‘Yeni Başbakan’a piyasalar ne tepki verir? Uzmanlar yorumladı
bigpara.hurriyet.com.tr olarak uzmanlara, piyasaların Başbakan olarak kimi görmek istediğini ve piyasaların ne tepki vereceğini sorduk
<ımg class="yeniImg" border="0" src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66cf56ee601c04688fbd8a8a.jpg">
Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin tamamlanmasının ardından piyasaların gündeminde şimdi de 2015 Türkiye genel seçimlerine kadar yeni başbakanın kim olacağı ve Ak Parti MYK toplantısı sonrasında Ekonomi ve Maliye Bakanlarının yerinin koruyup korumayacağı var.
ımg>bigpara.hurriyet.com.tr
Şenay Erdem
14 Haziran 2015 Pazar günü yapılması beklenen genel seçimlere kadar başbakanın Dış İşleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun olması beklenirken, dün akşam Köşk'te veda resepsiyonu veren Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ‘Göründüğü kadarıyla (başbakanlığı) devralacak arkadaşımız Dışişleri Bakanı Ahmet Bey, siyasete de devlet hayatına da kazandıran benim’ demesi bu beklentiyi güçlendirdi.
Bugün ise Enerji Bakanı Taner Yıldız'dan konuyla ilgili yanıt geldi. Bakan Taner Yıldız yaptığı açıklamada, ‘Önceden telaffuz ediliyor olması açıklandığı anlamına, bu ismin ilan edildiği anlamına gelmiyor. Sayın başbakanımızın seçilen cumhurbaşkanımızın da bir kısım istişare süreçleri tamamladıktan sonra il başkanları MYK süreçleri tamamlandıktan sonra bunun açıklanacağını belirtmişti. O yüzden yarın akşama da bu süreç tamamlanmış olacak’ dedi.
bigpara.hurriyet.com.tr olarak uzmanlara, piyasaların Başbakan olarak kimi görmek istediğini ve piyasaların ne tepki vereceğini sorduk. Uzmanların değerlendirmeleri şöyle…
CANLI BORSA İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN...
Global Menkul Değerler Stratejisti Gökhan Uskuay, piyasa dedikodularına şimdiye kadar Abdullah Gül ve Ali Babacan için çok olumlu reaksiyon verdiğini belirtirken, ‘Bunun nedeni olarak, daha önce piyasaların tecrübelerini gördüğü için piyasaların favorisi diyebiliriz’ dedi. Uskuay ‘Seçime kadar 10 aylık dönemde arabulucu ve dengeleyici olarak Bülent Arınç ismi piyasalar tarafından olumlu karşılanır. Dış İşleri Bakanı Davutoğlu’nun yüksek ihtimalle başbakan olacağı konuşuluyor. İç politikaya yönelik adımlarını piyasa bilmediği için temkinli kalıp izleyip, gözlemleyebilir. Şu anda piyasalar dedikodudan çok gerçekleşmeleri pozisyon açmadan bekliyor’ şeklinde ekledi.
3.Göz Danışmanlık'ın kurucusu Hikmet Baydar; 'Piyasalar devlet başkanlığına geçiş için alt yapıyı oluşturacak emanetçi bir aktif başbakan bekliyor. En büyük aday Abdullah Gül idi. Ancak kendisi Davutoğlu diye açıklama yapınca belirsizlik bitti. Sorun daha çok ekonomi takımının kim olacağı. Mevcut ekibin devamı talep ediliyor ancak bu konuda ciddi şüphelerim var. Gelen ekip belli olana kadar bu belirsizlik tansiyonu yüksek tutacak. Ekip beğenilmezse rating kuruluşları not silahını kullanabilir. Kısacası Şimdilik görünün Tayyip Erdoğan'ın şahin politikasını devam ettirecek birini işin başına getireceği görülüyor' dedi.
Baydar şöyle etti: Önemli olan TCMB'nin bağımsızlığını sürdürüp sürdüremeyeceği ve gelen ekonomi takımının güven vermesi. Bu olmazsa kurlar yukarı ve borsa aşağı yapabilir. Faizler ise zaten TCMB kontrolünde ancak tahvil değil. Orada satış gelebilir.
