Kredi kartı borcu ödenmezse ne olur?
Kredi kartı borçları ödenmediği durumda izlenecek adımlar Banka ve Kredi Kartları Kanunu ve Tüketici Kredisi Sözleşmesi Yönetmeliği ile düzenlenmektedir.
Kanun ve yönetmeliğe göre kredi kartı borcu ödenmediği durumlarda bankaların yapabilecekleri yaptırımlar şöyle:
KREDİ KARTI BORCU GEÇ ÖDENDİĞİNDE FAİZ İŞLER
Borcun geç ödenmesi durumunda, 2016 yılının son çeyreği itibari ile dönem borcunun asgari ödeme tutarına kadar olan kısmına, aylık en fazla %2,52 gecikme faizi, dönem borcunun asgari ödeme tutarı dışında kalan kısmına ise aylık en fazla %2,02 akdi faiz uygulanabiliyor. Aynı zamanda akdi faiz, kredi kartları nakit çekimlerinde uygulanabilecek en yüksek faiz oranı olarak da kanunda belirtiliyor.
AKDİ VE GECİKME FAİZ ORANLARINI TCMB BELİRLER
Gecikme ve akdi faiz oranları piyasa faiz oranlarına istinaden, 3 ayda bir belirleniyor. İlgili kanunda bu konu, "Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, azami akdi ve gecikme faiz oranlarını tespit etmeye yetkilidir ve belirlediği bu oranları 3 ayda bir açıklar." şekilde tanımlanıyor. Tüketicilerin internette çeşitli sitelerde gecikme faizi hesaplama araçlarına ulaşarak ödeyecekleri faiz tutarını hesaplamaları mümkün.
ÖDEME GECİKTİĞİNDE KREDİ KARTI NAKİT ÇEKİME KAPATILIR
İlgili kanuna istinaden çıkarılan yönetmeliğe göre bir takvim yılı içinde asgari ödeme tutarı üç kere geç ödenirse kredi kartı bir sonraki yıla kadar nakit kullanıma kapatılır.
KREDİ KARTI BORCUNDAN DOLAYI YASAL İŞLEM BAŞLATILABİLİR
Tüketici Kredisi Sözleşmesi Yönetmeliği’ne göre banka birbirini izleyen iki asgari ödeme tutarını ödemeyen kullanıcıdan tüm alacaklarını 30 gün içerisinde ödemesini talep edebilir. Bu da kart kullanıcısına son ödediği borçtan itibaren takip sürecinin başlatılmasına kadar yaklaşık 90 gün yasal süre veriyor.
Burada kredi kartı kullanıcılarının dikkat etmesi gereken iki taksit ödemesidir. Üst üste iki taksit ödemesi yapılmazsa bütün inisiyatif bankanın elinde olmaktadır.
KREDİ KARTI ASGARİ ÖDEME TUTARI HESAPLAMA
Aşağıda yer alan tablo kredi kartlarının limitine göre "dönem borcu" üzerinden alınabilecek olan en düşük asgari ödeme tutarlarını göstermektedir.
ASGARİ ÖDEMENİZİ AKSATMADAN YAPMALISINIZ
Hesapkurdu.com’un değerlendirmelerine göre, tüketici kredi talebinin önemli bir kısmı bir kaç kredi kartında borçları birikmiş ve bunları ödemekte zorlanan kişilerden geliyor. Bu kişilerin tüm kredi ve kart borçlarını tek bir kredide birleştirerek uzun vadeye yaymak, böylece aylık ödeme yükünü rahatlatmak mümkün. Bu şekilde Borç Birleştirme Kredisi teklifleri online olarak da karşılaştırılabiliyor. Bu üründen faydalanmak isteyen kişilerin en azından asgari ödemelerini aksatmadan yapmış olmaları gerekiyor. Asgari ödemelerini kaçırdığı için takip sürecine giren tüketicilere çözüm sunmak maalesef çok zorlaşıyor.
Etiketler
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN