`Üretimi iki katına çıkaracağız`

11.07.2013 - 08:59 | Son Güncelleme :

Darphane Genel Müdürü Parmaksız, “Bu kadar yüksek bir talep beklemiyorduk. Artık üretimi iki katına çıkaracağız” dedi

Darphane Genel Müdürü Parmaksız, “Bu kadar yüksek bir talep beklemiyorduk. Artık üretimi iki katına çıkaracağız” dedi.

Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürü Sadettin Parmaksız, altın fiyatlarındaki düşüşün ardından başlayan yüksek talebi karşılamak için gerekli yatırımları yaptıklarını ve çalışmaların 2-3 ay içerisinde tamamlanacağını açıkladı.

Bu sayede üretim kapasitesini iki katına çıkaracaklarını anlatan Parmaksız, “Geçen yılın tamamında 7.9 milyon adet çeyrek altın ürettik. Bu yılın ilk 6 ayında ise 12.2 milyon adet çeyrek altını piyasaya verdik. Bu yıl geçen yılın aynı dönemine göre, 2 kat ürünü piyasaya vermiş olmamıza rağmen piyasada ‘Çeyrek altın yok’ şeklinde serzenişler var. Buna sadece Cumhuriyet altınına olan talebin arttığı şeklinde bir cevap verilebilir” dedi.

ALTIN FİYATLARINDAKİ ANLIK DURUM İÇİN TIKLAYIN...

100 tona çıkarız

Bu yıl son aylarda siparişlerin tesliminde gecikmeler yaşandığını anlatan Parmaksız, “Sipariş miktarındaki bu artışı ve dalgalanmayı beklemiyorduk” dedi.

Bugüne kadar altında böyle yüksek miktarda bir talep olmadığına dikkat çeken Parmaksız, 2011’de piyasaya yeni ürünler sunmak ve fiyatlardaki olası dalgalanmalara karşı alt yapı yatırımlarına başladıklarını ve bir kaç ay içinde bunların üretim hattına dahil edileceğini söyledi.

Genel Müdür Parmaksız, haftalık ortalama 1,5 ton civarında bir üretim kapasiteleri olduğunu belirtirken, sipariş miktarı arttıkça bu rakamı aştıklarını dile getirdi.

Darphanenin yılsonu altın üretimi ile ilgili bir tahmin yapmanın zor olduğunu vurgulayan Parmaksız, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Takı amaçlı kullanılacak Cumhuriyet Altını talebinin az olacağını öngörüyoruz. Ancak hafta başı gelen sipariş miktarı 6,6 ton oldu. Bu miktar bu güne kadar gelen haftalık en büyük sipariştir. Dolayısıyla belli kriterlere bakıp talebi tahmin etmek nerdeyse imkansız. Ancak şunu söyleyebilirim bu trend devam ederse yıl sonunda 100 tonu geçeriz.”

Fiyata etkimiz olamaz Darphane’nin üretimi karşılığında belli bir ücret aldığını kaydeden Parmaksız, sözlerine şöyle devam etti: “Darphane, 1998 yılından beri değişmeyen ve en maliyetli çeyrek altında bile yüzde 1,4’ü geçmeyen işçilik fire bedeli karşılığında Cumhuriyet altını üretimi yapıyor.

Cumhuriyet altını türlerine göre değişmekle birlikte bu maliyet ortalamada yüzde 1’I geçmemekte. Başka bir ifade ile Darphane tüm bu işlemler karşılığında ortalama yüzde 1 ücret alıyor. Şu anda en son üretim tekniklerini kullanmaktayız. Bu da en az maliyeti olan üretim tekniklerinden bir tanesidir.”

Parmaksız, son 15 yıldır işçilik, malzeme ve enerji maliyetlerinin her yıl artmasına ragmen, yüksek teknoloji ve sürekli iyileştirmeler ile bu maliyetleri sabit tuttuklarını ve vatandaşa ilave maliyet yansıtmadıklarını söyledi.

Gram altın tamam

2011 yılında çeyrek altın fiyatının artması üzerine takı amaçlı kullanılması amacıyla Cumhuriyet altını serisi dışında gram altın üretmek için çalışma başlattıklarına dikkati çeken Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürü Sadettin Parmaksız, “Talep gelmesi halinde yarım gram ve 1 gram Darphane altınını yeni bir ürün olarak 2013 yılında piyasaya sunmayı planlamıştık ve yatırımlarımızı tamamladık. Önümüzdeki dönemde talep gelmesi halinde üretime başlayabilecek durumdayız” dedi.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.002 TL        
EURO
1.001 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.