Uzmanlar enflasyon verisini değerlendirdi
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ağustos ayı enflasyon rakamlarını açıkladı
<ımg class="yeniImg" border="0" src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66cf55a4601c04688fbd84a5.jpg">
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ağustos ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Enflasyon yıllık bazda ise yüzde 9.54 artış gösterdi, ekonomistler yüzde 0,03'lük düşüş bekliyordu.
ımg>bigpara.hurriyet.com.tr
Uzmanlar açıklanan enflasyon rakamlarını değerlendirdi...
Enflasyonda yükseliş eğilimi hız kazanabilir
Atilla Esen / TEB Yatırım Direktörü
Yurtiçinde siyasetin durulması sonrasında ana faktör yine enflasyon. Bunun sebebi önümüzdeki dönem faiz de en azından üst bant da indirim sürecinin devam edip etmeyeceği beklentisini netleştirecek olması. Maalesef enflasyon hafif de olsa beklentilerin üzerinde gelmeye devam ediyor, kur etkisi, gıda fiyatlarının yüksekliği ve özellikle hizmet fiyatlarındaki yükseliş eğilimi; bu riski artıran faktörler.
Eylül ayından itibaren ise enflasyonda yükseliş eğilimi hız kazanabilir. Dolar endeksindeki yükseliş ve mevcut fiyatların sonbahar etkisiyle artışı bunda etkili olabilir. Faiz indirim süreçleri konusunda bundan sonra enflasyonda net bir düşüş görene kadar, nötr duruşu beklemek mantıklı.
Piyasalar önemli bir tepki vermeyecektir
Adem Özen / Sermaye Piyasası Uzmanı
Ağustos ayında TÜFE bir önceki yılın aynı dönemine göre 0,09% oranında artış gösterdi. Piyasa beklentisi ise -0,10% seviyesinde düşüş göstereceği yönünde idi. Açıklanan bu sonuçlar ile Temmuz ayında yıllık bazda 9,32% olan TÜFE 9,54% seviyesine yükseldi. Her ne kadar manşet enflasyon ufak bir artış sergilemiş olsa da, çekirdek enflasyon olarak adlandırılan H ve I endeksleri bir önceki aya göre sırasıyla -0,03% ve -0,07% oranlarında düşüş göstererek beklentilerin bozulmasını engelledi diyebiliriz.
Manşet enflasyondaki artışın ana kaynağı olarak görülen gıda ve alkolsüz içecekler grubundaki artış etkisi Ağustos ayında da devam ederken, bu kapsamda 2013 yılı Ağustos ayında -0,77% olan bu kalem Ağustos 2014’de 0,89% olarak gerçekleşti ve manşet enflasyonu yukarı öteledi. Tüm bu çerçevede, Ağustos ayı enflasyon verisinin çekirdek enflasyonun yükselmemesine de bağlı olarak piyasalarda önemli ve negatif / pozitif etki yaratacak türden gelmediğini söyleyebiliriz.
Yılsonu enflasyon beklentimizi yükselttik
Şevin Ekinci / Ekinci Consulting Group'un kurucusu
Makroekonomik görünüm açısından baktığımızda bugün açıklanan tüketici enflasyonundaki aylık artışı olumsuz karşılamamız gerekiyor. Ancak çoğunlukla görüldüğü gibi piyasa bu veriye çok fazla tepki vermedi çünkü odağı yurtdışındaki gelişmeler.
Aylık bazdaki yüzde 0.1 oranındaki artış bizi yıllık bazda, Temmuz ayında gördüğümüz enflasyonun da üzerine, yüzde 9.5 düzeyine taşıdı. Merkez Bankası'nın yılsonu enflasyon beklentisi olan yüzde 7.6'dan gittikçe uzaklaşılıyor. Bugün açıklanan rakam bizim de yılsonu enflasyon beklentimiz olan yüzde 9.6'yı yüzde 9.7 seviyesine yükseltmemize sebep oldu.
Detaylara baktığımızda gıda fiyatlarından kaynaklanan olumsuz etkiyi görüyoruz ancak burada daha da önemli olan yılın başından beri gördüğümüz bu işlenmemiş gıda fiyatlarındaki artışın hizmet fiyatlarına yaptığı olumsuz etki. Özellikle tüketici enflasyonu içerisinde yer alan lokanta ve oteller kalemi yılbaşından beri yüzde 1'in üzerinde aylık artışlar gösteriyor. Lokanta ve otellerde görülen yıllık fiyat artış hızı Ağustos’ta yüzde 14.7'ye ulaştı. Hem hükümetin hem de Merkez Bankasının bu hizmet kalemindeki fiyat artış hızlarını kontrol altında tutabilmek için çeşitli önlemler geliştirmesi gerektiğini düşünüyorum. Gıda fiyatlarında kuraklıktan kaynaklanan artış hızı önemli ancak 2010 yılında da bu artış hızları yaşanmıştı. Burada daha önemli olan ikincil etkilerini (hizmet fiyatlarına yaptığı etkinin kontrolden çıkmasını) kontrol altına almak olmalı.
Enflasyondaki yükseliş sürmekle birlikte ivme kaybetti
Zeynel Abidin Balcı / Meksa Yatırım Stratejisti
Ağustos’ta yüzde 0.09 enflasyon artışının son aylardaki verilere bakıldığında ivme kaybettiği görülüyor. Merkez Bankasının Haziran sonrası düşüş projeksiyonunda sapma olsa da Ağustos’taki yükselişin ivme kaybetmesi olumlu. Harcama gruplarına bakıldığında Giyimdeki yüzde 4.9 düşüşün payını dikkate almak gerekebilir. Gerçi Giyimin enflasyon hesaplamasındaki ağırlığı yüzde 7.17 olmasına rağmen yüzde 4.92 gerileme ciddi bir oran.
Şimdi merak edilen Ağustos enflasyonunun Merkez Bankası kararları üzerindeki etkisinin nasıl olacağı? Zaten bir süredir Merkez Bankası gösterge faiz oranı enflasyonun altında seyrediyor. Merkez Bankası enflasyon düşecek beklentisini kararlarına ve faiz oranlarına belli ölçüde yansıtmış durumda. Bu açıdan Ağustos verisinin faiz kararlarına çok fazla etkisi olmayabilir.
Yeni bir faiz indirimi için enflasyon oranında daha ciddi bir kırılmayı görmek isteyebilir. Döviz kurları ve gıda fiyatları enflasyon düşüşünün önündeki önemli engeller olaya devam ediyor. Enerji bakanı Yıldız’ın ifadesine göre doğalgazda bu ay da zam yok, maliyetin altında satış söz konusu. Önümüzdeki aylarda enerji zamları söz konusu olursa, gıda fiyatlarında yaz avantajının da ortadan kalkmasıyla (gerçi kuraklık nedeniyle yaz avantajı yaşanmadı) önümüzdeki aylarda enflasyon konusu önemini koruyacak gibi görülüyor.