Üzümde Dara Vurgunu
Üzüm üreticisinin alım satımda kullandığı çuvallardan düşülecek dara miktarı sorun oldu. 75 bin ton üzüm alan Tariş`in bu yolla 545 ton, tüccarın ise 800 ton olmak üzere toplam 645 milyar haksız kazanç elde ettiği öne sürüldü.
İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Üyesi Tayfur Gürcan, üzüm alımlarında Tariş` in gerçekleştirdiği uygulamanın piyasada genel kabul görmesi nedeniyle üreticinin haksız rekabete maruz kaldığını öne sürdü. Gürcan, Tariş piyasadan 75 bin ton üzüm aldı. Alımlarda 500 gram dara düşerken, borsa satışlarında 100 gram dara düşüyor. Arada kalan 400 gram toplam 545 tonluk haksız kazanca neden oluyor dedi. Alımlarda kullanılan 55 kiloluk çuvalların boş darasının 70 gram olmasına rağmen 500 gram dara düşülmesini eleştiren Gürcan, bu amaçla Ege İhracatçı Birlikleri ve İzmir Ticaret Borsası`nın Sanayi ve Ticaret Bakanlığı`na yönetmelik başvurusunda bulunduğunu belirterek, Bakanlıktan bu konuda bir yönetmelik yayınlamasını istedik.
Tıpkı Tekel`in yaptığı alımlarda tütün balyalarından standart değer düşmesi gibi. Ancak, Bakanlık 18 Ekim tarihinde `Uygundur` ibareli bir yazı gönderdi. Üzümün sahibi yok, Sanayi Bakanlığı da üzüme sahip çıkmayınca güçlünün dediği, Tariş` in dediği oluyor şeklinde konuştu. Tariş` in gerçekleştirdiği uygulamanın piyasada kabul gördüğünü ve 80 bin ton mal alan tüccarında üreticiye 800 ton dara kaybettirdiğini ifade eden Gürcan, şöyle devam etti, Tariş` i örnek alan diğer borsalar ve tüccarda 500 gram dara düşüyor. İTB`nin gündeme getirdiği doğru karar uygulanmayınca üreticinin toplam kaybı bin 345 ton üzerinden 645 milyar lira. Üreticiyi savunacak bir güç yok. Tariş geçen sezon 40 bin ton üzüm stok etti, bu 80 bin ton olacak. Doğru tarım politikaları olmadığı müddetçe bu sorunları tartışacağız.
TARİŞ ÜZÜMÜ BORSASINDA;
Öte yandan Tariş Üzüm Birliği`nin, İzmir Ticaret Borsası`nda kuru üzüm satışına başladığı bildirildi. Tariş Üzüm Birliği Başkanı Ali Rıza Türker, alivre satış yapan ihracatçılar için İzmir Ticaret Borsası`na vaktinden önce girme kararı aldıklarını söyledi. Türker, Zor geçen bir sezonun ardından, tahminlerin aksine üzüm rekoltesinde azalma oldu. Sezon öncesi alivre satış yapan ihracatçılarımızın önlerini daha rahat görmelerini sağlamak için geçmiş yıllardan farklı olarak, destekleme amacıyla borsaya daha erken üzüm çıkardık dedi. Tariş tarafından tespit edilen fiyatların geçen yılın Nisan Mayıs ayı fiyatları olduğunu kaydeden Türker, Geçen yılları kıyasladığımız takdirde, bu yılın fiyatının çok yüksek olmadığı görülecektir. Ayrıca bu yıl üretilen üzümde kalite sorunu da yoktur. Türkiye üzüm ihracatının geçen yılın rakamlarını da geçerek, 200 bin tonu aşacaktır diye konuştu. (FİNANSAL FORUM)