Türkiye`nin Naylon Ünlüleri

28.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Hesap Uzmanları Kurulu’nun raporunda, batık bankaların eski sahiplerinden, İslami finans kurumlarına kadar yüzlerce şirketin Orhan Aslıtürk’ten naylon fatura temin ettiği belirlendi


Maliye Bakanlığı Hesap Uzmanları Kurulu’nun hazırladığı Orhan Aslıtürk ile ilgili rapor, naylon fatura, hayali ihracat ve banka içini boşaltma üçgenini ayrıntıları ile ortaya çıkardı. Baş Hesap Uzmanı Celalettin Şahin başkanlığında, Özer Ermumcu, Hakkı Koçak ve Fazıl Çiftçi’den oluşan dört kişilik hesap uzmanları ekibinin iki yılda hazırladıkları rapora göre, 1.7 milyar dolarlık naylon fatura ve hayali ihracat işlemi gerçekleştiren Orhan Aslıtürk’ün en iyi müşterisi Cavit Çağlar çıktı. 1994 - 1998 yılları arasında Türkiye’de gerçekleştirilen vurgunun romanı olma özelliğini de taşıyan raporda, naylon fatura ile hayali ihracat gerçekleştiren şirket sahipleri arasında, Kasırga Operasyonuönda adı geçen isimler yer aldı. Kuzeni Yahya Demirel gibi ilk işi hayali ihracat olan ve sahibi olduğu Egebank’ın içini boşaltan Murat Demirel de Aslıtürk’ten naylon fatura aldı. Aslıtürk’ten naylon fatura alanlar arasında Sümerbank’ın eski sahibi Hayyam Garipoğlu, Yurtbank’ın eski sahibi Ali Balkaner, Egebank’ın Murat Demirel’den önceki sahibi Hüseyin Bayraktar gibi isimler de bulunuyor. Ayrıca Transtürk Holding’in sahibi ve Galatasaray Futbol Kulübü Başkanı Faruk Süren ve Susurluk raporunda da adı geçen Emin Cankurtaran da Aslıtürk dosyasında yer alan isimler arasında. Türkiye’de İslami bankacılık yapan Özel Finans Kurumları’nın da hayali ihracat gerçekleştirdiği belirlendi. Raporda, düşük faizli ihracatçı kredisi kullanmak için Al Baraka, Kuveyt Türk ile Anadolu Finans Kurumu’nun (AFK) da 252 milyon dolarlık hayali ihracat yaptığı ortaya çıktı.


HER YERDE EVCİL;

Aslıtürk’ün naylon fatura ile adına hayali ihracat yaptığı kişiler arasında tefeci Nesim Malki’nin Bursa’da öldürülmesinde azmettiricisi olduğu iddiasıyla yargılanan Erol Evcil’in şirketi de bulunuyor. Aslıtürk, Evcil’in sahibi olduğu Eze Zeytincilik adına da 10 milyon dolarlık hayali ihracat işlemi gerçekleştirdi. Raporda Adnan Çağlayan’ın genel müdürlüğünü yaptığı 1997 yılında Cam Pazarlama’nın da naylon fatura ile 8.2 miyon dolarlık hayali ihracat gerçekleştirdiği belirlendi. Ekleri ile birlikte 2 bin 500 sayfadan oluşan raporda, Orhan Aslıtürk’ün, Muhammet Ciğer ile naylon fatura ve hayali ihracat işleri için 1994 yılında ASCOR adı altında ortaklık kurduğu ortaya çıkartıldı. Muhammet Ciğer’in de 40 sayfa tutan ifadesini alan hesap uzmanları, ASCOR’un işleyişine ilişkin tüm detayları raporlarına yazdı.


ÇAĞLARIN ADAMI DA ORTAK;

Yaptıkları tüm hayali ihracat ve naylon fatura işlerini itiraf eden Ciğer, 600 milyon dolarlık hayali ihracat işlemi gerçekleştiren Cavit Çağlar’a bağlı Nergis Holding’ten 1995’te Şefik Çetiner’i de aralarına alarak holding görüntüsü altında faaliyet gösterdiklerini ve bu amaçla aynı yıl ‘Barbaros Holding’i kurduklarını anlattı. ASCOR’a bağlı şirketlerde yapılan araştırmada 200’ün üzerinde şirket mührü, sahte noter işlemleri, fatura, kimlik, boş fatura ve şirket bilgilerinin yer aldığı bilgisayar kayıtları ele geçirildi.


