Vergi konseyi toplandı

24.01.2001 - 00:00 | Son Güncelleme :

-Maliye Bakanı Oral: -Taşıt Vergilerinde, Ağırlık Ve Yaş Ölçüsünü, Motor Gücüne Dönüştüreceğiz -Önümüzde Ötv Var. Bu Düzenleme İle Vergi Mevzuatında Sadelik Sağlayacağız -Vergi Konseyi İle Hedefimiz, Çeşitli Kesimlerin Görüşlerini Toparlayarak, Sistemi Etkin Hale Getirmek. Yeni Bir Vergi Veya Kaynak İlavesi Amacı Taşımıyoruz

Maliye Bakanı Sümer Oral, hazırlanan bir tasarı ile taşıt vergilerinde, ağırlık ve yaş ölçüsünün terkedileceğini ve vergide motor gücünün esas alınacağını bildirdi. Kamu ve özel kesim temsilcilerinden oluşan Vergi Konseyi, bugün Maliye Bakanlığı`nda ilk toplantısını yaptı. Maliye Bakanı Oral, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, taşıt vergilerine ilişkin hazırlanan tasarıya, son şeklinin verildiğini ve tasarının önümüzdeki günlerde TBMM`ne sunulacağını ifade etti. Oral, Taşıt alımlarında, ağırlık ve yaş ölçüsünü bırakıp, motor gücüne dönüştüreceğiz dedi. Oral, Vergi Konseyi`nin çeşitli kesimlerin görüşlerini toparlayarak, vergi sistemini etkin hale getireceğini de vurguladı ve Maliye Bakanlığı`nın da bu görüşlerden yararlanacağını ifade etti. Vergi mevzuatının da karışık olduğuna dikkati çeken Oral, bunları sade ve basit hale getirme projesini devreye koymamız lazım. Önümüzde Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) var. Bu düzenlemeyle, vergi mevzuatında bir hayli sadelik sağlayacağız. Birçok vergiler, tek isim alacak diye konuştu. ÖTV`nin, ilave kaynak yaratma amacı taşımadığını da anlatan Oral, ÖTV ile mevzuatta sadeliğin yanı sıra, Avrupa Birliği`ne uyumun temin edileceğini belirtti. Oral, Vergi Konseyi`nin de çalışmalarında, yeni bir vergi veya kaynak ilavesi amacı taşınmadığını kaydetti.

-HİZMET KALİTESİ YÜKSELECEK-

Maliye Bakanı Oral, çağdaş ülkelerdeki yönetim anlayışında, kamu- özel kesim işbirliğinin tartışılmaz bir öneme sahip olduğunu vurguladığı konuşmasında, devletin vatandaşa sunduğu hizmetin, kalitesini yükseltmede de, bu işbirliğinin gereğine dikkati çekti. Vergi Konseyi`nin, kamu özel kesim diyalağu içinde, vergi sisteminin daha sağlıklı ve çağdaş bir yapıya kavuşmasına katkıda bulunacağını söyleyen Oral, şöyle devam etti: Temel amacımız, vergi sistemini daha sağlıklı ve etkin bir yapıya kavuşturmak. Vergi sisteminde durulması gereken en önemli unsur, vergi idaresidir. Vergi idaresi, ne kadar etkili olursa, sistem de o kadar sağlıklı bir yapıya kavuşacaktır. Mevzuat bakımından eksiğimiz yok ama, vergi idaresi kanunları sağlıklı uygulayacak güce sahip değilse, o sistem iyi işleyemez. vergi idaresini, ne kadar elektronik ortama dönüştürürsek, o kadar mesafe kat ederiz. Oral, mükellefin vergiye gönülden uyumuna da işaret ettiği konuşmasında, mükellefe duyarlı bir vergi idaresi, tam otomasyon, kayıt dışı ile mücadele, vergi mevzuatının, sade kolay ve anlaşılır hale getirilmesi gibi konuların da, Vergi Konseyi`nde ele alınacağını bildirdi. Oral, klasik vergi incelemelerini yeterli görmediklerini, bu amaçla bilgisayar destekli, yeni denetim sistemlerini devreye sokmaya çalıştıklarını ifade etti. Maliye Bakanı, vergi koyan otorite ile mükellef arasında mevcut olması gereken vergi öncesi sürece, çok uzak olduğumuzu da belirterek, tepki-savunma arasına sıkıştırılmış şimdiki sistemin sorunlara çözüm getirmekten uzak olduğunu bildirdi. Oral, Vergi koyan otorite ile mükellef 2 ayrı taraf değil, bir takımız dedi ve Konseyin bu alana da katkı sağlayabileceğini vurguladı. Konseye Başkanlık eden Türkiye Odalar Birliği temsilcisi Prof. Dr. Halil Nadaroğlu da, konseyin mükellefle idare arasında köprü kurulması için oluşturulduğunu, tartışılan konuların raporlar halinde Maliye Bakanına sunulacağını söyledi.

-KİMLER KATILDI?-

Vergi Konseyi toplantısına, Bakanlık Müşaviri ve Gelirler Genel Müdürlüğü temsilcilerinin yanı sıra şu isimler katıldı: Hazine Müsteşar Yardımcısı Ferhat Emil, Erhan Usta (DPT), Oktay Üstündağ (DTM), Prof. Dr. Halil Nadaroğlu (TOBB), Enis Bağdadioğlu (Türk-İş), Mithat Bal (TZOB), Ali Paşa Aksu (TESK), Mustafa Özyürek (TÜRMOB Başkanı), Uğur Büyükbalkan (TÜRMOB), Şaban Erdikler (TÜSİAD), Yener Mercimekçi ve Mustafa Özdil (Maliye Hesap Uzmanları Kurulu), Naci Ağbal (Maliye Teftiş Kurulu), Prof. Dr. Mehmet Tosuner (9 Eylül Üniversitesi), Prof. Dr. Abdurrahman Akdoğan (Gazi Üniversitesi), Prof. Dr. Ömer Faruk Batırel (Marmara Üniversitesi), Prof. Dr. Yenal Öncel (İstanbul Üniversitesi), Prof. Dr. Oğuz Oyan (Ankara Üniversitesi)
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.000 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.