Bakü-Ceyhan`da önemli adım

31.08.2001 - 11:16 | Son Güncelleme :

Azerbaycan petrolünü Türkiye üzerinden batıya taşıyacak Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hattı için büyük önem taşıyan Faza-1 programına ilişkin imzalar atıldı

Azerbaycan ana üretim petrolünü batılı pazarlara taşıyacak Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hattı projesi için büyük önem taşıyan Faza-1 programının hayata geçirilmesine ilişkin anlaşma imzalandı.

Anlaşma, Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda düzenlenen törende Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi, (SOCAR) Başkanı Natık Aliyev ve Uluslararası Konsorsiyum (AIOC) Başkanı David Woodword tarafından imzalandı. Törende, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev başta olmak üzere Azerbaycan’ın üst düzey yetkilileriyle konsorsiyum içinde yer alan petrol şirketlerinin temsilcileri katıldı.

Endişeler giderildi

Cumhurbaşkanı Aliyev, törenin ardından yaptığı konuşmada, ana ihraç boru hattı projesine değinerek, şöyle dedi: “Projenin hayata geçirilmesi sürecinde yabancı petrol şirketlerinin finansman başta olmak üzere bazı konularda taşıdığı endişeleri vardı. Kolay bir süreç değildi. Hattın maliyeti konusundaki tereddütler, projenin hayata geçirilmesinde gecikmeler yaşanmasına neden oldu. İşbirliğimiz ile yaşanan tüm sorunları giderdik.”

Projeyle ilgili anlaşmaların imzalanarak önemli bir sürece girildiğini vurgulayan Aliyev, hattın inşasının gelecek yıl içinde başlayacağını kaydetti.

Azerbaycan’ın petrol siyasetinde yeni bir döneme girildiğini ifade eden Aliyev, Hazar’da faaliyet gösteren yabancı petrol şirketlerine hitaben de “Emin olun ki, Azerbaycan’da sağlanan siyasi ve iç istikrar bozulmayacaktır” dedi. Azerbaycan Cumhurbaşkanı, ülkeye olan yabancı yatırımın artması için her türlü olanakların sağlanacağını belirterek, istikrarın daha da güçleneceğini kaydetti.

AIOC Başkanı Woodward da konuşmasında, yabancı petrol şirketlerinin yatırımlarında ve çalışmalarını sürdürmesinde en önemli etkenin ülkede sağlanan istikrar olduğunu ifade etti.

7 milyar dolarlık proje

Azeri, Çırak ve Güneşli yataklarında tam kapasite üretime geçildiği zaman 2008 yılında günlük 1 milyon varil petrol ihracının sağlanmasının planlandığını ifade eden Woodward, yılda 9 milyar dolar gelir elde edilmesinin beklendiğini söyledi. Faza-1 programı kapsamında yapılacak çalışmalar için 3.4 milyar dolar yatırımın öngörüldüğünü ifade eden Woodward, söz konusu programın geliştirilmesi için gerekli yatırım miktarının 7 milyar dolara ulaşacağını kaydetti.

Faza-1 programının hayata geçirilmesi süreciyle Bakü-Ceyhan hattının inşasının eşzamanlı olacağını ifade eden Woodward, ana ihraç boru hattına koyulacak sermaye oranının bugün için 2.9 milyar dolar olduğunu belirtti.

Projenin kapsamı
Faza-1 programı, uluslararası konsorsiyumun tarafından işletilen Azeri, Çıraklı ve Güneşli yataklarının daha kapsamlı işletimini öngörüyor.

Program çerçevesinde, Sengeçal terminalinin kapasitesi iki kat arttırılacak ve sualtından geçirilerek terminale uzanacak 30 düğümlük boru hattı döşenecek. Terminale uzanan 24 düğümlük mevcut boru hattı ise doğalgaz akımı için düzenlenecek. Program çerçevesinde ayrıca, yeni platformda 48 kuyu kazılması öngörülürken, platformdan yılda yaklaşık 20 milyon ton petrol üretilmesi hedefleniyor.

Yeni açılacak kuyulardaki basıncı dengelemek içinse yıllık 13 milyon ton suyu pompalama gücüne sahip ayrı bir platform inşa edilecek. Faza-1 programıyla ilgili çalışmaların Bakü-Ceyhan hattının inşasıyla eş zamanda bitirilmesi planlanıyor.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.291 Değişim: 0,62% Hacim : 10.431 Mio.TL Son veri saati : 10:20
Düşük 9.273 20.11.2024 Yüksek 9.308
Açılış: 9.273
34,5534 Değişim: 0,21%
Düşük 34,3550 20.11.2024 Yüksek 34,5577
Açılış: 34,4818
36,6011 Değişim: 0,08%
Düşük 36,4889 20.11.2024 Yüksek 36,6645
Açılış: 36,5732
2.920,31 Değişim: 0,01%
Düşük 2.907,87 20.11.2024 Yüksek 2.930,41
Açılış: 2.920,16
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.