Yunanistan'da şimdi ne olacak?
Yunanistan kaderini belirlediği referandumda 'Hayır' dedi. Peki bundan sonra Komşu'da neler yaşanacak?
Yunanistan'da kreditörlerin öne sürdüğü koşullarla ilgili yapılan referandumda yüzde 61,3 'Hayır' oyu çıktı. Siyasi liderler bugün Cumhurbaşkanı Pavlopulos başkanlığında toplanacak.
Yunanistan İçişleri Bakanlığı'nın açıkladığı sonuçlara göre, halkın kararı, yüzde 61,31 hayır, yüzde 38,69 evet olarak yansıdı. dunya.com'un haberine göre; yaklaşık 9 milyon 858 bin 508 seçmenin kayıtlı olduğu ülkede 6 milyon 161 bin 140 seçmen oy kullandı. 3 milyon 558 bin 450 Yunan seçmeni kreditörlerin isteğini için "Hayır onaylamıyorum" kutusunu işaretlerken, 2 milyon 245 bin 537 seçmende "Evet onaylıyorum" kutusunu işaretledi.
Böylece, referanduma katılma oranı yüzde 62,50 olarak hesaplandı. Ülke için büyük öneme sahip olan referandumda kullanılan oyun yüzde 5,80'i de geçersiz sayıldı. Yaklaşık 46 bin 500 kişi de boş oy kullandı.
Referanduma göre Yunanlar, kreditörlerin nakit akışının yeniden sağlanması karşılığında öne sürdüğü koşulları hükümetin kabul etmemesi yönünde karar vermiş oldu.
Bundan sonra ne olacak?
Peki referandumdan çıkan bu sonucun ardından Avrupa Birliği ve Yunanistan'ı neler bekliyor. İşte bu sorunun cevabı:
Bu durumda Yunanistan'ın eurodan çıkış olasılığı bir hayli yükselecek. Eurodan çıkışın ilk adımı olarak maaş ve emekli aylıklarının tamamının yerine sadece bir bölümü ödenebilecek. Yunan kamusunun tahvilleri ise çöp olacak. Ülke yıllarca sürecek bir maceranın ortasında kalacak. Bu gelişmelerin ardından Syriza hükümeti, en geç 2-3 ay içerisinde seçimlere gitmek zorunda kalabilir. Ancak euro ve Avrupa Birliği bağlamında ülke zararı iliklerine kadar yaşamış olacak.
Başka para birimi
Avrupa da Yunanistan'daki referandumu yakından izliyor. Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz, oylama öncesi yaptığı açıklamada, "hayır" çıkması halinde Yunanistan'ın başka bir para birimine geçmesi gerektiğini söyledi.
Schulz, "Yunanistan, bu referandumdan sonra hala euroda kalacak mi? Böyle olmalı ama eğer Yunanlar referandumda "hayır" derse o zaman başka bir para birimine geçmeleri gerekiyor, çünkü euro ödeme aracı olmayacak" dedi.
Avrupa Parlamentosu Başkanı, yeni bir para birimine geçtiği an o ülkenin euro bölgesinden çıkmış olacağını vurguladı.
Elektronik para birimi
Yunan medyasına yansıyan haberlere göre, İngiliz Daily Telegraph gazetesine konuşan Yunanistan eski Maliye Bakanı Yanis Varufakis, "Avrupa Bankası nakit sağlamayı reddederse Kalifornia’da olduğu gibi IOU tipi elektronik para birimine geçeriz. Aslında bunu bir hafta önce yapmalıydık" dedi.
Siyasi liderler toplanacak
Referandumun ardından Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopulos ile görüştü.
Çipras'ın, bugün siyasi parti liderleriyle toplantı talebini Cumhurbaşkanı Pavlopulos kabul etti. Liderler yarın saat 10.00'da Cumhurbaşkanı Pavlopulos başkanlığında Cumhurbaşkanlığı'nda toplanacak.