DİĞER ŞİRKETLER;

Aslıtürk ve Muhammet Ciğer’in kurduğu ASCOR adlı ortaklıklığın naylon faturalarla gerçekleştirdiği 1.7 milyar dolarlık hayali ihracat işlemlerinin 1.2 milyar dolarını, Demirel, Çağlar, Balkaner, Cankutaran, Evcil, Süren, Garipoğlu ve İslami finans şirketleri gerçekleştirdiği belirlendi. Bunun yanında, Bursa’da kurulu Bisaş Grubu ile İstanbul’daki Simtel Grubu da hayali ihracat yapanlar arasında yer aldı.


ANAHTAR TESLİMİ İHRACAT

Muhammet Ciğer, hesap uzmanlarına verdiği ifadede ASCOR organizasyonu altında anahtar teslimi ihracat işlemleri gerçekleştirdiklerini anlattı. Buna göre, dış satıma devlet tarafından verilen desteklerden yararlanmak yanında, ucuz ihracat kredisi kullanmak amacıyla yapılan hayali ihracat işlemlerinde, ilgili şirketler hiçbir şeyle uğraşmadı. ASCOR bünyesinde kurulan brimler, şirketler için gerekli ihracat miktarı belirlendikten sonra, aynı miktardaki ihracat için gereken naylon fatura sağlanması, gümrük işlemleri ve banka işlemlerini erçekleştirerek
anahtar teslimi olarak işlemleri tamamladı.


SUÇ ORTAĞI AYNI GÜMRÜKÇÜ;

Naylon fatura üretimi için 91 tane paravan şirket kuran Aslıtürk ve Ciğer ortaklığının, 1994 - 1998 yıllarındaki hayali ihracattaki gümrük işlemlerinin tamamını, Metin Külünk ve Necdet Külünk’ün sahip olduğu Çap Müşavirlik ile İnanç Gümrükleme adlı şirketlerle gerçekleştirdiği belirlendi.


HAYALİ İHRACATIN 1.2 MİLYAR DOLARINI DOKUZ GRUP YAPTI;


Çağlar Grubu
Nergis Holding 695 milyon 630 bin dolar

Erol Evcil
Eze Zeytincilik 10.4 milyon dolar

Murat Demirel Grubu
Dempa 78 milyon 982 bin dolar
Dempanel 44 milyon 874 bin dolar
TOPLAM 103 milyon 856 bin dolar

Hüseyin Bayraktar Grubu
Doysan 25 milyon 799 bin dolar

Ali Balkaner Grubu
Derby 5 milyon 818 bin dolar

Hayyam Garipoğlu
Amasya 22 milyon 780 bin dolar
İpeks 64 milyon 39 bin dolar
Trakya 3 milyon 869 bin dolar
Toreks 283 bin dolar
TOPLAM 88 milyon 969 bin dolar

Faruk Süren Grubu
Makina Takım Pazarlama 43 milyon 684 bin dolar
Makina Takım Endüstrisi 24 milyon 762 bin dolar
Hıshtıl Sheffer 451 bin dolar
Sheffer Transtürk 556 bin dolar
TOPLAM 69 milyon 453 bin dolar

Emin Cankurtaran Grubu
Elektropak 17 milyon 129 bin dolar
Elektroset 3 milyon 542 bin dolar
Elektrotek 521 bin dolar
Esem 19 milyon 99 bin dolar
İleri 6 milyon 241 bin dolar
TOPLAM 46 milyon 532 bin dolar

İslami Finans Kurumları
Albaraka 182 milyon 703 bin dolar
Kuveyt Türk 66 milyon 109 bin dolar
A.F.K 3 milyon 724 bin dolar
TOPLAM 252 milyon 536 bin dolar
GENEL TOPLAM 1 MİLYAR 198 MİLYON 673 DOLAR


