Borsada ‘yıl sonu partisi’ sürüyor

08.12.2019 - 11:36 | Son Güncelleme :
Borsada ‘yıl sonu partisi’ sürüyor | Piyasa Haberleri

Borsa İstanbul’u kısa dönemde primli görülse de orta, uzun dönem açısından primli ve pahalı olarak görmek için erken. Borsa İstanbul (BIST100) fiyat kazanç oranı 8’in biraz üzerinde. Türkiye’nin son yıllarda özel gündemleri nedeniyle düşük değerleme ile fiyatlandığı biliniyor. Bu rakam geçmiş yıllardaki zirve seviyelerine uzak. Ayrıca dış borsalara göre hâlâ düşük sayılabilecek bir rakam.

İşte Hürriyet gazetesi yazarı Zeynel Bacı'nın bugünkü yazısı...

Alternatif piyasa olması açısından para piyasalarındaki (faiz, döviz) durgunluk sermaye piyasalarını (hisse senetleri) destekledi. Borsa İstanbul’da çıkışa etki eden nedenler arasında düşük faiz, ekonomideki toparlanmanın 2020 yılında da devam edebileceği beklentileri, hisselerin uzun süredir primsiz ve ucuz kalması, dış borsalardaki çıkış hareketleri, iç ve dış gündemin sakinleşmesini saymak mümkün.

Haberin Devamı

ÇABUK İYİMSERLEŞTİ

Ancak şu noktaya da dikkat çekmekte yarar var. Piyasalar çok çabuk iyimserleşti. Genelde düşüş trendlerinde daha aşağılar beklenir, buna karşılık yükseliş hareketlerinde ise hedefler çok daha yukarılara konulur. Bunun düşüşlerde küçük yatırımcıları çok düşük fiyatlardan hisse satımına, çıkışlarda ise yüksek fiyatlardan alıma yöneltmek gibi bir mantalitesi olduğu söylenir, kabul edilir. Böyle dönemlerde piyasanın çekim alanına girilerek en çok izlenmesi gereken temel ve teknik veriler genelde ihmal edilir. Dolar bazlı grafikler dışında fiyat kazanç oranı gibi bilanço değerleme kriterlerine bakıldığında Borsa İstanbul’u kısa dönemde primli görülse de orta, uzun dönem açısından primli ve pahalı olarak görmek için erken. Borsa İstanbul (BIST100) fiyat kazanç oranı 8’in biraz üzerinde. Türkiye’nin son yıllarda özel gündemleri nedeniyle düşük değerleme ile fiyatlandığı biliniyor. Bu rakam geçmiş yıllardaki zirve seviyelerine uzak. Ayrıca dış borsalara göre hala düşük sayılabilecek bir rakam.

Diğer yandan borsadaki iyimserliğe karşılık Türkiye’nin risk priminin (CDS) hala 300 seviyesinin üzerinde olması ve dolar/TL kurunun ise 5.70 seviyesinin altına gelememesi dikkat çeken bir ayrıntı. İyimserliğin bu ölçeklerde de görülmesi gerekir.

Haberin Devamı

Ayrıca yükselişe rağmen borsaya yabancı ilgisinin zayıf kalması ve son günlerde satışta görülmeleri bir başka dipnot. Bu kısa notlardan sonra iç ve dış gündeme baktığımızda önümüzdeki hafta merkez bankaları toplantıları var. Piyasalarda 12 Aralık’ta Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankasından 1-1.15 puanlık faiz indirimi beklentisi hakim. Kasım enflasyonun beklentilerin altında kalmasıyla bu beklenti biraz daha güç kazanmış görülüyor. 11-12 Aralık tarihlerinde yapılacak ABD ve Avrupa merkez bankalarından ise faiz değişimi beklenmiyor. Faizler zaten düşük. Düşük olması da özellikle Türkiye gibi dış finansman ihtiyacındaki ülkeler için ciddi bir avantaj. Türkiye’nin gelecek yıl 300 milyar TL iç borçlanma hedefi var.

Bir yıl içinde ödenecek kısa vadeli dış borç ise 172 milyar dolar. Dış gündemin son ayların hatta yılların değişmez maddesi ABD-Çin arasındaki ticaret görüşmeleri. O kadar sık yön değiştirdi ki, artık saatlik değişebiliyor. ABD Başkanı Trump tarafından “anlaşmanın 2020 yılına kalabileceği” açıklamasından birkaç saat sonra ABD kaynaklı “anlaşmaya yakın” haberi geldi. Düşen borsalar tekrar toparlandı, altın (ons/dolar) fiyatındaki yükseliş risk iştahının artıp, güvenli liman ihtiyacının azalmasıyla tekrar yerini düşüşe bıraktı. Ek gümrük vergisinin uygulama tarihi olan 15 Aralık bu açıdan önemli olabilir. Cuma günü açıklanan ABD tarım dışı istihdam artışının beklentilerin üzerinde gelmesi ve işsizlik oranındaki gerilme Fed’in faiz indirim olasılığını daha da azattı. Güçlü istihdam verileri ABD dolarına değer kazandırırken altın fiyatındaki düşüşe ve ABD borsalarındaki yükselişe katkı yaptı. ABD ekonomisi gücünü koruyor. ABD Başkanı Trump’ın devam eden azil sürecine piyasalar duyarsız. Piyasalardaki iyimserlik sürmekle birlikte borsada yorgunluk emareleri ve daha seçici hareketler görülebilir.

BORSA ÇIKIŞ TRENDİNDE

- BORSADA çıkış trendi sürüyor. İlk dirençler 109.500-110.000 seviyelerinde. Bu seviyelerde satışlar görülebilir. Çıkışın devamı için bu seviyelerin geçilmesi önemli olacak. Sonraki dirençler 113.500-115.000 seviyelerinde. İlk destek ise 108.000 seviyesinde. Bu seviyenin üzerinde çıkış hareketi gücünü koruyabilir. Aksi takdirde düşüş formasyonlarından “yükselen takoz” formasyonu gündeme gelebilir. Sonraki destekler 106.600 ve 105.500-104.700 seviyelerinde. Yükseliş hareketi devam etmekle birlikte direnç seviyelerinde kâr satışları görülebilir.

Haberin Devamı

DOLAR/TL KURUNDA YATAY HAREKET SÜRÜYOR

- DOLAR/TL kurunda yatay hareket ve sıkışma devam ediyor. İlk destekler 5.72- 5.68 ve 5.64 seviyelerinde görülürken ilk direnç 5.79 seviyesinde. Tepki çıkışının devamı için bu seviyenin geçilmesi gerekecek. Düşüş trendinin kırılması için 5.83 seviyesinin geçilmesi önemli olacak. Sonraki direnç ise 5.93 seviyesinde. Tepki alım denemelerine rağmen satış baskısı sürüyor.

YER ALAN BİLGİLER TAVSİYE NİTELİĞİ TAŞIMAYIP YATIRIM DANIŞMANLIĞI KAPSAMINDA DEĞİLDİR, YATIRIMCI PROFİLİNİZE UYMAYABİLİR.


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.390 Değişim: -0,33% Hacim : 85.450 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.376 15.11.2024 Yüksek 9.501
Açılış: 9.448
34,4347 Değişim: 0,30%
Düşük 34,2525 15.11.2024 Yüksek 34,8345
Açılış: 34,3323
36,2908 Değişim: 0,16%
Düşük 36,1489 15.11.2024 Yüksek 36,6047
Açılış: 36,2328
2.837,26 Değişim: 0,10%
Düşük 2.825,04 15.11.2024 Yüksek 2.873,03
Açılış: 2.834,38
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.