Yunanistan da uranyumlu mermi kullanmış

10.01.2001 - 00:00 | Son Güncelleme :

Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu`nun bugün, AB Dönem Başkanı İsveç Dışişleri Bakanı Anna Lindh ile ``Balkan Sendromu``nu konu alan bir görüşme yaptığı bildirildi.

Beglitis, yaptığı basın toplantısında, Papandreu`nun Lindh ile görüşmesinde, Atina`nın 22 Ocak`ta yapılacak AB Genel İşler Konseyi toplantısında sunacağı ``Balkan Sendromu``na ilişkin öneriler hakkında bilgi verdiğini kaydetti.

Beglitis, önerilerin, bölgenin uzmanlar tarafından yalnızca uranyum değil diğer kimyasal maddeleri de içerecek şekilde incelenmesini ve AB`nin çevrenin korunmasına yönelik mekanizmaları harekete geçirmesini içerdiğini kaydetti.

Hükümet içinde ``Balkan Sendromu``nu konu alan bir görüş ayrılığı bulunmadığını da belirten Beglitis, ``Sayın Papandreu, her zaman barışın korunması için güç gönderilmesinden yana olmuştur. Ancak, bombardıman sırasında NATO ve AB nezdinde bu eylemin çevre açısından sonuçlarını da dile getirmiştir. Kriz döneminde takındığımız tutum herkesçe bilinmektedir. Bombalamaya ilişkin siyasi karara, ulusal çıkarlarımızı dikkate alarak karşı çıkmadık, ancak eyleme de katılmadık`` dedi.

Beglitis, gazetecilerin, Atina`nın, NATO`nun ``ılımlı bir nükleer savaş`` yaptığının farkında olup olmadığı yolundaki sorularına ise ``Bu niteleme ne sözlü ne de yazılı olarak hiçbir zaman kullanılmadı``yanıtını verdi.

Atina`nın hiçbir AB ülkesi tarafından resmi veya gayrıresmi bir biçimde bölgedeki birliklerini çekeceğine dair bilgilendirilmediğini de vurgulayan Beglitis, sorular üzerine Kosova`da kullanılan ``zayıflatılmış uranyum`` içeren mermilerden Yunanistan veya Türkiye`de bulunup bulunmadığını bilmediğini söyledi.

Yunanistan Savunma Bakanı Akis Çohacopulos, dün yaptığı açıklamada, Yunan Silahlı Kuvvetleri`nin söz konusu mühimmata sahip olup olmadığının belirlenmesi için araştırma yapılması talimatını verdiğini söylemişti.


REPPAS`IN AÇIKLAMASI:

Yunanistan Hükümet Sözcüsü Dimitri Reppas da yaptığı basın toplantısında, Yunanistan`ın Makedonya ve Arnavutluk sınırlarına bitişik bölgelerinin karadan ve havadan tarandığını açıkladı. Reppas, araştırma sonucunda bölgede tehlikeli oranda radyasyona rastlanmadığını söyledi.

İlgili sağlık kuruluşlarının bölgede görev yapan tüm askeri personelin sağlık taramasını yaptığını ve gerekli tüm önlemlerin alındığını bildiren Reppas, ``Tüm Silahlı Kuvvetler personelinde 2000 yılı içinde görülen kan kanseri vakası 12`dir ve bu askerlerden yalnızca 1`i Bosna`da görev yapmıştır`` dedi.

Reppas, Atina`nın bu aşamada bölgede görev yapan birliklerini geriçekmek gibi bir kararı olmadığını da belirtti.

Öte yandan, Atina`da yayımlanan Ta Nea gazetesinin Yunan donanmasının tatbikatlarda ``zayıflatılmış uranyum`` içeren mermiler kullandığına ilişkin haberini doğrulayan Reppas, bu tür 35 bin mermi kullanıldığını ve ilgili bölgelerde araştırmanın başlatıldığını açıkladı.

Ta Nea gazetesi, bugünkü sayısının manşet haberinde 1990 yılında 50 bin uranyumlu mermi alan Yunanistan`ın bu mermilerden 40 binini Egeve İyon denizindeki tatbikatlarında kullandığını duyurdu.

Donanmada yer alan 6 adet Hollanda yapımı firkateynin bu mühimmatı kullanan silah sistemlerine sahip olduğunu belirten Ta Nea, Türkiye`nin de cephaneliklerinde bu tür mermilerden 100 bin adet bulundurduğunu iddia etti. (HÜRRİYET)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.003 TL        
EURO
1.009 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.