KOD ADI TIR PARÇALAMA

Aslıtürk - Ciğer ortaklığı, 1.7 milyar dolarlık hayali ihracatı, 50 bin dolarlık beyannameler ile gerçekleştirdi. Aslıtürk - Ciğer ortaklığının (ASCOR) hayali ihracat ve naylon fatura işleminde izlediği yolun TIR Parçalama olduğu ortaya çıktı. ASCOR, Balkan ülkelerinden Laleli piyasasına gelen müşterilerin aldığı malları, kendi ülkelerinde teslim eden ve Sabri Bektaş’ın başını çektiği depocularla işbirliğine girdi. Taşıdıkları mallar için iki fatura ile gümrük belgeleri düzenleyen depocular, gidilen ülke gümrüğünde az vergi ödemek için düşük tutarlı fatura ve evrakları gösterdi. Depocuların büyük tutarlı faturaları ve gümrük işlem belgelerini komisyon karşılığında alan ASCOR, bunları yüzde 15’lik KDV tutarı, yüzde 1-2 komisyon karşılığında ihracat teşviklerinden ve ucuz ihracatçı kredilerinden yararlanmak isteyen kişilere aktardı.


LALELİ`DEKİ DEPOCULAR;

Laleli’deki depocuların Balkan ülkelerine göndereceği malları ‘çeki listelerini’ alan ASCOR, bu malları İTKİB’in listelerinden fiyatlandırdıktan sonra, bir TIR’daki malların toplam fiyatını elde etti. Sonra TIR parçalama işlemine geçen
operasyon grubu, bu malları, 50 bin doların altında gümrük çıkış beyanmesine dağıttı. Böylece bankalardan döviz alım belgesi düzenlenmesi sırasında döviz beyan tutanağı zorunluluğundan da kurtulan ASCOR, 1.7 milyar dolarlık ihracatın tümünü 50 bin dolarlık beyannameler aracılığı ile gerçekleştirdi. Aramal tedarik etmeden, üretime kadar her şeyi naylon faturalarla halleden ASCOR, ihracat bedellerinin Türkiye girişini de fiktif (hayali) olarak gerçekleştirdi.


HAYALİ DÖVİZ GELİRLERİ;

Adına hayali ihracat gerçekleştirilecek şirketlerin banka talimat yazıları ile malları satmış görünen imalatçı şirketlerin vekaletnameleri ile bankaya giden elemanlar, tutarları 50 bin doların altında kalan herhangi bir gümrük çıkış beyannamesinin bedeli olarak gösterilen dövizi bankaya satarken, başka bir gümrük çıkış beyannamesini döviz bedeli olarak kullanılmak üzere satın aldı. Yurtdışından tek kuruş girmeden bir gün içinde defalarca tekrarlanan bu işlem sonucunda bir kaç milyon dolar tutarında hayali ihracat gerçekleştirildi.


HÜCRE TİPİ ÖRGÜTLENDİLER;

Hesap uzmanlarının belirlemelerine göre, tamamen naylon fatura ve hayali ihracat için kurulan ASCOR içinde, birimler ve kişiler hücre sistemi ile birbirinden ayrıldı. ASCOR’un Genel Koordinasyon Merkezi (GKM)’nin başına 1998 yılında Şefik Çetiner’in ölümünden sonra Mehmet Argun Kızılırmak (MAK) getirildi. Adlarına hayali ihracat yapılan şirketleri gruplara bölen Aslıtürk ve Ciğer, şirketler ilgili muhasebe ve kayıtları ünitelere böldüler. Üniteler içinde denetim yapan şirket elemanları, çalışanların birbirlerini tanıması, yakınlaşması ve sosyal hayatlarının gelişmesi halinde ya yerlerini değiştiriyor, ya da işten çıkartıyorlardı.


HERKES PAYINA DÜŞENİ ALDI;

Toplam 1.7 milyar dolarlık hayali ihracatın yanında bunun üç katı tutarında naylon fatura düzenleyen Aslıtürk - Ciğer ortaklığının ekonomiye faturası 5 milyar doların üzerine çıkıyor. Naylon fatura düzenleyenlerle, adlarına hayali ihracat yapılan şirketlerin payını aldığı ASCOR vurgununda, Aslıtürk ve Ciğer, gerçekleştirdikleri hayali ihracatın yüzde 15 tutarındaki KDV ve ayrıca yüzde 1 -2 oranında komisyon kazandılar. Bunların tutarı 300 milyon doları bulurken, naylon faturalar üzerinden de en az 500 milyon dolar para kazandılar. