Türkiye, Washington`dan ne beklenmeli?

16.05.2013 - 10:08 | Son Güncelleme :

Türkiye Suriye, Irak, İran gibi kilit konularda Washington`dan ne bekleyebilir...

<ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="http://i.bigpara.com/i/55big/obama..jpg">Türkiye Suriye, Irak, İran gibi kilit konularda Washington`dan ne bekleyebilir.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Perşembe günü ABD Başkanı Barrack Obama ile bir araya gelecek. Türk medyası görüşmeyi kritik, dönüm noktası ve karar anı gibi kelimelerle tanımlıyor.

Buluşma, ABD`nin Müslüman dünyasındaki müttefiki Türkiye`nin yüzbinlerce mültecinin akınına uğramasına neden olan, ekonomisini zorlayan ve Washington ile arasına alışılmadık şekilde kamuoyuna yansıyan bir gerginlik sokan Suriye krizinden giderek daha fazla etkilendiği bir döneme rastlıyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Barack Obama, 2011 yılında Fransa`nın Cannes şehrinde gerçekleştirilen G20 zirvesinde.

DÜNYA BORSALARINDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

Bu meselelerin taşıdığı aciliyet geçen Cumartesi Reyhanlı`da bomba yüklü iki aracın patlatılması sonucu 50`den fazla kişinin hayatını kaybetmesiyle daha da ön plana çıktı. Erdoğan patlamaların arkasında Suriye istihbaratına bağlı çalışan güçler olduğunu iddia ederken Suriyeli yetkililer kesin bir dille reddetti.

Müttefiklerin arasını açan yalnızca Suriye değil. ABD, Türkiye`nin Kuzey Irak`ta enerji projeleri gerçekleştirmek üzere Irak`taki Kürt Yönetimi ile anlaşma imzalaması konusunda da kırgın. Bağdat yönetimi anlaşmayı yasa dışı olarak tanımlarken ABD, Irak`ın parçalanmasına katkıda bulunabileceğinden endişeleniyor.

Türkiye için esas önem taşıyan konuları ve Washington`ın Ankara`ya istediği desteği verip vermeyeceği konusunda analistlerin görüşlerini aşağıda bulabilirsiniz.

-Suriye: Bu esas konu. Türkiye ABD yönetiminin Suriye konusunda daha sert bir tutum sergilemesini istiyor. Bu da başkanlığın muhaliflere silah sağlanması konusundaki vetosunu kaldırması ve uçuşa yasak bölge oluşturulması konusunu ciddi şekilde düşünmeye başlaması anlamına geliyor.

Carnegie Uluslararası Barış Vakfı`ndan eski diplomat Sinan Ülgen: Perşembe günkü tartışmanın ana başlığı bu olacak. Daha önemlisi şu ki Türkiye istediğini alamayacak. Diğer taraftan Erdoğan muhaliflere silah sağlanması konusunda bir miktar ilerleme sağlayabilir. Suriye rejiminin kimyasal silah kullandığı yönünde ortaya çıkan iddiaların ardından bir dereceye kadar destek geldi ancak esas soru Obama`nın daha fazla müdahale konusundaki şüpheciliğinin değişip değişmediği. Suriye konusunda en fazla elde edebileceği bu. Uçuşa yasak bölge oluşturulması ya da daha cesaret isteyen bir politika belirlenmesi beklenmemeli.

-Irak: Ankara, Başbakan Nuri el-Maliki`nin Tahran`ın piyonu olarak Bağdat`ta bölücü ve Şii odaklı bir gündem takip ettiğini düşünürken Irak müttefiklerin arasındaki anlaşmazlıkların artmasına neden oluyor. Politika farklılıkları, durumda değişiklikler olabilecek olsa da anlaşmaya varma olasılığını azaltıyor.

Washington Enstitüsü`nden Soner Çağatay ve James Jeffrey: Obama, Irak`ta istikrar sağlanması için Erdoğan`ın Bağdat`ı desteklemesi gerektiği konusunda ısrar edecek. Aynı zamanda Türkiye ve ABD`nin mezhep politikaları konusunda Maliki`ye aynı uyarıyı yaparak, ülke demokrasisini yıkma tehdidi oluşturduğunu söylemesini teklif edecek. Washington ve Ankara`nın özellikle Bağdat`ın Iraklı Kürtler ile anlaşmazlığı konusunda bazen güçsüz düşen iş birliğini güçlendirmesi gerekiyor. Hidrokarbon aramaları ve ihracatı konusunda tüm taraflar uzlaşıya varabilirse hem ABD hem de Türkiye`nin çıkarları korunurken Irak`taki istikrar arttırılabilir. Özellikle geçen ay Londra`da yapıldığı bildirilen üst düzey ABD-Irak-Türkiye yetkilileri arasındaki toplantının üzerine eklemeler yapılmalı, daha fazla görüşme planlanmalı ve Irak`ta ortaya çıkan tehlikeli durumun yatıştırılması için çaba harcanmalı.

-İsrail: Obama`nın Mart ayında kişisel bir müdahalede bulunarak Erdoğan ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu`yu telefonda buluşturmasının ardından Türkiye ve İsrail arasındaki buzlar çözülmeye başladı. Washington ikili ilişkilerde hızlı bir düzelme kaydedilmesini istiyor ancak Türkiye`nin Hamas`a verdiği destek engel oluşturuyor.

Kadir Has Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Profesörü Soli Özel: Obama yönetimi bir an önce olmasını istese de Türk hükümetinin öne atılıp İsrail ile diplomatik ilişki başlatacağını düşünmüyorum. Bürokratlar tüm bunları sağlamak isteyecek ancak politik düzeyde ilerleme sağlanıp sağlanamayacağından emin değilim. Diğer bir konu ise Erdoğan`ın Gazze`yi ziyaret edeceğini söylemesi. Amerikalılar buna karşı ve ziyareti gerçekleştirecek olursa Washington, Ramallah`taki Filistin ve Tel Aviv`deki İsrail yetkililerini de ziyaret etmesini isteyecektir. dedi.

Erdoğan`ın  Bu bölgede Türkiye ve ABD`nin pozisyonları uyumlu görünüyor. Türkiye, Tahran`ı artan bir şekilde esas rakibi olarak görüyor. Diğer taraftan Arap ayaklanmalarının başlamasından bu yana, en belirginleri Suriye, Irak ve İsrail olmak üzere bir dizi konuda iki ülkenin konumu birbirinden ciddi şekilde uzaklaştı.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.002 TL        
EURO
1.001 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.