015 - 15:53 | Son Güncelleme :
Bu hafta gündem hareketli! Piyasalar nasıl hareket eder? | Piyasa Haberleri

BİST 100: Bu hafta gündem hareketli olacak…

Borsa İstanbul cephesinde haftaya baslarken değer kaybeden doların etkisiyle USD/TRY paritesindeki gevşemeler yükseliş fırsatı olarak değerlendirilse de, hafta içerisinde dünya genelinde oluşan ‘’bekle ve gör’’ havasına borsa İstanbul da iştirak etti. Haftanın son işlem gününde ise yurt genelinde gündem hareketliydi.

CANLI BORSA İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN...

Haberin Devamı

TCMB’nin 2015 2. çeyrek enflasyon raporu sunumu takıp edildi. Sunumu sırasında ezber bozmayan erdem basçı, uygulanan temkinli para politikalarının çekirdek enflasyonu olumlu yönde etkilemeye devam ettiğini söyledi. Gıda fiyatlarının yüksek seyrine değinen basçı, ''enflasyonun 2015 yılı sonunda, orta noktası yüzde 6,8 olmak üzere, yüzde 5,6 ile yüzde 8 aralığında öngörüyoruz'' dedi.

Böylece daha önce yüzde 5,5 olarak öngörülen enflasyon, 1,3 puan yukarı revize edildi. Revize enflasyonun piyasa beklentilerinin altında kalması ve Başçı’nın yeteri kadar sıkı bir para politikası uygulanıyor olduğu yönündeki açıklamaları piyasa tarafından tatmin edici bulunmadı. Basçı ayrıca ABD merkez bankası FED'in faiz artırması halinde, maliyet artacağı için yabancı para zorunlu karşılıklara faiz ödemeye başlayabileceklerini ve gerekirse TL zorunlu karşılıkların da faizinin artırılabileceğini söyledi. 5 Mayıs 2015 tarihinden itibaren Türkiye cumhuriyet merkez bankası nezdinde ABD doları cinsinden tutulan zorunlu karşılıklara, rezerv opsiyonlarına ve serbest hesaplara faiz ödenmesi uygulamasına başlanacak.

4 Mayıs haftası beklentileri…

Bu hafta hem yurt içinde hem de yurt dışındaki veri akışı piyasaların seyrinde etkili olacak. Özellikle ABD tarafındaki yoğun veri akısı dikkatle takıp edilmelidir. Bu hafta ABD’de fabrika siparişleri, hizmet PMI, ıssızlık başvuruları, tarım dışı istihdam, ıssızlık oranı ve saatlik ortalama kazançlar verileri izlenecek. FED’in yapmış olduğu açıklamalarda, hem kotu gecen kıs koşullarına değinmiş hem de faiz artırımının zamanlamasına ilişkin herhangi bir sinyal vermemiş olması nedeniyle söz konusu veri akısı piyasaların seyrinde belirleyici olacak. özellikle beklentisi 225 bin olan tarım dışı istihdam verisinin beklenti üzerinde gelmesi doların global bazda değerlenmesini sağlayabilir. diğer yandan FED’in faiz artırım surecinde baz aldığı önemli verilerden olan ıssızlık oranı ve saatlik ortalama kazançlar verileri de beklentilerden olumlu olursa kurda yukarı yönlü hareketleri destekleyebilir. Yurt içinde ise haftanın ana gündem maddesi olan nisan ayı enflasyonu,  yıllık bazda yüzde 7,91 olarak açıklanırken,  yüzde 7,60 olan beklentinin üzerinde kaldı.

Haberin Devamı

PİYASALARDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN... 

Geçtiğimiz hafta dolar dünya genelinde değer kaybetmiş olsa da kurun 2,65 seviyesinin aşağısında kalıcılık sağlamadığını gördük. Bu hafta kurda 2,70 seviyesi üzerinde hareketler görmemiz durumunda alımlar kuvvetlenebilir. borsa İstanbul’da haftanın son işlem gününde merkez Bankası’ndan gelen açıklamaların yarattığı olumsuzluk ve yatırımcıların tatil riskini almak istememesinin yanı sıra gelecek hafta gerçekleşecek olan ak gıda ve global liman halka arzları öncesinde yatırımcıların likidite yaratma isteğinin de endekste sert satış baskısına yol açtığını düşünüyoruz. Bu hafta fiyatlamalarda görülebilecek düzeltmelerde 84.000 seviyesi önem arz etmektedir.

Bu hafta borsa İstanbul’da anlamlı yükseliş denemelerinin devam edebilmesi için endekste 85.500 seviyesinin üzerinde hareketler görmemiz gerekmektedir. Endekste yükseliş denemelerinde 86.400 seviyesi hedeflenebilir. Endekste görülebilecek gevşemelerde ise 84.500 ve 83.000 seviyeleri öne çıkmaktadır.

