Zarrab 50 milyon dolar karşılığında ev hapsi istiyor
Reza Zarrab, ABD mahkemesinden 50 milyon dolar kefaletle ev hapsi istiyor; mahkemenin bir veya iki haftaya karar vermesi bekleniyor.
ABD'nin İran'a olan yaptırımlarını ihlal etmekle suçlanan İran doğumlu Türk vatandaşı altın ticaretçisi Reza Zarrab'ın avukatı, mahkemeden müvekkilini 50 milyon dolar kefaletle hapisten çıkararak ev hapsi kararı vermesini istedi.
Reuters'ın haberine göre; Zarrab'ın avukatı Benjamin Brafman, Manhattan'da federal bir mahkeme hakimine müvekkilinin mahkemeden önce 15 katlı bir binada, masrafları kendisi tarafından karşılanmak üzere 24 saat güvenlik görevlileri tarafından izlenmesine izin verilmesi durumunda kaçma riskinin olmadığını söyledi.
Brafman, Zarrab'ı kastederek, "İsmini temizlemek için her türlü nedeni var" dedi.
Fakat ABD'li savcı yardımcısı Michael Lockard, Zarrab'ın varlığını kullanarak ülkeden kaçmaya çalışabileceğini söyledi ve hakim Richard Berman'dan Zarrab'a "mahkum tarafından paraları ödenen gardiyanlar" tutmasına izin vermemesini istedi.
Zarrab'ın avukatı Braffman ise özel güvenlik görevlileri de dahil olmak üzere bazı diğer varlıklı sanıklarla yapılan ev hapsi anlaşmalarını hatırlattı.
Düşük gelirli kişilerin bu tip anlaşmalara gücü yetmeyeceğini anladığını belirten Brafman, bunun "ne Zarrab'ın hatası ne de anında çözülebilecek bir şey" olduğunu da belirtti.
Berman, Mart ayında ailesiyle Miami'deki Disney World'e yaptığı bir ziyaret sırasında gözaltına alınan Zarrab'a kefalet verilip verilmeyeceğine bir iki hafta içerisinde karar vereceğini söyledi.
Savcılar, 2010 ve 2015 yılları arasında Zarrab ve diğer iki kişinin ABD yaptırımlarını delebilmek için İran hükümeti ve İranlı şirketler adına yüz milyonlarca dolar parasal işlem gerçekleştirdiklerini belirtiyor.
Zarrab 2013 yılında İran'a fayda sağlayan işlemler gerçekleştirebilmek için yetkililere rüşvet vermekle suçlanmıştı.
Dönemin hükümetinden dört bakanın isminin de geçtiği soruşturmayı, o dönem başbakan olan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan siyasi düşmanları tarafından yapılan bir darbe girişimi olarak tanımlamıştı. Bazı savcılar soruşturmadan uzaklaştırılırken, bazı polislerin yerleri değiştirilmiş ve soruşturma düşmüştü.
Kefalete karşı çıkan ABD'li savcılar Türkiye'de yaşananların, Zarrab'ın kendisini serbest bıraktırabilmek için "Türk savcıların ofisinin ve polis departmanının rüşvet üzerinden tamamen yeniden organize edilmesi" de dahil ne gibi yöntemlere başvurabileceğini gösterdiğini söylüyor.
Savcılar aynı zamanda Zarrab'ın yıllık 11 milyar dolar getiri sağlayan firmaları, bir uçağı, birkaç evi ve yatları olduğunu söyleyerek bu varlığın onun kaçma riskini artırdığını söylüyor.