TÜSİAD`ın Gelir Dağılımı Raporu

06.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


-Devlet Bakanı Toskay: -Ekonomik İstikrar, Sürdürülebilir Büyüme Trendinin Yakalanması Ve Adil Gelir Dağılımı Politikalarıyla, Yoksulluğun Önümüzdeki 10 Yılda Ülkemizin Gündeminden Büyük Ölçüde Kaldırılacağına İnanıyorum -1980 Sonrası 20 Yıllık Süreçte, Ekonominin Bazı Alanlarında Başarılı Sonuçlar Elde Edilirken, Gelir Dağılımı Ve Yoksullukta Olumsuz Gelişmeler Yaşandı


İSTANBUL (A.A) - 06.12.2000 - Devlet Bakanı Tunca Toskay, yoksullukla mücadelenin topyekün bir kalkınma meselesi olduğunu belirterek, Ekonomik istikrar, sürdürülebilir büyüme trendinin yakalanması ve adil gelir dağılımı politikalarıyla, yoksulluğun önümüzdeki 10 yılda ülkemizin gündeminden büyük ölçüde kaldırılacağına inanıyorum dedi. Bakan Toskay, TÜSİAD tarafından hazırlatılan Türkiye`de Bireysel Gelir Dağılımı ve Yoksulluk-Avrupa Birliği ile Karşılaştırma başlıklı raporun kamuoyuna sunulduğu panelde yaptığı konuşmada, son yıllarda teknolojik, ekonomik ve sosyal alanda meydana gelen değişikliklerin, küreselleşme ve bilgi toplumu yanında yoksulluk konusunu da ön plana çıkardığını söyledi. Gelir dağılımı ve yoksulluğun, toplumların çoğunluğunda çok ciddi sosyal sorunların ortaya çıkmasının ana sebeplerinden biri olduğunu vurgulayan Toskay, 6.2 milyar olan dünya nüfusunun 1.3 milyarının yoksulluk sınırının altında bulunduğuna dikkati çekti. Ülkelerin içindeki gelir dağılımı adaletsizliğinin yanı sıra dünya tüketiminin ülkeler arasındaki paylaşımında da büyük dengesizlikler görüldüğünü kaydeden Bakan Toskay, dünyanın en yüksek gelirine sahip ülkelerde yaşayan nüfusun yüzde 20`sinin dünya tüketim giderlerinin yüzde 86`sını gerçekleştirdiğini söyledi. Bakan Toskay, gelir dağılımı ve yoksullukta meydana gelen bu gelişmeler karşısında, Birleşmiş Milletler`in bir dizi uluslararası toplantı düzenleyerek, küresel anlamda yoksulluğun önlenmesi çabalarına ivme kazandırdığını anlattı.

-TÜRKİYE`DE DURUM-

Devlet Bakanı Tunca Toskay, 1980 sınrasındaki 20 yıllık süreçte ekonominin bazı alanlarında başarılı sonuçlar elde edilen ülkemizde gelir dağılımı ve yoksullukta olumsuz gelişmeler yaşandığını söyledi. Toskay, insani gelişmişlik endeksine göre Türkiye`nin, dünyadaki 174 ülke arasında 1995`te 69, 1999 yılında ise 86. olduğuna işaret etti. Türkiye`deki en zengin yüzde 20`lik kesimin gelirden aldığı payın 1978 yılında yüzde 47 iken, 1994 yılında yüzde 54.9`a yükseldiğini belirten Toskay, AB`de ise bu oranın yüzde 35-40 arasında seyrettiğine işaret etti. Bakan Toskay, aynı dönemlerde, nüfusun en fakir yüzde 20`lik kesiminin gelirden aldığı payın yüzde 6.3`ten yüzde 4.9`a gerilediğini, AB ülkelerinde ise bu oranın yüzde 9 civarında olduğunu anlattı. Türkiye`de mutlak yoksul nüfus oranının yüzde 2.5 olmasına karşılık nispi yoksulluk oranının yüzde 15.7 olduğunu ve bunun yüzde 5-8 aralığında bulunan AB ülkelerinden yüksek olduğunu ifade eden Toskay, Anayasa`da da bulunan sosyal devlet kavramının etkin ve yeterli bir şekilde çalışmadığını kaydetti.

-57. HÜKÜMETİN ÖNCELİĞİ...

57. Hükümetin önceliğini, dar gelirlilerin aleyhine olan yüksek enflasyonun indirilmesine, üretim ve yatırımın önünü açacak bir faiz düzeyinin yakalanmasına ve makro ekonomik istikrarın sağlanmasına verdiğini anlatan Toskay, şunları söyledi: Enflasyonun tek haneli rakamlara indirilmesi hedeflenen 3 yıllık programın ilk yılının sonuna gelindiği bugünler, özellikle dar ve sabit gelirliler için oldukça sıkıntılı geçmektedir. Ancak çekilen sıkıntıların sonunda, sosyal kalkınmanın dengeli bir şekilde sağlanması için, gelir dağılımındaki bozulmanın etkilerini bertaraf etmenin gerektiğinin de bilincindeyiz. Yoksullukla mücadele topyekün bir kalkınma meselesidir ve ekonomik istikrar, sürdürülebilir büyüme trendinin yakalanması ve adil gelir dağılımı politikalarıyla, yoksulluğun önümüzdeki 10 yılda ülkemizin gündeminden büyük ölçüde kaldırılacağına inanıyoruz.

-DİE`NİN ÇALIŞMALARI-

Devlet İstatistik Enstitüsü`nün önümüzdeki dönemde yapmayı planladığı çalışmalardan da söz eden Bakan Toskay, hane halkı gelir ve tüketim harcamaları anketinin 2001 Ocak ayından itibaren başlatılacağını ve elde edilecek sonuçların 2002 Temmuz ayında kamuoyuna açıklanacağını bildirdi. Devlet Bakanı Tunca Toskay, 2002 yılı ilk yarısında hane halkı gelir dağılımı anketi yapılarak, sonuçlarının 2003 yılı başında kullanıma sunulacağını kaydetti.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
998 TL        
EURO
1.007 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.