EUR/USD: Yunanistan görüşmeleri ve tarım dışı istihdam etkili olacak…

Haberin Devamı

Geçtiğimiz hafta hem Euro bölgesi hem de ABD acısından kritik dönemeçleri geride bıraktık. Euro Bölgesi’nde hafta boyunca Yunanistan ile ilgili beklentiler ve Euro bölgesi verileri Euro’nun dolar karsısında güçlü kalmasını sağladı. Yunanistan maliye bakanı Varoufakis’in müzakere ekibinde yapılan değişiklikler, “tavız verebiliriz” açıklamaları Avrupa birliği ile bir anlaşma olabileceğine dair umut oluşturdu. gecen hafta Euro Bölgesi’nde tüfe verileri de beklenti dahilinde gelmekle beraber deflasyon endişelerini hafifletir nitelikteydi.

DÖVİZ KURLARINDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

ABD tarafında ise hafta basında kotu gelen ABD verileri ve FED’in nisan toplantısında son derece güvercin bir tavır alacağı beklentileri fiyatlandı ve bu kapsamda dolar endeksi değer kaybetti. Hafta içinde büyüme verisi beklentilerin altında yüzde 0,2 gerçekleşti. FED, yaptığı açıklamada herhangi bir faiz değişikliğine gitmediğini söylerken, açıklamanın devamında haziran ayında faiz artırım seçeneğini masadan kaldırılmaması dolara küçük de olsa alımlar getirirken faize dair kesin mesajlar verilmemesi bu alımları sınırladı. Genel açıklamalarda ise 1. çeyrek büyümesindeki düşüş kıs koşullarına bağlanırken istihdam artış hızının yavaşladığı ve ıssızlık oranının durağan olduğu belirtildi. FED ayrıca sabit yatırımların yavaşladığını ve ihracatın düştüğünü ifade ederken enflasyonun hedef olan yüzde 2 seviyesinin altında seyrettiğini, düşük enflasyonun kısmen enerji fiyatlarındaki düşüş ve enerji dışı ithalat fiyatlarındaki gerilemeden kaynaklandığını vurguladı.

Bu hafta Euro Bölgesi’nde hizmet ve imalat PMI verileri on plana çıkmaktadır. ABD’de ise nisan ayı tarım dışı istihdam verisi önem arz ediyor. Tarım dışı istihdamda piyasa beklentisi 225 bin olarak oluşmuştur. İşsizlik oranının ise yüzde 5,4 olması beklenmektedir. ABD verilerinin olumlu gelmesi halinde paritede dolar lehine sert hareketler görebiliriz. Ayrıca Yunanistan tarafından gelebilecek haber akısı ve FED üyelerinin konuşmaları da dikkatle takıp edilecektir.

Teknik olarak EUR/USD paritesinin 1,1000 seviyesi üzerinde kalmaya devam etmesi halinde eğilimi pozitif olacaktır. Bu durumda 1,1260, 1,1300 ve 1,1370 hafta içinde on plana çıkabilecek direnç seviyeleri olarak görünmektedir. Ancak ABD veri akısının olumlu gelmesi ve dolar endeksinin de 95 – 100 aralığında pozitif bir eğilim yaratması halinde 1,1100 ve 1,1000 seviyeleri ilk destek olmakla birlikte; 1,1000 seviyesinin aşağı yönlü kırılması durumunda oluşabilecek baskıda 1,0850 desteği hedeflenebilecektir.

USD/TRY: Tarım dışı istihdam verisi belirleyici olabilir…

Geçtiğimiz hafta kur acısından oldukça önemliydi. ABD’de 1.ceyrek büyüme verisi yüzde 1,0 olan piyasa beklentisinin aşağısında yüzde 0,2 olarak açıklandı. Büyüme verisinin açıklandığı gün FED’in faiz kararları oldukça önemliydi. FED, yaptığı açıklamada herhangi bir faiz değişikliğine gitmediğini söylerken, açıklamanın devamında haziran ayında faiz artırım seçeneğini masadan kaldırılmaması dolara alımlar getirdi. Yurtiçinde ise TCMB’nin 2015 2. çeyrek enflasyon raporu sunumu takıp edildi. Sunumu sırasında ezber bozmayan erdem basçı, uygulanan temkinli para politikalarının çekirdek enflasyonu olumlu yönde etkilemeye devam ettiğini söyledi. Gıda fiyatlarının yüksek seyrine değinen basçı, ''enflasyonun 2015 yılı sonunda, orta noktası yüzde 6,8 olmak üzere, yüzde 5,6 ile yüzde 8 aralığında öngörüyoruz'' dedi. Böylece daha önce yüzde 5,5 olarak öngörülen enflasyon, 1,3 puan yukarı revize edildi. FED toplantısı öncesinde gerileyen kur, FED toplantısı ve yurtiçinde olumsuz algılanan enflasyon raporu sunumu sonrasında yükseldi. Bugün yurtiçinde enflasyon verileri aylık ve yıllık bazda sırasıyla yüzde 1,63 ve yüzde 7,91 ile piyasa beklentilerinin üzerinde açıklandı.
 
