Kredili mevduat hesabı nedir?
Kredili mevduat hesabının faizi nasıl hesaplanır? Kredili mevduat hesabının avantajlarını ve dezavantajlarını öğrenmek için hemen Bigpara'ya tıklayın!
<ımg class="yeniImg" border="0" src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66cf4ddf601c04688fbd537c.jpg">
Kredili mevduat hesabı (KDH) acil durumlarda kurtarıcı olabilir ancak hesabın kontrolünü kaybettiğinizde büyük bir borç altına girebilirsiniz.
ımg>Bankalar kredili mevduat hesaplarına fazlasıyla önem veriyorlar ve özellikle kendilerinden maaş alan müşterilerini, bu tür bir hesap açtırmaya teşvik ediyorlar. Peki kredili mevduat hesabı nedir?
Kredili mevduat hesabı, herhangi bir mevduat hesabıyla ilişkilendirilen bir tür kredidir. Buna “avans hesabı” ya da “ek hesap” gibi isimler de verilmiştir. Hesabınızda para olmadığında, KDH daha önceden belirlenmiş bir limite kadar para çekmenize izin verir. Özellikle kredi kartından çekeceğiniz nakit avansın faiz oranlarından daha düşük oranlarla nakit çekmeye izin verdiği için tercih sebebidir.
Çektiğiniz bu parayı vaktinde ödemeniz gerekir. Aksi halde bankalar herhangi bir kredinin ya da kredi kartının gecikmeli ödemelerine gösterdikleri toleransı göstermeyecek, yasal süreci başlatacaklardır. Şayet aynı bankadan kullandığınız örneğin kredi kartınız varsa, buna da bloke gelir.
Kredili mevduat hesabı hangi durumlarda kullanılmalıdır?
Kredili mevduat hesabı, kısa dönemli vadenin sonunda yüksek faiz oranları dolayısıyla acil durumlar dışında tercih edilmemelidir! Yani otomatik ödeme talimatı, kredi kartı kullanabilecek durumdayken KDH yoluyla ödenen farazi alışverişler size ağır bir faiz oranıyla geri döner. Bu yüzden bu gibi durumlarda kredi kartı, banka kartı ya da nakit para kullanmak sizin için daha avantajlı olacaktır. Hatta ihtiyaç kredisi size daha düşük faizle geri dönüşü olan bir kredidir. Kredili mevduat hesabının faizinin yüksek olması, bu hesabı acil durumlar dışında kullanmamanız gerektiğinin habercisidir. Aynı zamanda sert yaptırımlar yüzünden de kontrolü elden bırakmamanız gerekir.
Kredili mevduat hesabının bir diğer adının “avans hesabı” olması size bu konuda fikir verebilir. Özellikle ay sonu yaklaştığında çekilen para sıkıntısına KDH açtırarak çözüm bulabilirsiniz. Bu durumda ay sonlarında çekeceğiniz paraya işlenen günlük faizler, bir dahaki maaş yatırılana kadar, yani kısa bir süre ekleneceği için, ödemeniz gereken miktar sizi çok fazla zorlamaz. Eğer hesabı maaşınızın yatırıldığı bankada açtırdıysanız, maaşınız yatar yatmaz çektiğiniz paranın yerine konması yönünde bankaya talimat da verebilirsiniz.
Kredili mevduat hesabı faiz hesaplama
Eğer kredili mevduat hesabı nedir sorusunun cevabını net olarak anladıysak, bir diğer önemli konu olan kredili mevduat hesabı faiz hesaplama işlemine geçelim.
Dediğimiz gibi, KDH faizleri yüksek olduğu için, hesap başvurusu yapmadan önce mutlaka faiz oranlarını inlemeli ve bankaların bu faizlerin yanı sıra ne gibi ek ücretler aldığından emin olmalısınız. Böylece harcamalarınızın planını önceden yapabilirsiniz. Yüksek faizlerle, sonradan ödeyemeyecek duruma düşmemek ve bankalarla hukuki bir mücadelenin içine girmemek için kredili mevduat hesabı faiz hesaplama araçlarından faydalanabilirsiniz.
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN