1994 krizi tekrarlanabilir mi?
Çin'in tetiklediği gelişen piyasa kargaşası 1994 sonrası Asya finansal krizi ile benzerlikler gösteriyor
Asya'nın en büyük ekonomisi yavaşlıyor, Fed faiz artırım çevrimini başlatmak üzere ve Çin kısa bir süre önce para birimini devalüe etti.
1994 yılındaki olaylar zinciri, rekabetçi devalüasyonlar serisini tetikledi ve bunun sonucu Asya finansal krizi gerçekleşti. Bunun sonucu banka ve şirketler batarken, bölgenin büyük bölümünde resesyonlar görüldü.
DÜNYA BORSALARINDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...
Mevcut piyasa kargaşası diğer bir bölgesel krizi gölgeliyor mu? 1994 krizi ile açık bir şekilde paralellikler var., ancak önemli farklılıklar da var. Bu kez, Asya ekonomileri daha güçlü cari işlemler dengesine, mali pozisyonlara ve türbülansa karşı daha sağlam bir tampon sağlayacak döviz rezervlerine sahip.
bloomberght'nin haberine göre; ancak riskler, Çin'in 11 Ağustos'ta yuan politikasındaki sürpriz U dönüşünün, Vietnam'dan Kazakistan'a, küresel anlamda dalgalar yollaması ve Brezilya'dan Türkiye'ye, kırılgan gelişen piyasaları tehdit etmesi ile birlikte artıyor. Küsel satış dalgası Pazartesi günü, ABD endeks vadeli kontratlarının düşüşün daha da süreceğini işaret etmesi ile birlikte derinleşti.
Çin'in yuan devalüasyonu, dünyanın ikinci en büyük ve Asya'nın en büyük (1994 yılında Japonya birinciydi) ekonomisi Çin'deki keskin yavaşlama ve Brezilya'dan Avustralya, Malezya ve Güney Afrika'ya, çeşitli ülkeleri olumsuz etkileyen emtia grubundaki sert düşüşten de önemliydi. Çinli şirketler, ABD'de Fed'in küresel finansal krizden bu yana ilk kez faiz artırımına gitmeye hazırlanması ile birlikte, Asya ve gelişen ülkelerdeki rakiplerinin ihracatlarını ellerinde alma tehdidi getiriyor.
Etiketler
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN