Kredi skoru hakkında 4 kritik soru

30.09.2014 - 13:59 | Son Güncelleme :

Kredi skorunu yüksek tutmak sanıldığı kadar zor değil...

<ımg class="yeniImg" border="0" src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66cf5379601c04688fbd791b.jpg"> 

Kredi skoru, bir kişinin kredi geçmişine ve çeşitli risk faktörlerine bakılarak oluşturulan bir puanlama sistemidir. Bu puanlama sistemi bankaların kredi başvurunuzda ilk olarak kontrol ettiği ve kredinin değerlendirilmesi açısından en önemli kriterdir.

Geçmişte kullandığınız tüm krediler ile ilgili bilgiler; ne kadar kredi kullandığınız, ne kadar zamanda ödediğiniz, bunları öderken herhangi bir düzensizlik yapıp yapmadığınız örneğin; gecikmeler, takibe düşmüş krediler ve bunlarla ilgili bütün bilgiler merkezi bir kredi kayıt bürosunda sizin adınıza tutulur. Böylece herhangi bir banka sizin için yeni bir kredi kararı alırken bu kredi bilgilerini kontrol edecek, bunlardan oluşan bir kredi skorunu değerlendirecektir. Eğer kredi skorunuz düşük ise başvurunuz reddedilecektir.

Hesapkurdu.com kurucu ortaklarından Onur Tekinturhan, kredi skorunun yüksek tutmanın sanıldığı kadar zor olmadığını belirtirken, tüketicinin kredi ödemelerine sadık olması veya en azından minimum ödemeleri düzenli yapması ve kredi kartı borçlarında da bu sadakati devam ettirmesi durumunda kredi notuyla ilgili bir endişesinin olmaması gerektiğini söyledi. Son zamanlarda çok sık kredi skoruyla ilgili sorular aldıklarını ve soruların genellikle kredi başvurusu reddedilen tüketicilerden geldiğine vurgu yapan Tekinturhan, bu sorulardan en önemlilerini cevapladı:

1- Kredi Skorunu Düşüren Sebepler Nelerdir?

KREDİ FAİZ ORANLARINI KARŞILAŞTIRMAK İÇİN TIKLAYIN...

Notunuzu etkileyen en önemli faktör düzensiz ödemelerdir. Bankalar kredi başvurularında borcunuza sadık olmanızı ve düzenli ödemeler yapmanızı bekler. Bunun için kıstas önceki kredi işlemlerinizdir ve doğal olarak bu işlemler de kredi skorunuza yansır. Eğer ödemelerinizi düzensiz yapıyorsanız ya da asgari ücretini dahi yatırmadığınız olduysa kredi skorunuz büyük ihtimalle zarar görmüştür. Üstelik kredi kartı borçlarınız için de bu kural geçerlidir. Kredi skorunu düşüren ikinci bir faktör ise daha önce yaşanmış idari ve/veya kanuni takiplerinizdir. Öte yandan sık yaptığınız kredi başvuruları, var olan toplam borcunuz, kredi limitlerinizi sonuna kadar kullanmanız, borçlu olduğunuz hesap sayısının fazlalığı da kredi skorunuzu düşüren sebepler arasında yer almıştır.

2- Kredi Skorum Düşük Olmasına Rağmen Kredi Kullanabilir miyim?

##$HABER_956660$##

Her bankanın kredi değerlendirme sistemi birbirinden farklıdır. Bu yüzden aynı kredi skoru için bir banka krediye onay verirken diğer bir banka reddedebiliyor.  Aynı şekilde normalde kredi verilmesi çok riskli bulunan kredi skoruna sahip müşteriler için bazı bankalar esneklik gösterebiliyor. Tabii ki bu esnekliği gösterebilmeleri için başvuranın bankalara yardımcı olmasının birkaç yolu var:

• Geçmişte düştüğü bu durumun sebebini açıklayabilmesi
• Belirli meslek gruplarından olması
Aşağıdaki yollarından birini seçip bankanın gözündeki riskliliğini azaltması:
• Kefil göstermesi
• Ek teminat sunması
• Peşinat oranını yükseltmesi

Sonuç olarak borç veren kuruma kendinizi iyi anlatmanız, kredi skorunuza rağmen niye disiplinle borçlarınızı ödeyen biri olabileceğinizi inandırmanız lazım. Burada bankaya şahsen başvuruda bulunmadan önce Hesapkurdu.com gibi uzman danışmanlarla görüşüp doğru yolu planlamak oldukça faydalı olacaktır.

3- Daha Önce Hiç Kredi veya Kredi Kartı Kullanmadım Neden Kredi Kullanamıyorum?

Herhangi bir kredi veya kredi kartı işleminiz olmadığı için KKB kaydınızın da bulunmadığını dolayısıyla skorunuzun da oluşmadığını belirtmeliyim. Kredi başvurusunda bulunduğunuz banka sizin daha önce bankalarla yaptığınız çalışmalara bakarak ödeme alışkanlıklarınızı öğrenmek isteyecek ve bu şekilde krediye uygun olup olmadığınıza karar verebilecektir. Bu yüzden eğer kredi kullanmayı düşünüyorsanız kredi skorunuzun pozitif yönde oluşması için ufak çaplı birkaç banka işlemi yapabilirsiniz.

4- Kredi Skorumu Nasıl Yükseltebilirim?

Kredi skorunuzu yükseltmek için yapabileceğiniz ilk işlem takiplerinizi ya da geciken ödemelerinizi kapatmak ve düzenli hale getirmek olacaktır. Bankalar güncel kredi takibi olan kişilere kredi vermeye genellikle yanaşmaz. Bunun yanında kredi limitinize göre borçluluk oranınızın yüksekliği ve yaşadığınız gecikmeler de kredibilitenizi olumsuz etkiler. Borçlarınızı tek bir yerde birleştirmeniz ve taksitlerinizi aylık olarak ödeyebileceğiniz seviyelere çekmeniz size yardımcı olacaktır. Öte yandan kredi geçmişinizi araştırarak kullanmadığınız hesapları, gözünüzden kaçan ödemeleri de kapatmanızda fayda var. Tüm bunları yaptıktan sonra faturalarınızın birkaçı için kredi kartınızdan otomatik ödeme talimatı vererek ya da düşük miktarda bir ihtiyaç kredisi kullanıp birkaç ay düzenli ödeme yaptıktan sonra krediyi kapatarak kredi skorunuzu yükseltebilirsiniz.

Kredi almanın çoğu insan için oldukça önemli ancak karışık bir süreç olduğunu belirten Onur Tekinturhan, “Bu süreçteki en önemli adımlardan biri tüketicinin değerlendirilmesi. Tüm kredi kararı bu aşamada belli oluyor. Bu yüzden kredi başvurusunda bulunacakların kredi skorlarını takip etmeleri ve notlarını yükseltecek işlemleri gerçekleştirmeleri gerekli.” diyerek kredi başvurusunda bulunan fakat kredi skoru düşüklüğü nedeniyle onay alamayan tüketiciler için yukarıda verilen önerilerin önemine dikkat çekti.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.390 Değişim: -0,33% Hacim : 85.450 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.376 15.11.2024 Yüksek 9.501
Açılış: 9.448
34,4347 Değişim: 0,30%
Düşük 34,2525 15.11.2024 Yüksek 34,8345
Açılış: 34,3323
36,2908 Değişim: 0,16%
Düşük 36,1489 15.11.2024 Yüksek 36,6047
Açılış: 36,2328
2.837,26 Değişim: 0,10%
Düşük 2.825,04 15.11.2024 Yüksek 2.873,03
Açılış: 2.834,38
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.