Yatırımcı bu hisselerden uzak durmalı!

07.10.2013 - 10:09 | Son Güncelleme :

Borsada işlem gören şirketlerin yüzde 36’sı özvarlıklarının altındaki piyasa değeri ile işlem görüyor.

<ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="http://i.bigpara.com/i/55big/imkbborsa12.jpg">Borsada işlem gören şirketlerin yüzde 36’sı özvarlıklarının altındaki piyasa değeri ile işlem görüyor. 11 borsa şirketinin özsermayesi ise erimiş durumda...

Borsa İstanbul’da yılsonu hareketi yaşanmasını bekleyenler, gözlerini hisselerden ayırmazken, riskli portföy önerisinde bulunan kurumlar dahi temkinli olmayı tercih ediyor. İş Yatırım Araştırma Direktörü Serhat Gürleyen, ‘Borsa İstanbul için “sat” tavsiyesi vermeye başladık’ diyor. Gürleyen’in “sat” tavsiyesinin arkasında iki temel gerekçe bulunuyor.

Bunlardan ilki mevcut fiyatların önümüzdeki aylarda karşılaşılabileceği olası risklere karşı yeterli marj içermiyor olması. Diğeri ise piyasaların FED’in verdiği mesajı yanlış anladığına dair olan inancı. FED varlık alımlarını eninde sonunda azaltacak.

Milliyet`ten Zeynep Aktaş`ın haberine göre; FED’in varlık alımlarını azaltmaya başlayacağı öngörüsünde bulunanlar şimdiden endeks için 55.000 hedefini koydular bile.

CANLI BORSA İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN...

Hisseler aşırı değerli mi?

Peki hisseler aşırı değerli mi? Bu noktada farklı analiz yöntemleri ile soruya cevap vermek mümkün. Hisselerin defter değeri de bu analizlerden birisi. Bir hissenin defter değeri, toplam özkaynak tutarının hisse sayısına bölünmesiyle bulunuyor. Özkaynak kalemi içinde sermaye, yeniden değerleme ve ölçüm kazançları, yedekler ve dönem kârı bulunuyor.

Söz konusu kalemlerden dönem zararı ile geçmiş yıl zararlarını çıkarılarak defter değeri tespit ediliyor. Bu genel tanımlama ışığında borsadaki hisselerin defter değerlerine ve piyasa değerlerine baktığımızda, yüzde 36’sı defter değerinin altındaki bir fiyatla işlem görüyor. Yabancıların en fazla işlem yaptığı BIST 50 Endeksi’nde ise bu sayı 10’u buluyor. Kimi uzmanlar oransal olarak yüzde 20’ye denk gelen bu sayının az olmadığını düşünüyor.

ALTIN FİYATLARINDAKİ ANLIK DURUM İÇİN TIKLAYIN...

DÖVİZ KURLARINDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

Bir şirketin defter değeri yani özvarlığı, o şirketin krizlere karşı ne derece güçlü olduğunu gösterir. Borsada 412 şirketten 156’sı özsermayesinin altında bir piyasa değeri ile işlem görüyor. Borsada toplam özvarlıklar 343 milyar TL olurken, şirketlerin piyasa değeri 553 milyar TL. Yani borsa şirketleri özvarlıklarının 1.61 katına satılıyor. Borsada yükselişin başladığı 2009’da PD/DD oranı 0.99’du. 2010’da bu oran 1.79’a kadar yükseldi. Şimdilerde ise 1.61 seviyelerinde bulunuyor.

SPOR HİSSELERİNDE HİKÂYE BİTMİYOR

Borsada spor firmalarının hissedarları için hikaye bitmiyor. Geçtiğimiz hafta endeksler arasında yüzde 8 ile en fazla kazandıran Spor Endeksi oldu. Endeks eylül ayının ilk haftasından bu yana çıkışını sürdürüyor.
 Borsa Yönetim Kurulu’nun spor firmalarının mali yapılarını düzeltme ile ilgili uyarısı dahi çıkışın sürmesine engel olmadı. Yatırımcıların spor hisselerinin yükseleceğine dair beklentisi hisseleri yukarı taşıyor. Ancak kulüplerin mali yapıları ile ilgili sorunlar çözülebilmiş değil. Bu nedenle yatırımcıların şirketlerle ilgili gelişmeleri yakından takip etmesi yerinde bir yaklaşım olur.

