Unicredito ile işler yolunda
Bankalara kaynak aktarımını öngören yasa Sezer`in onayını beklerken, yasada öngörülen şartlara uyan bankalar destek almayacaklarını açıklıyorlar
Bankalara kaynak aktarımını öngören yasa Cumhurbaşkanı`nın onayını beklerken, yasada öngörülen şartlara uyan bankalar bir bir destek almayacaklarını açıklıyorlar. Koçbank Genel Müdürü Halil Ergür`de, ihtiyacı olan bankaların bu kaynağı kullanması gerektiğini vurgulayarak, Koçbank`ın böyle bir desteğe ihtiyacı olmadığını söyledi. Ergür, bankalara kaynak aktarımını öngören yasanın, Cumhuriyet tarihinin en büyük krizinin yaralarını sarmak ve krizin etkilerini giderebilmek için çıkarıldığını belirterek, yasanın, sektörü yeniden rayına sokacağına inandığını söyledi. Ergür, Yasanın şeffaf, söylentilere meydan bırakmayacak şekilde doğru uygulanması, bu işin başarılı olması açısından önemli dedi.
Görüşmeler olumlu sonuçlanacak
Ergür, bankalara verilecek bu desteğin önemli bir imkan olduğunu, sistemin genel zaafiyetine bankalar açısından ele alındığında bankaların bir kısmını ilgilendiren bir durumun ortaya çıktığına işaret etti. Ergür, bankalara kaynak aktarımını öngören yasanın TBMM`de görüşülmesi aşamasında, kamuoyuna sunuluşunda basit hatalar yapıldığını ve Zor durumdaki bankaları kurtarma yasası gibi yansıtıldığını söyledi. Ergür, İhtiyacı olan bankaların bunu kullanması gerektiğine inanıyorum. Koçbank açısından baktığınız zaman, şu anda bizim buna ihtiyacımız yok. Koçbank`ın piyasada farklı bir pozisyonu var. Biz en büyük İtalyan bankalarından biri olan Unı Credito ile yüzde 50 - 50 oranında ortak olma yönünde ön anlaşma imzalamış durumdayız. Şu an içinde bulunduğumuz aşamada, daha derinlemesine ineleme safhasındayız. Bu safhanın sonunda da ortaklığı büyük ihtimalle gerçekleştireceğiz. Görüşmeler olumlu geçiyor. Bu çerçevede zaten bizim böyle bir desteğe ihtiyacımız olma sıda söz konusu değil dedi. 2002 yılı içinde çeşitli atılımları sürdüreceklerini, piyasalara odaklı çalışmaları daha da artırarak devam ettireceklerini belirten Ergür, ayrıca şubat ayında Koçbank`ın sermayesinin 200 trilyon liraya çıkartılacağını sözlerine ekledi.
Bankacılık zaten çok küçük
Türkiye`deki bankacılık sisteminin geçmiş yıllardan gelen kronik bir zaafiyete sahip olduğunu belirten Ergür, çok küçük olan Türk bankalarının toplam 110 milyar dolar aktif büyüklüğe sahip olduğuna dikkat çekti. Ergür, Türkiye`deki tüm bankaları topladığınız zaman, Avrupa`da orta boy bir bankanın haline gelebiliyor. Onun yanı sıra Türkiye`de bankaların öz kaynakları çok zayıf. Bugün 9 milyar dolar seviyesinde olan bu özkaynak, yine uluslararası standardlara bakıldığında çok düşük olduğunu görürsünüz. Bu açıdan ele alıp baktığınızda aktif büyüklüğü yetersiz öz kaynakları yetersiz, sermaye yeterliliği düşük bir bankacılık sistemiyle karşı karşıyayız. Bu çerçevede ele alındığı zaman böylesine zayıf bir bankacılık sistemi ekonomideki her türlü olumsuz dalgalanmada büyük boyutlu etkilenip, ekonominin diğer unsurlarını da beraberinde sıkıntıya sokan bir yapıya sahip dedi.
Söylentilere ortam yaratılmamalı
Türkiye ekonomisinin uzun vadeli olumlu, dengeli bir yapıda bir sürece girebilmesi için öncelikle bankacılık sisteminin güçlendirilmesini gerektiğini belirten Ergür, Bu aşamada da bu sistemin güçlendirilmesi için geçici olarak bir desteğin verilmesi ondan sonra sağlanan bir süre içerisinde bu desteğin tekrar geri ödenerek bankaların bünyesinin güçlendirilmesi gerekiyor diye konuştu. Ekonominin bir bütün olarak daha sağlıklı bir noktaya gelebilmesi için zorunlu bir durum olduğunu kaydeden Ergür, Bu çerçevede hazırlanmış olan yasanın doğru olduğunu düşünüyoruz ve bunun en şeffaf, bir takım söylentilere meydan bırakmayacak şekilde doğru uygulanmasının bu işin başarılı olması açasından önemli olduğunu düşünüyoruz. Ancak bu şekilde bankacılık sektörü güçlendiğinde reel sektör daha geniş boyutta destek olabilir bu da ekonominin ileriye dönük daha rahat bir yapıda ilerlemesini sağlayacaktır dedi.