Vatandaşa bayram ettiren düzenleme

07.04.2014 - 11:21 | Son Güncelleme :

EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz ilk kez konuştu

<ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66cf5f04601c04688fbdbdbe.jpg">EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz ilk kez konuştu. Yılmaz, Tavan fiyat sayesinde 580 milyon TL vatandaşın cebinde kaldı dedi.

Sabah`tan Mehmet Nayır`ın haberine göre; Benzin fiyatlarındaki yükselişe `tavan fiyat` uygulamasıyla müdahale eden ve 39 kuruşluk indirimin yolunu açan Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu`nun (EPDK) yeni başkanı Mustafa Yılmaz kararın tüketiciye yansımasını Sabah`a değerlendirdi. Yılmaz, akaryakıt satış rakamları dikkate alındığında kararın uygulanacağı 2 aylık süreçte 580 milyon liranın vatandaşın cebinde kalacağını söyledi. Yılmaz, bugüne kadar geçen 15 günlük sürede ise vatandaşın akaryakıta 145 milyon TL daha az para ödediğini belirtti.

Çaktırmadan kârı katlamışlar

Yılmaz, tavan fiyata neden ihtiyaç duyulduğunu da şöyle anlattı: Kâr marjlarında yukarı doğru istikrarlı davranış tespit ettik. Bazı dönemlerde şirketler bu konularda adeta `dikkatli dikkatsiz` davranabiliyorlar. Yani kendileri çok `dikkatli` iken, çeşitli sebeplerle ilgili kurumlarda ya da seçim gibi gündemlerden dolayı genel algıda `dikkatsiz` olunabileceğini düşünüyorlar. Bu durumu fırsata çevirme ihtiyacı hissediyorlar. 64 kuruşa kadar yükselen kâr marjları vardı. Şimdi bunları 37 kuruş ile sınırladık.

PİYASALARDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

Kalıcı çözüm gündemde

İki aylık sürenin ardından fiyatların yeniden yükselip yükselmeyeceğine ilişkin de soruları yanıtlayan Yılmaz, Bundan sonra da takipçi olacağız. 2 ay sonra piyasayı eski haline bırakırsak yaptığımızın etkisi olmaz. Bilakis tüketici lehine kazanımlar kısa sürede geri alınır. Konunun hukuki alt yapısını araştırıyoruz. Başka kalıcı çözümler bulabiliriz dedi.

Böyle serbest piyasa olmaz

Akaryakıt sektörünün serbest piyasaya müdahale ediliyor eleştirilerine de değinen Yılmaz, şirketlerin özellikle akaryakıta belli kimyasallar ekleyerek büyük bir kazanç kapısı araladıklarını vurguladı. Yılmaz, Akaryakıta bir katkı maddesi konuyor, bundan dolayı litreye 12 kuruş fiyat farkı ekleniyor. Böyle serbest piyasa olmaz. Halen bu ürünlerle ilgili tüketiciye tam bilgilendirme sağlanmadığını düşünüyoruz. Örneğin arabamda Euro-dizel kullanıyorum, katkılı ürün almıyorum. Çünkü biliyorum ki, Avrupa`daki en kaliteli ürün şu an Türkiye`de de üretiliyor diye konuştu.

SON 19 YILLIK ENFLASYON RAKAMLARI İÇİN TIKLAYIN...

Ben katkılı kullanmıyorum

Akaryakıt sektöründe sıklıkla dile getirilen katkılı oyununu da aktaran Yılmaz, Maliyeti belki reklamlara bile 1.5 kuruş olacak bir kimyasalı akaryakıta ekleyip 12 kuruşa satıyorlar dedi. Yılmaz, bu ürünlerin içeriğini şirketlere sorduklarını belirterek, İnceliyoruz, maliyetle ilgili de bilgi gelecek. Farklı olmayan ürünü farklı tanımlamak uygun mu? Araştırıyoruz. Belki daha köklü çözümler de beklenebilir değerlendirmesini yaptı. Katkılı ürün sayesinde büyük bir kâr kapısı açıldığını vurgulayan Yılmaz, İstasyona gittiğinizde iyi eğitilmiş pompacı, depoya direkt katkılı ürün koyuyor. Her depoda fark 8-10 TL olabiliyor. Günde 100 araç düşündüğünüzde 1.000 TL demek. Ayda da 30 bin TL. Böyle rasyonel olmayan fiyatlandırmalardan sonra akaryakıt istasyonlarına milyon dolarlarca bedeller ödeniyor dedi.

ALTIN FİYATLARINDAKİ ANLIK DURUM İÇİN TIKLAYIN...


Bayiler kalıcı olmasını istiyor

Sektörden gelen tepkileri de değerlendiren Yılmaz, şöyle konuştu: Akaryakıt bayilerini temsil eden Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası ziyaretimize geldi. Dağıtıcı bayinin eşit paylaşımı ve navlun gibi konularda kararımızın kalıcı olmasını istediklerini belirttiler. Ancak hem bayi sayısı olarak azınlıkta olan hem de bayileri ne kadar temsil ettiği tartışmalı olan başka bir sendika daha var. Onlar tavan fiyata isyan ettiklerini açıklıyor. Böylece adeta dağıtım şirketleri ile birlikte hareket ederek rekabet hukuku açısından da tartışmalı bir tavır sergiliyor. Biz kimin hangi saiklerle hareket ettiğini çok iyi biliyor ve süreci yakından izliyoruz.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.002 TL        
EURO
1.001 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.