Konut kredileri devredilebilir mi?

12.05.2014 - 09:49 | Son Güncelleme :

Şeker Finans Pazarlama Müdürü Mustafa Sedefoğlu konut kredileriyle ilgili soruları cevapladı

<ımg class="yeniImg" border="0" src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66cf5d12601c04688fbdb0e4.jpg">

Konut kredileriyle ilgili soruları cevaplayan Şeker Finans Pazarlama Müdürü Mustafa Sedefoğlu, krediyle satın alınan evin, kredisi bitmeden başkasına satılması durumunda kredinin devredilemeyeceğini belirtti.

Soru: Geçen sene konut kredisi ile bir ev satın aldım. Şimdi bu evi bir tanıdığıma satmak istiyorum. Mevcut konut kredimin faizi çok düşük olduğu için evi satın alan kişi bu krediyi devam ettirmek istiyor. Bu şekilde konutu mevcut kredisiyle devredebilir miyim?

Cevap: Bu tür bir işlem yapılmıyor. Konut kredileri, evi satın alan kişilerin gelir ve ödeme performanslarına göre verilir. Ayrıca tapuda işlem yapılırken de konuta ipotek konuluyor.

Milliyet.com.tr`nin haberine göre; bu sebeple mevcut konut kredinizin kapatılması gerekir. Bunun için öncelikle evi sizden satın alacak kişi bankaya başvurmalıdır. Eğer kredibilitesi uygunsa banka ona yeni bir kredi kullandıracak ve sizin kredinizi kapatacaktır. Başka şekilde bir işlem söz konusu değildir.

TÜM KONUT KREDİLERİNİ İNCELEMEK İÇİN TIKLAYIN...

Çelik evler için de kredi talep edilebilir

Soru: Tapulu bir arsam var, üzerine çelik ev yaptırmak istiyorum. Bankalar, çelik ev için de konut kredisi veriyor mu? Ne yapmam gerekiyor?

Cevap: Bankalar çelik evlere de kredi verebiliyorlar. Çelik evin % 100 oranında tamamlanmış, ruhsat ve tapusunun mevzuata uygun şekilde yapılmış olması bu konut türünde de gerekiyor. Ancak sizin düşündüğünüz çelik ev henüz yapılmadığı için sıkıntı çıkabilir. Yine de bankalarla görüşmekte fayda var.

Öncelikle bankaya talepte bulunup durumu anlatınız, kredinin ön onayını almak istediğinizi, evin yapılmasından sonra krediyi kullanmayı planladığınızı iletiniz. Krediniz çıktığında çelik ev firması ile sözleşme yapınız. Çelik evler 1 ay gibi kısa sürede yapılabiliyor. Konutunuz yapıldıktan sonra, ön onayı alınmış konut krediniz için artık bankadan eksper talebinde bulunabilirsiniz. Yapılacak değerleme sonrası, yeni konutunuzda sorun yoksa krediyi kullanır, parayı konutu yapan çelik ev firmasına ödeyebilirsiniz. Banka, normal konutlarda olduğu gibi çelik ev için de tapuda ipotek tesis edecektir. Ayrıca evin yapılma süresi içinde faiz oranlarında yukarı yönlü bir hareket olursa size yansıyabilir.

Bankalar tadilat için de kredi veriyor

Soru: Oturduğumuz evi tadilattan geçirmek istiyoruz. Bunun için konut kredisi kullanabilir miyiz?

Cevap: Bankalar, konut tadilatı için de ayrı kredi ürünleri sunuyorlar. Bunun için internetten araştırma yaparsanız, tadilat kredisi adı altında birçok kredi seçeneği bulabilirsiniz.

Konut değerinin % 75’ine kadar kredi verilebilir

Soru: Özel bir şirkette, asgari ücretle, işçi olarak çalışmaktayım. Köydeki tarlamızdan aylık 500 TL civarında bir gelirimiz var ama belgeleyemiyoruz. Bu şartlarda konut kredisi çekebilir miyim?

Cevap: Aylık toplam gelirinizin yaklaşık 1.300 TL gibi olduğunu düşünürsek, taksit tutarı 650 TL olacak şekilde konut kredisi alabilirsiniz. Bunun için, 30 yıl vadeli konut kredisi kullanarak en fazla 60.000 TL civarında konut kredisi çekebilirsiniz. Bankalar konutun ekspertiz değerinin % 75’ine kadar kredi verebildikleri için, sizin 80.000 TL değerinde bir ev bulmanız gerekecektir. Tabii önce 20.000 TL kadar bir peşinat oluşturmanız lazım. Belgeleyemediğiniz gelirinizi de, bankaya sözlü olarak iletiniz. Bu geliriniz, banka hesap hareketlerinde görünüyorsa, bu hesaba ilişkin ekstrenizi de verirsiniz. Banka sizin ödeme performansınızı değerlendirip, geçmiş kredi kayıtlarınızda sorun yoksa konut kredinizi verebilir.

Kredi taksitleri her yıl belli oranda artırılabilir

Soru: Her yıl artan taksitle konut kredisi çekebiliyor muyuz?

Cevap: Evet, çekebilirsiniz. Bankaların gerçekleştirmiş olduğu kampanyalarda çok çeşitli ödeme planları sunuluyor. Eşit taksitli ödemenin yanında, her yıl belirli oranda artan şekilde de ödeme planı oluşturabilirsiniz. Örneğin, ilk yılki taksit tutarının düşük olmasını isterseniz, banka ile görüşerek her yıl belirli bir oranda artan taksit tutarı ile zorlanmadan konut kredisini ödeyebilirsiniz.

Böylelikle taksit tutarınız eşit taksitli ödeme planına göre daha düşük tutarda başlayıp, her yıl ilk başta belirlediğiniz oranda örneğin % 3, % 5 veya % 7 artar. milliyet.com.tr haberine göre; bankalar ile görüşebilirseniz, gelirinize uygun şekilde konut kredisi bulabilirsiniz.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.390 Değişim: -0,33% Hacim : 85.450 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.376 15.11.2024 Yüksek 9.501
Açılış: 9.448
34,4347 Değişim: 0,30%
Düşük 34,2525 15.11.2024 Yüksek 34,8345
Açılış: 34,3323
36,2908 Değişim: 0,16%
Düşük 36,1489 15.11.2024 Yüksek 36,6047
Açılış: 36,2328
2.837,26 Değişim: 0,10%
Düşük 2.825,04 15.11.2024 Yüksek 2.873,03
Açılış: 2.834,38
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.