Yabancı yatırımcı geri mi dönüyor?

11.04.2014 - 08:59 | Son Güncelleme :

Yabancı yatırımcı gerçekleştirerek son 5,5 ayın en yüksek fon girişini yaptı

<ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66cf5ece601c04688fbdbc5b.jpg">Yabancı yatırımcılar 4 Nisan haftasında 1 milyar 821 milyon dolarlık hisse senedi ve Devlet İç Borçlanma Senedi (DİBS) alımı gerçekleştirerek son 5,5 ayın en yüksek fon girişini yaptı.

Yerel seçimlerin ardından politik risklerin azalması ve gelişmekte olan piyasalara yönelik risk iştahının da artmasıyla yabancı yatırımcıların Türkiye`ye ilgisi ivme kazandı.

Yabancı yatırımcılar 4 Nisan haftasında 1 milyar 821 milyon dolarlık hisse senedi ve Devlet İç Borçlanma Senedi (DİBS) alımı gerçekleştirerek son 5,5 ayın en yüksek fon girişini yaptı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) haftalık verilerine göre, yabancı yatırımcılar 31 Mart - 4 Nisan haftasında 525 milyon dolarlık hisse senedi, 1 milyar 296 milyon dolarlık da DİBS alımı gerçekleştirdi. Böylelikle yabancı yatırımcılar 25 Ekim 2013 tarihinden sonra haftalık bazda en yüksek fon girişini gerçekleştirdi. Yabancı yatırımcı söz konusu tarihte toplamda 1,9 milyar dolar seviyesinde hisse senedi ve DİBS alımı yapmıştı.

DÖVİZ KURLARINDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

Türkiye yeniden yatırımcıların potasına girdi

İş Yatırım Araştırma Direktörü Serhat Gürleyen konuya ilişkin değerlendirmesinde, Türkiye`nin faizlerin yükselmesiyle cazip hale geldiğini hatırlatarak, Hem politik riskin azalması hem de dışarıda risk iştahında bir artış yaşanması... Tüm faktörler bir araya geldiğinde Türkiye`ye ciddi anlamda para girişi oldu. Bu iyi bir şey. Çok olumluyuz dedi.

2014 yıl sonu büyüme tahminini yüzde 2,5`e revize ettiklerini aktaran Gürleyen, şunları kaydetti:

Dışarıda risk iştahının artmasına bağlı olarak TCMB`nin faiz indirim ihtimali gündeme geldi. Üst banttan alıp yüzde 10 seviyelerine yaklaştırdı. İleride daha aşağısı da olabilir. Avrupa da beklentilerden daha iyi büyüdü. Bu iki nedenle Türkiye yeniden yatırımcıların potasına girdi. Dünyaya çok bağımlıyız. Yenide carry-trade moda oldu. Para güvenli limandan, açık denize çıkmaya başladı. Bize de geliyor bir parça. Son rakamlar güzel. Bizim bunları fırsat bilip asıl gereken işleri yapmamız lazım.

Bundan sonraki dönemde fon girişi devam eder. Üç temel risk alanı vardı. Biri ABD`den kaynaklanıyor. ABD ekonomisi iyi gidiyor ve bu iyiye gitme gerekçesi ile Fed tahvil alımlarını azaltmaya başladı. Çok büyük bir şey olmadı. Faizleri artırır mı? İkinci büyük endişe buydu. Dün akşam açıklanan tutanaklar, toplantıda böyle bir şeyin konuşulmadığını gösteriyor. Dolayısıyla piyasa onu biraz geriye attı ve rahatladı. Avrupa krizinden çok korkuyorduk. Enflasyon düşüyor ama büyüme de başladı. Deflasyon tuzağına düşen bir Avrupa yok. Bu küresel risk iştahını rahatlatan bir durum oldu. Üçüncüsü de Çin`den korkuyorduk. Hala korkuyoruz. Ama şu anda Çin`de büyük bir serzeniş endişesi olmadığı görüldü. Bunları üst üste koyduğumuzda gelişmekte olan ülkelere yeniden ilgi başladı. İlginin devam etmesini bekliyoruz.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.002 TL        
EURO
1.001 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.