bu hafta ABD’de tarım dışı istihdam, ıssızlık oranı ve saatlik ortalama kazançlar verileri on planda olacaktır. beklentisi 225 bin olan tarım dışı istihdam verisinin beklenti üzerinde gelmesi doların global bazda değerlenmesini sağlayabilir. diğer yandan FED’in faiz artırım surecinde baz aldığı önemli verilerden olan ıssızlık oranı ve saatlik ortalama kazançlar verilerinin olumlu sinyaller vermesi de kurda yukarı yönlü hareketleri destekleyebilir. Aynı zamanda ABD’de tarım dışı istihdam verisi bir önceki ay gibi 200 binin aşağısında kalırsa kurda aşağı yönlü hareketler izleyebiliriz. Ayrıca FED üyelerinin konuşmaları da dikkatle takıp edilecektir.
 
teknik olarak paritede yukarı yönlü trend devam etmektedir. Paritenin bu seviye üzerinde tutunmaya devam etmesi durumunda alımlar kuvvetlenebilir. Bu kapsamda 2,7300 ve 2,7420 seviyeleri sırasıyla direnç olarak izlenecektir. Paritede yaşanabilecek aşağı yönlü hareketler sonrası 2,7100 desteğinin kırılması durumunda ise satışlar hızlanabilir. Bu durumda ise 2,6850, 2,6640 ve 2,6480 desteklerine doğru aşağı yönlü hareketler görebiliriz.
 
Altın: FED faiz toplantısıyla sert bir şekilde geriledi…


 
Genel itibariyle veri akısı bakımından yoğun geçirdiğimiz haftaya baslarken ABD’den hizmetler PMI, tüketici güveni, Richmond imalat endeksi verilerinin kotu gelmesi ABD’de büyüme verisinin olumsuz gelmesine dair beklenti algısını kuvvetlendirmişti. Beklentilerden de kotu gelen ABD büyümesi sonrasında piyasalar FED’in faiz artırımını öteleyeceğine neredeyse kesin gözüyle bakarken FED faizlerde herhangi bir değişikliğine gitmedi. Buna rağmen haziran ayındaki faiz artırım seçeneğini masada bırakmasıyla dolar endeksindeki sert düşüş dururken piyasanın da dolardaki düşüşlerin devam edeceğine dair piyasanın algısı kırılmış oldu. FED faiz kararını açıklamadan önce 1210 seviyesinde olan altın fiyatlarında FED’in kararını açıklamasıyla başlayan düşüş haftanın sonuna kadar surdu ve altın haftayı 1178 seviyesinden kapatmış oldu. Özellikle haftalık ıssızlık başvurusunu bir kenara koyduğumuzda, perşembe ve cuma günü kotu gelen ABD verilerine rağmen altın fiyatlarında devam eden düşüş, piyasadaki algının ne kadar değiştiğini de bize göstermiş oldu. Ayrıca ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin hafta basındaki yüzde 1,91 seviyesinden cuma kapanışında yüzde 2,11 seviyesine yükselmesi, altında satış baskısı yaratan diğer bir unsur oldu.

ALTIN FİYATLARINDAKİ ANLIK DURUM İÇİN TIKLAYIN...
 
Yoğun veri akısının süreceği bu haftada FED üyelerinin konuşmalarını, fabrika siparişleri, hizmet PMI, İSM imalat dışı PMİ, ADP tarım dışı istihdam, FED Başkanı Yellen’in konuşması, haftalık ıssızlık başvuruları, ortalama saatlik kazançlar, tarım dışı istihdam ve ıssızlık oranı verilerini takıp edeceğiz. Bu yoğun veri akısı ile beraber piyasa oldukça volatil seyredebilir.
 
Teknik acıdan baktığımızda aşağıda 1169’un altında 1147 desteğine kadar düşüşler görülebilir. Yukarıda ise 1184’un üzerinde 1209 direncine doğru yükselişler görülebilir. Özellikle 1209 direnci kırıldığı takdirde, altında tekrar güçlü alış baskısının artmasıyla 1222 direncini test edebiliriz.

Rıdvan Baştürk 
ALB Menkul Analisti

 


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.390 Değişim: -0,33% Hacim : 85.450 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.376 15.11.2024 Yüksek 9.501
Açılış: 9.448
34,4347 Değişim: 0,30%
Düşük 34,2525 15.11.2024 Yüksek 34,8345
Açılış: 34,3323
36,2908 Değişim: 0,16%
Düşük 36,1489 15.11.2024 Yüksek 36,6047
Açılış: 36,2328
2.837,26 Değişim: 0,10%
Düşük 2.825,04 15.11.2024 Yüksek 2.873,03
Açılış: 2.834,38
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.