Refinansman ve ara ödemeli konut kredisi hesaplama
Konut kredinizi yapılandırmayı mı düşünüyorsunuz? Refinansman ve ara ödemeli konut kredisi hesaplama için hemen Bigpara'ya tıklayın!
<ımg class="yeniImg" border="0" src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66cf4c36601c04688fbd47a7.jpg">
Refinansman, özellikle konut kredisi sahipleri için avantajlıdır ancak farklı alternatifleriniz de var. İşte ara ödemeli kredi hesaplama
Özellikle mortgage gibi uzun vadeli ve yüksek meblağlı kredilerde, kredi yapılandırma koşullar uygunsa iyi bir alternatiftir.ımg>
Örneğin 120 ay vadeli, %1,09 faiz oranlı 113.000 TL konut kredisi kullandınız. Şu ana kadar 5 taksidini de ödediniz. Kredinizi yeniden yapılandırmayı düşünüyorsunuz ancak kafanızı kurcalayan bir mesele daha var. Eğer kredi vadenizi 8 yıla indirirseniz kaybınız ya da kazancınız ne olur? Ya da refinansman yerine 25.000 TL ara ödeme yaparsanız sizin için daha mı avantajlı olur?
Unutmadan belirtelim. Kafanızda refinansman nedir sorusu mevcutsa, önce “Kredi Yapılandırma / Refinansman Nedir? Hesaplama Nasıl Yapılır?” başlıklı yazımızı okumanızı öneririz. Yazımızda refinansman nedir sorusuna detaylı bir cevap bulabilir, daha sonra ara ödeme mi kredi yapılandırma mı tercih edeceğinize rahatlıkla karar verebilirsiniz.
Konut kredisi için refinansman hesaplama
Öncelikle kredi yapılandırma durumunuzu inceleyelim. Bunun için sitemiz refinansman hesaplama aracımızdan faydalanırsak, sonuçlarda da görüleceği üzere kredinizi yeniden yapılandırdığınız takdirde aylık taksit ödemeleriniz artmakla birlikte kredi vadenizin sonunda toplam ödeme miktarınızda bir azalma söz konusu olacaktır. Ödediğiniz masraflar kredi kullandığınız ilk bankaya kalan anapara üzerinden vereceğiniz %2 erken ödeme ücreti ve kredi kullandığınız yeni bankaya vereceğiniz klasik kredi dosya ücretlerini içermektedir.
Mortgage için ara ödemeli kredi hesaplama
Şimdi de 25.000 TL ara ödeme yaptığınızı varsayalım ve ara ödemeli kredi hesaplama işlemi yapalım. Dosya masraflarınızı bilmediğimiz için hesaplamaya katmayacağız. Bu durumda oluşacak olan ödeme tablonuz aşağıdaki gibi olacaktır.
<ımg class="yeniImg" border="0" src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66cf4c36601c04688fbd47a9.jpg">
Unutmamanız gereken nokta kredi taksit ödemelerinizin anapara ve faiz ödemelerinden oluştuğudur. Buna göre faiz geri ödemeleriniz azalarak, anapara geri ödemeleriniz ise artarak devam etmektedir. Şu ana kadar 5 taksit ödemesi yaptığınız için 5. ayın sonunda kalan anaparanız 111.126 TL – 481 TL = 110.645 TL’dir. İşte yapacak olduğunuz 25.000 TL ara ödeme bu miktardan düşülecektir. Dolayısıyla yeni kredi taksitleriniz hesaplanırken 110.645 TL – 25.000 TL = 85.645 TL üzerinden hesaplanır. Bu yeni durumda oluşacak olan ödeme tablonuz da aşağıdaki gibi olacaktır.
<ımg class="yeniImg" border="0" src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66cf4c37601c04688fbd47ab.jpg">
Dolayısıyla ara ödemeli kredi hesaplama işlemine göre, ara ödeme yaptığınız takdirde aylık taksit ödemeleriniz 1.693 TL’den 1.310 TL’ye düşecektir. Ancak ara ödeme miktarının %2’sini (25.000 * %2 = 500 TL) erken ödeme ücreti olarak bankanıza ödemeniz gerekecektir.
Kaç defa refinansman yapılabilir?
Her banka kredi yapılandırmadan yana değildir fakat genel olarak refinansman hakkınız her zaman bulunmaktadır ve bir sınırlaması yoktur. Dolayısıyla mevcut kredinizi, bankanızda ya da bir başka bankada yeniden yapılandırabilirsiniz.
Kredinizi yeni konut finansmanı yasası (6 Mart 2007) sonrası kullandıysanız kapama bakiyesi üzerinden maksimum %2 tutarında bir komisyon ödemeniz gerekecektir. Bu komisyon mevcut kredinizi kapattığınız için alınan ücrettir. Eğer kredinizi bu tarihten önce kullandıysanız, konut kredisi kapatmak için bir masraf ödemezsiniz. Bunun dışında bir de yeni kredinizin olağan dosya masraf vs. ücreti olacaktır. Dolayısıyla sizden alınan kapatma ücreti ve dosya ücretinde hukuki olarak bir sıkıntı yoktur ancak tekrar tekrar yapılandırılan kredi bu masraflar dolayısıyla size pahalıya patlayabilir.
Mortgage hesaplama
Eğer bu planları geleceğe yönelik düşünüyorsanız önce konut kredisi hesaplama aracımızı kullanarak size en uygun mortgage seçeneklerini değerlendirmenizi öneririz. Konut kredisi hesaplama işlemini kredilere başvurmadan önce yapmanız sizi olası sürprizlerden koruyacak ve gelecekte bir refinansman ya da ara ödeme yapma ihtimalinizi minimuma indirecektir. Elbette kredi yapılandırma ya da ara ödeme yalnızca mortgage için geçerli değildir ancak günümüzde çoğunlukla konut kredilerinde kullanılır. Dilerseniz mortgage hesaplama yerine diğer kredi hesaplama araçlarımızı kullanarak, planınızı önceden yapabilirsiniz.
ımg>ımg>
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN