Konutlarda ipotek, haciz ve intifa hakkı ne anlama geliyor?

23.01.2015 - 06:54 | Son Güncelleme :

Konutlarda ipotek, haciz ve intifa hakkı...

<ımg class="yeniImg" border="0" src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66cf4b28601c04688fbd4026.jpg">

Hesapkurdu.com olarak bugün konut işlemlerinde temel birkaç konudan bahsedeceğiz: Konutlarda ipotek, haciz ve intifa hakkı.


KONUTLARDA İPOTEK

Herhangi bir kurum veya kişi alacağını güvence altına almak için tapuya koyduğu rehindir. Konutlarda  ipotek anlam olarak; halen mevcut olan veya henüz doğmamış olmakla beraber doğması kesin veya olası bulunan herhangi bir alacağı güvence altına almak olarak tanımlanır. Tapu üzerinde hak sahibi olan kişi, ipotek sahibi olan özel kişi veya kurum ile  sözlü ve yazılı  anlaşmasının şartlarına uyulmadığı için ipotekli olan evin haciz yolu ile satışını yaptırabilir. Üzerinde  ipotek olan konutlar, tapuda alıcının ipoteği kabul etmesi durumda satılabilmektedir. Fakat ipotek ve şartları kesinlik detaylı olarak öğrenilmeli ve en baştan işlemler ona göre yapılmalıdır.

İpotek, miras yolu ile devir edilebilmektedir. Bundan dolayı ipotek koyan alacaklının kendisi veya  noterde yetkilendirdiği kişi, konutun üzerindeki ipoteği kaldırabilir.

##$$KONUTKREDIWIDGET##$$

KONUTLARDA HACİZ

Herhangi bir sebepten dolayı bir alacaklının, borçlunun konutuna el koyması olarak ifade edilebilir. Haciz işleminde alacaklı ve borçlu anlaşma sağlamaması durumunda borçlunun konutu satılır ve alacaklı borcunu bu şekilde tahsil etmiş olur. Burada ki soru hacizli bir ev alınabilir mi?

Hayır, üzerine haciz işlemleri başlamış bir konutun satışı yapılamaz. Bu durumunda tek yol haczin kaldırılmasıdır.  Yani alacaklı ve borçlu anlaşarak haciz işlemlerini durdurmalıdır.

KONUTLARDA İNTİFA HAKKI

Bir başkasına ait taşınır veya taşınmazı kullanma ve ondan yararlanma hakkıdır. Mülkiyet hakkından sonra ayni haklar içerinde en kuvvetli haktır. İntifa hakkı, tapu kütüğüne tescil ettirilerek kurulabilir. Konutlar üzerinde mülkiyet haricindeki bütün hakları kapsar. Yani konutun satışı dışında kullanma, kiralama vb.  hakları konut üzerinde kullanabilir.

İntifa hakkı, miras yolu ile devredilemez. Bu durumda intifa hakkına sahip kişinin vefat etmesi durumuna bu hak sona ermektedir. Sadece özel kişilere değil tüzel kişilere de intifa hakkı verilebilir.  Tüzel kişilerde ise bu hak en fazla 100 yıl ile sınırlıdır. Mülkün vergisi, resim ve harç harcamaları da intifa  hakkına sahip olan kişidedir. Mülk sahibi, İntifa hakkını devrettikten sonra mülkü kullanmaz, kiraya veremez ve İntifa hakkını kısıtlayamaz. İntifa hakkı genellikle akrabalar arasında ve tarım yapılabilir araziler için kullanılan bir haktır.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.390 Değişim: -0,33% Hacim : 85.450 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.376 15.11.2024 Yüksek 9.501
Açılış: 9.448
34,4347 Değişim: 0,30%
Düşük 34,2525 15.11.2024 Yüksek 34,8345
Açılış: 34,3323
36,2908 Değişim: 0,16%
Düşük 36,1489 15.11.2024 Yüksek 36,6047
Açılış: 36,2328
2.837,26 Değişim: 0,10%
Düşük 2.825,04 15.11.2024 Yüksek 2.873,03
Açılış: 2.834,38
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.