TEB Yatırım Direktörü Atilla Esen; ‘Kısa vadede piyasalar siyasi açıklanmalara odaklanmış durumda. Piyasaların Başbakan konusundaki asıl beklentisi Abdullah Gül’ün 2015 Haziran seçimleri sonrasında görevi devr alması yönünde, bu zamana kadar Ahmet Davutoğlu’nun mevcut görevi alarak devam ettirmesi bekleniyor. Piyasalar açısından asıl bir konuda Başbakan haricinde ekonomi yönetiminde değişiklik olup olmayacağı; bu konuda özellikle Ali Babacan ve Mehmet Şimşek’in görevlerine devam edip etmeyeceği belirsizliği satış getiriyordu. Bu hafta başından itibaren ekonomi yönetiminde de değişiklik olmayacağına yönelik beklentilerin kuvvetlenmesiyle olumlu algılamanın artığını gördük’ dedi.
Esen şöyle ekledi: ‘Siyasi sürecin netleşmesi sonrasında yurtiçinde enflasyon rakamları ile Merkez Bankası’nın faiz kararına ilişkin gelişmeleri yine gündemde olmaya devam edecek, yurtdışında ise Ağustos ayında ABD tarafında bir faiz toplantısı olmayacak ancak Perşembe günü yapılacak Jackson Hole toplantısında Yellen’den açıklamalar gelebilir. Gelecek açıklamalar çok ‘şahin’ olarak algılanmazsa iyimser algılama devam edebilir ancak sonbahara doğru tekrardan ABD tarafındaki sıkılaştırma süreci gündeme gelecektir.
Esen yatırımcılara uyarılarda da bulundu. 2015 yılı hem faiz kararları hem de şirket karlılıkları açısından zayıf bir süreç izleyebilir algılaması yeni pozisyon alınmasını engellediğini belirten Esen, ‘Endekste 80 bin seviyesinin altında kalındığı sürece yükseliş trendine girilmedi olarak algılanıyor. Faizde yüzde 9.50 üzerine çıkılır ve kalınırsa endeks hedeflemelerinin aşağı çekilme riski var’ dedi.
Sermaye Piyasası Uzmanı Adem Özen, piyasalarda belirgin bir ismin Başbakan olmasının istendiğini düşünmediğini belirtirken, bunun yanı sıra, şu an ön planda olan Sayın Davutoğlu’nun da yurt dışı yatırımcılar nezdinde çok fazla konuşulan bir isim olduğunu düşünmediğini belirtti.
Sermaye Piyasası Uzmanı Özen; ‘Geldiğimiz noktada, yatırımcıların 2015 yılındaki seçimlere kadar Başbakan’ın kim olacağını öğrenmektense, ekonomik performansta herhangi aksama olup olamayacağını görmeye ihtiyacı var. Bir nevi emanet makam olarak görülen bu koltuktan daha önemli olarak, ekonomi bürokrasisinde nasıl bir değişiklik olacağı merak ediliyor. Bilindiği üzere, yabancı yatırımcılar ekonomik gidişatta Bakan Babacan’ı başarılı buluyor ve olası bir kabine değişikliğinde yerini korumasını istiyor. Bu nedenle, bana göre başbakanın kim olacağından ziyade, 21 Ağustos’taki Ak Parti MYK toplantısı sonrasında Ekonomi ve Maliye Bakanlarının yerini koruyup korumayacağı yatırımcılar açısından önem kazanacaktır. Başbakanlık makamının önem taşıyan tek noktasını ise, Parti’nin geleceği açısından bütünlüğün korunması / mevcut yapının devam ettirilmesi oluşturacaktır. Bu çerçevede, yatırımcıların kısa vadeli pozisyon değişikliklerinde, bu durumları gözetmesinin uygun olacağını düşünüyorum. Buna bağlı olarak da, mevcut Ekonomi ve Maliye Bakanlarının koltuklarını kaybetmesi halinde piyasanın bu duruma negatif tepki vermesini büyük bir olasılık olarak görüyorum’ dedi.
ALB Menkul Değerler Yatırım Uzmanı Volkan Kuğucuk; ‘Son dönemlerde BIST 100 üzerindeki baskıların özellikle yurtdışındaki piyasaların olumlu seyrine rağmen cevap veremediğini gördük. Dün özellikle BIST tarafında son dönemde yurtdışındaki kısmi pozitif havaya tepki verdiğini gördük. Tabii ki Cumhurbaşkanlığı seçimi sonrasında Sayın Erdoğan’dan boşalan başbakanlık koltuğunu kimin geçeceği konusunda Sayın Ahmet Davutoğlu isimleri ön plana çıkarken ekonomi yönetiminde ise köklü bir değişiklik olmazsa piyasalarda üzerindeki belirsizlik kalkabilir. Özellikle piyasaların beklentisi Ali Babacan’ın ekonomi yönetiminde kalması yönünde olduğu görülüyor’ dedi.