Yatırımcının Söz Hakkı Yok

27.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Halka açıklık oranının düşük olmasının etkisiyle küçük yatırımcıların şirketlerde söz hakkı olmadığını belirten Gedik Yatırım Fon Yönetim Müdürü Ahmet Mergen, yatırım felsefesinin değişmesi gerektiğini vurguladı.


Halka açılmayı planlayan bir şirketin baştan itibaren, birgün elindeki bütün hisselerin gidebileceğini düşünmesi gerektiğini kaydeden Gedik Yatırım Fon Yönetim Müdürü Ahmet Mergen, ancak Türkiye`de halka arzın bu şekilde algılanmadığını belirtti. Halka açıklık oranının düşük olmasından dolayı yatırımcıların şirkette söz sahibi olamadığını vurgulayan Mergen, ortaklığın kağıt üzerinde kaldığına dikkat çekti. Mergen, Son on yılda Türkiye`de kaç şirkette yönetim değişti? Şirketler kar da etse, zarar da etse yatırımcının konuşmaya, tenkit etmeye hakkı yok. Oran düşük olduğu için küçük yatırımcı yönetimde söz sahibi bile değil. Oysa yurtdışında işleyiş farklı. Fonlar var işin içinde. Fonlar gerekirse yönetim değişikline bile zorlayabilir. Çünkü fonlar da kendilerine para yatıran insanlara para kazandırmak zorunda. Yani şirket kötü bir performans sergilediği an vetolar çekiliyor, gerektiğinde yönetim başarısızlığını kabullenip istifaya bile gidiyor. Ama Türkiye`de istifa sadece sözlüklerde yer alıyor. Bunu yerinden oynatabilecek bir mekanizma bile yok dedi.


Şirket yönetimi, halka açıklık oranı, denetim gibi birçok faktörün zincirleme olarak birbirini etkileyen unsurlar olduğunu belirten Mergen, Türkiye`de yönetimlerin şirketleri zarara sokma, seyrekte olsa batırmasına ve işlem tahtalarının aylarca kapalı kalmasına rağmen, yatırımcının sesini bile çıkaramadığına işaret etti. Mergen ayrıca, Türkiye`de sermaye piyasalarında eksikliği hissedilen ihtisas mahkemeleri işlevinin Ticaret Mahkemelerince yürütülmeye çalışıldığını belirterek, sorunların çözümünde yetersiz kalındığına dikkat çekti.


YATIRIM FELSEFESİ DEĞİŞMELİ;

Türkiye`de hep aynı yatırım mantığıyla hareket edildiğini belirten Mergen, yatırım felsefesinin değişmesi gerektiğine dikkat çekti. Türkiye`nin bir yerlere gelebilmesi için insanların düşünüşlerinde felsefe değişikliğinin şart olduğunu kaydeden Mergen, ancak bunun bir gece içinde olamayacağına işaret etti. Son on yıldır Türkiye`de gayrimenkul dışında, faiz, döviz ve borsaya yatırım yapıldığını belirten Mergen, yatırımcının bu üç cephenin hangisinde hareket görüyorsa oraya yöneldiğini, oysa geniş açılardan bakmak gerektiğini vurguladı.


SPEKÜLATÖR GİBİ DÜŞÜNÜLMELİ;

Piyasada düzenleme ve denetleme eksikliğinin söz konusu olduğunu belirten Mergen, SPK`nın bir takım düzenlemelerle bazı konulara cevap verebildiğini ancak yatırımcılar neden `SPK bu işe el altıyor gibi yakınmalara, tümüyle cevap verebilmesi için elindeki imkanların kısıtlı olduğunu kaydetti. Denetim işlerini yürüten kurumların da zamanı geldiğinde bir spekülatör gibi düşünebilmesi gerektiğini söyleyen Mergen, Tıpkı detektif olabilmek için nasıl ki suçlu gibi düşünmek gerekiyorsa, burada da denetimi zamanında ve etkili yapabilmek için spekülatör gibi düşünmek gerekir. Karşı tarafın ne düşündüğünü ve nasıl hareket ettiğini bileceksiniz ki ona göre bir taktik üretebilesiniz. Yoksa datalara bakmak tek başına yeterli olamaz şeklinde konuştu. Bunun yanı sıra spekülatörlerin dünyada her piyasada varolduğunu ve piyasada likiditeyi sağladığını unutmamak gerektiğini belirten Mergen, aşırı fiyat dalgalanmalarına ve suni harektelere dikkat edilmesi gerektiğine işaret etti.


BÜYÜK BALIK KÜÇÜĞÜ YUTAR;

Piyasalarda çok büyük hareketlerin yaşandığına işaret eden Mergen, herkesin kısa yoldan zengin olma niyetinde olduğunu, fakat bunun çok zor olduğunu, karlı sonuca ulaşmanın doğru zamanda, doğru yerde olmakla mümkün olabileceğini kaydetti. Birçok yatırımcının olaylara geniş açıdan bakamadığını ve bu işi bilinçsizce yaptığını ifade eden Mergen, bu noktada da küçük yatırımcının korunamadığına dikkat çekti. Mergen, Küçük yatırımcı yeteri kadar bilinçli değil. Küçük yatırımcı korkması gereken yerde hisse alıyor, korkmaması gereken yerde tepkisiz kalıyor. Dünyanın her tarafında geçerli olan bir kural var; Büyük balık küçük balığı yutar. Büyük para sahibinin elindeki kontrol ile küçük yatırımcının elindeki kontrol arasında fark var dedi. Mergen ayrıca, küçük yatırımcının herşeyi kendisinin çok iyi bildiğini zannetiğinden dolayı fonlara da pek itibar etmediğine işaret etti. (FİNANSAL FORUM)



Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.002 TL        
EURO
1.001 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.