Temettü haberi...

Fenerbahçe Sportif, haftayı yüzde 17’lik getiri ile tamamladı. 3 Ekim’de şirketin yönetim kurulu brüt yüzde 6.29 temettü dağıtılması yönünde karar aldı. Temettünün dağıtılması için 1 Kasım günü yapılacak genel kuruldan geçmesi gerekiyor. Hisse temettü dağıtılacağ açıklanmadan önce sert bir çıkış yaşadı.

Önceki hafta Borsa İstanbul Yönetim Kurulu tarafından net işletme sermayesinin ekside olması nedeniyle uyarılan Galatasaray Sportif, haftayı yüzde 10’luk getiri ile tamamladı. Hissenin Kulüp, mali yapısını düzeltebilmek için tekrar ortaklarına yöneldi. Yüzde 300 bedelli sermaye artırımı ile ilgili olarak SPK henüz bir cevap vermiş değil. Ancak Kurulun onayı halinde mali yapısında düzelme olacak.

Beşiktaş’ta ortak sattı

Çıkışın yaşandığı bir diğer hisse olan Beşiktaş Sportif’te hakim hissedarın satışı görüldü. Firmanın büyük hissedarı konumunda olan BJK Derneği, hissedeki son çıkışı nakde çevirmesini bildi.

Geçtiğimiz hafta spor firmaları arasında en düşük getiriyi Trabzonspor Sportif gerçekleştirdi. Şirketin haftalık getirisi yüzde 0.77’de kaldı. Firmanın bilançosuna göre zararı 26.1 milyon TL.

Defter değerinin altında olanlar

BIST 100 Endeksi’ne dahil hisselerden 27 tanesi defter değerinin altında. Söz konusu firmalardan Eczacıbaşı Yatırım, Net Turizm, İttifak Holding özvarlıklarının yarısının da altında satılıyor. BIST 50 Endeksine dahil olup da defter değerinin altında fiyatla işlem gören hisse sayısı ise 10. Bu listenin ilk sırasında ise Eczacıbaşı İlaç yer alıyor. Onu sırasıyla Sinpaş ve Doğan Holding takip ediyor.

Yatırımcılar uzak durmalı! Özsermayenin negatife düşmesi esas itibariyle firmanın ciddi bir risk altına girmesi manasına geliyor. Bu tür firmaların faaliyetlerini sürdürebilmesi, üretimde bulunması ya da ticaret yapabilmesi kısıtlı imkanları ile zorlaşmakta.

Firmanın kendisini toparlayabilmesi, faaliyetini yükseltebilmesi, ilave nakdin firmaya enjekte edilmesi ile mümkün. Bu da yeni borç ya da bedelli sermaye artırımı anlamına gelir. Bu tür firmaların geleceği belirsiz olduğu için kredi bulması zor olduğu gibi hissedarı dahi bedelli sermaye artırımına katılmada mesafeli duruyor.  Bu hisseler zaman zaman düşük hacimle yükselse de temelde mali yapısında bir düzelme olmadığı sürece yatırımcısı için ciddi risk anlamına gelmekte.

ÖZSERMAYESİ ERİYEN ŞİRKETLER

Borsada özvarlıkları düşük olan firmalar bulunduğu gibi özsermayesini tamamen eritmiş firmalar da var. Bu niteliğe sahip olan firmalar, yatırımcılar açısından ciddi bir risk oluşturuyor.

Neticede mali bünyesi bozulan bu firmaların kendilerini toparlayamaması halinde iflasla karşı karşıya kalmaları söz konusu. Bu durumda şirket kadar hissedarlar da zarar görecek. Bu tür hisseler yatırımcılar tarafından fark edilmesi için Gözaltı Pazarı’nda bulunuyor.

Özsermayesi eriyen şirketlerin başında ise Latek Holding, Transtürk Holding, Makina Takım geliyor. Latek Holding yaptığı açıklamada , Genpower Jeneratör’ü bünyesine almak suretiyle birleşeceğini duyurdu. Şirket 2010’dan bu yana sürekli zarar açıklıyor. Birikmiş geçmiş yıl zararı ise 90 milyon TL’yi aşarken özvarlığı 2.3 milyon TL oldu. 


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.002 TL        
EURO
1.000 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.