Turhan`dan `kredi daralıyor` uyarısı
BİST Başkanı Turhan mevduattan fazla kredi verildiğini ve bunun artık zorlaşacağını belirtti
<ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66cf5e90601c04688fbdbae9.jpg">Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Turhan, orta ve uzun vadede sermaye piyasalarından elde edilecek kazancın hiçbir yerde kazanılamayacağını söyledi.ımg>
Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Dr. M. İbrahim Turhan, “Türk şirketleri krediler daraldıkça sermaye piyasalarından daha fazla istifade etmek zorunda” dedi.
EuroFinance’in düzenlediği Türkiye’deki 10. konferans, “Türkiye’de Nakit, Hazine ve Risk Yönetimi” başlığıyla ile gerçekleştirilen etkinliğin, küresel sponsorluğunu Bank of America Merill Lynch, Türkiye sponsorluğunu ise Akbank üstlendi. “Yarının bölge finans merkezinin kurulması” adlı panelde Türkiye’nin sermaye piyasalarındaki gelişmeleri ve İstanbul’un bölgenin önemli bir finansal merkez olma hedefi için attığı adımları aktaran Turhan, orta ve uzun vadede sermaye piyasalarından elde edilecek kazancın hiçbir yerde kazanılamayacağını, bunu birçok araştırmanın ortaya koyduğunu belirtti. Kısa vadede kurumlara güvenin eksik olduğu dönemlerde bu kazancı elde etmenin zor olduğunu ifade eden Turhan, sermaye piyasalarının içinden geçmekte olduğu bu süreci doğru algılayıp, doğru anda yer tutabilmenin çok önemli olduğunu belirtti.
İHTİYAÇ KREDİLERİNİ KIYASLAMAK İÇİN TIKLAYIN...
Mevduattan fazla kredi veriliyor bu artık zorlaşacak
Bankalarda önceden mevduatın krediye dönüşme oranın düşük olduğunu fakat şimdi mevduattan da fazla kredi verildiğini belirten İbrahim Turhan, önümüzdeki dönemlerde bunun zorlaşacağını belirtti. Bankacılık sektörünün gelişmeye devam edeceğini ifade eden Turhan, “Şirketlerin ihtiyaç duyduğu büyüme finansmanının artık bir kısmını da sermaye piyasalarından temin etmesi vazgeçilmez bir zorunluluktur” diye konuştu. Türkiye’nin yüzde 4-5 büyüme planları olduğunu belirten Turhan, dünyada Türk şirketlerinin varlıklarını devam ettirebilmek, Türkiye’nin potansiyel büyüme hızından kendi paylarına düşeni alabilmek, hatta küresel ölçekte bankalar oluşturabilmek için mutlaka sermaye piyasalarından daha fazla istifade etmek mecburiyetinde olduğunu belirtti. “Her arz kendi talebini oluşturur” diye konuşan Turan, finansal varlık arzının oluşması için ise konferanstaki finans yöneticilerine çağrıda bulundu.
ALTIN FİYATLARINDAKİ ANLIK DURUM İÇİN TIKLAYIN...
Yabancı sermayeli firma sayısı on yılda altı kat arttı
Eurofinance’in Türkiye’deki 10’uncu yılı kutlanan etkinliğin ilk panelinde konuşen Akbank Kurumsal Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Alper H. Yüksel, “2003-2013 yılları arasında 132 milyar dolar ilave yatırımla yabancı sermayeli firma sayısı yaklaşık 6 binden 36 binin üzerine çıktı” dedi. Yüksel, Türkiye’nin dünyanın 17’nci ve Avrupa’nın 7’nci büyük ekonomisi olduğunun altını çizerek, bunların tek başına yeterli olamayacağını ekledi. Öte yandan bankacılık anlamında Türkiye’nin Basel II’ye göre çok sağlam temellere oturduğunu, Basel II’ye göre gerekli olan yüzde 8 sermaye yeterliliğinin Türk bankacılık sektöründe yüzde 16 olduğunu belirten Yüksel, son on yılda Türkiye’de her yıl kredilerin yüzde 30 büyüdüğünü, özellikle enerji ve altyapı sektörlerinin Türkiye’nin elde ettiği büyümede payı olduğunu ifade etti.
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN