Vizesiz seyahat için 72 şart

23.03.2016 - 17:35 | Son Güncelleme :
Vizesiz seyahat için 72 şart | Genel Haberler

Türkiye ve Avrupa Birliği (AB) arasında gerçekleşen anlaşmaya göre, hazirandan itibaren Türk vatandaşlarına vizesiz Avrupa seyahati için mutabakata varılan kriterlerin yerine getirilmesi amacıyla hazırlıklar devam ediyor.

AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, Brüksel'de 18 Mart'ta yapılan Türkiye ve Avrupa Birliği Zirvesi'nde varılan mutabakatta, Haziran 2016 sonuna kadar Türkiye vatandaşlarına Avrupa'ya vizesiz seyahat imkanı için 72 şartın yerine getirilmesi isteniyor.         

Vize serbestisi yol haritasında, "belge güvenliği", "göç ve sınır yönetimi", "kamu düzeni ve güvenliği" ve "temel haklar" alanlarında AB tarafının Türkiye'den beklentileri sıralanıyor.

Haberin Devamı

Yol haritasında kayıtlı toplam 72  kriter, kişisel verilerin korunması, Europol ile operasyonel iş birliği, sınır yönetimiyle ilgili mevzuat, ikili geri kabul yükümlülüklerinin uygulanması, tüm AB üyesi ülkelerine ortak vize politikası uygulanması ve geri kabul başlıkları altında yer alıyor.   

Türkiye, vize serbestisi için 72 şarttan 37'sini yerine getirirken, geri kalan 35 kriterin karşılanması için hazırlıklar sürüyor. Bu kapsamda 4 Mayıs'a kadar gerekli yasal düzenlemenin Meclis'ten geçirilmesi planlanıyor.     

Hükümet, 35 kriterle ilgili hukuki adımın atılmasını sağlayacak yasaları da Meclis'e göndermek üzere çalışmalarını tamamladı.     

PASAPORTLARIN DEĞİŞTİRİLMESİ GEREKECEK

Yol haritasında, biyometrik pasaportların çiplerinde parmak izlerinin saklanmasıyla ilgili bir kriter de yer alıyor.      

Mevcut biyometrik pasaportlarda, parmak izleri çiplerde saklanamıyor. Bu nedenle AB standartlarına uygun, parmak izinin çipinde saklanabileceği yeni nesil endüstriyel pasaportlara geçilmesi gerekiyor.     

AB standartlarına uygun yeni pasaportlar için altyapı çalışmalarına başlandı. Yeni pasaportların bu yıl verilmesi öngörülüyor.     

AVRUPA İÇİN YENİLEMEK GEREKECEK

Haberin Devamı

Yeni pasaportlar kullanılmaya başlandığında, eskilerinin geçersiz sayılması söz konusu olmayacak. Pasaport değişimi isteğe bağlı yapılacak. Ancak vize muafiyetinden yararlanabilmek için vatandaşların, parmak izinin pasaport çipinde saklanabileceği, yeni nesil çipli, endüstriyel pasaportu bulunması zorunlu olacak.     

Türkiye'nin vize serbestisi için yükümlülüklerini yerine getirip getirmediğine ilişkin, 4 Mayıs'ta AB Komisyonu tarafından vize raporu sunulacak.     

AB Komisyonu ve AB Konseyi, Geri Kabul Anlaşması'nın uygulanmasıyla ilgili sürecin nasıl işlediğine de sahada bakacak. 1 Temmuz'da sürecin sorunsuz işlediğinin tespit edilmesi durumunda, Türk vatandaşları için Schengen alanına vize serbestisi başlayacak.

HANGİ ÜLKELERE GİDİLEBİLECEK?

Vize muafiyetiyle, biyometrik pasaport sahibi tüm vatandaşlar, Schengen bölgesindeki Almanya, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İtalya, İspanya, İsveç, İsviçre, İzlanda, Letonya, Lihtenştayn, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Norveç, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya ve Yunanistan'a 3 aylık vizesiz giriş yapabilecek.     

Vize diyalog sürecinin öngörülen sürede vize muafiyetiyle sonuçlanmaması halinde ise Türkiye'nin anlaşmayı tek taraflı feshetme hakkı bulunuyor.      


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.002 TL        
EURO
1.001 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.