Altın'da alım fırsatı mı? Dolar'da hangi seviye önemli? BIST'te beklenti ne? İşte uzman değerlendirmesi...
Marbaş Menkul Araştırma Müdürü Üzeyir Doğan değerlendirdi
<ımg class="yeniImg" border="0" src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66cf513e601c04688fbd6aa6.jpg">
Altın fiyatlarındaki düşüş durmuyor. Peki, altında alım zamanı geldi mi? Yeni haftada Dolar/TL'de hangi seviyeler takip edilmeli? Borsa İstanbul'da nasıl bir seyir bekleniyor? Marbaş Menkul Araştırma Müdürü Üzeyir Doğan, piyasalardaki haftalık beklentileri analiz etti.
Altın alım bölgesine girdi mi?
ımg>
Altın FED’den gelen son mesajları bizce en iyi okuyan ürünlerden biri. Parasal genişlemenin son bulması, ABD’nin üçüncü çeyrek büyüme verisinin beklentileri aşması altına olan talebi de düşürdü ve altın geçtiğimiz hafta 1.225 dolar desteğinin altına sarkınca hızla 1,160 dolara kadar geriledi. Bu düşüşle birlikte altın maliyet bölgelerine de bir kademe daha yaklaşmış oldu.
ALTIN FİYATLARINDAKİ ANLIK DURUM İÇİN TIKLAYIN...
Altının satış fiyatı düştükçe maliyeti yüksek yerlerde üretimin aksayacağı da bir gerçek. Bu da arzı kısan bir etken olarak devreye girecektir. Bu nedenle teknik olarak 1,150 dolar altında anı sert düşüş potansiyeli bulunsa da bu düşüşler sonrası yukarı yönlü dönüşlerin sertleşeceği bir döneme girdiğimizi düşünüyoruz. Bu nedenle kaldıraç kullanmayanlar ya da çok düşük kaldıraç oranlarıyla işlem yapalar için bu seviyelerden sonra her düşüşün kademeli olarak alım için kullanılabileceğini düşünüyoruz. Kısa vadede bir süre 1,180 dolar ve 1,230 doların güçlü dirençler olacağını düşünüyoruz. Günlük işlemlerde bu seviyeler referans alınabilir.
Dolar/TL’de bu hafta 2,22 takip edilecek
Dolar/TL’de son bir haftadaki hareket 2,20 altındaki rakamların çok kabul görmediğini gösterdi. Bu hafta ise 2,22 altındaki rakamların kabul görmeye devam edip etmeyeceğini göreceğiz. Biz mevcut konjonktür içinde doların değerlenme potansiyelinin yüksek seyretmeye devam ettiğini düşünüyoruz. Bu nedenle mevcut rakamları yeni aşağı yönlü pozisyon almak için daha riskli görüyoruz.
DÖVİZ KURLARINDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...
TL’nin son haftalardaki güçlü seyrinin, FED’den köklü bir politika değişikliği gelmediği sürece pamuk ipliğine bağlı olduğunu unutmamak gerekiyor. Gelinen seviyeleri de göz önünde bulundurduğumuzda kısa vadede her geri çekilmenin yeni alım fırsatı olacağını düşünüyoruz. Buna karşın mevcut konjonktürde düşük olasılık versek de 2,19 altında son bir iyimserlik dalgasında 2,15’e kadar olacak bir geri çekilme potansiyelinin de teknik olarak mümkün olduğunu söylemek mümkün.
Endekste bu hafta hangi seviyeler önemli?
BIST için son yorumlarımızda FED’in politika değişikliğine gitmesini beklemediğimizi ifade ederek, varlık alım programının sonlandırılmasının ardından, faiz tartışmalarının da gecikmeyeceğini bunun da gelişmekte olan ülkeler için sancılı bir dönemi işaret ettiğini vurguluyor, bu senaryonun BIST 100’ü de olumsuz etkileyeceğini ifade ediyorduk. Ancak BIST 100 geçtiğimiz hafta 81,000’e kadar yükseldi. Buna karşın biz temkinli olunması gerektiği görüşümüzü korumaya devam ediyoruz.
CANLI BORSA İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN...
Son zamanlarda tüm sorunlar halının altına süpürülmüş olsa da geçtiğimiz haftalarda endeksi 72 binli rakamlara kadar indiren olumsuz gelişmelerden piyasalar lehine çözüm bulmuş olan bir konu göremiyoruz. Bu nedenle başlangıçta bir tepki olarak bizim de beklediğimiz bu hareketin, beklentilerimiz üzerindeki seviyelere ulaşılmış olsa da tepki ve ara trend olmaktan çıkarak yeni bir sağlıklı yükseliş trendi oluşturduğunu düşünmüyoruz. Bu nedenle endekste özellikle de, endeksle korelasyonu yüksek hisselerde alım yapılmasını doğru bulmuyoruz.
Endeksin bu hafta yeniden 80 bin altına sarkması ve bu seviyenin altında kapanışlar yapmaya başlaması aşağı yönlü hareket potansiyelini artıracaktır. Ciddi bir kırılmadan bahsedebilmek içinse 78,000 altında kapanışlar görmek gerekecektir. Yukarıda ise geçtiğimiz haftanın zirveleri ve üzerinde 82.500 çok güçlü dirençler olarak duruyor.
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN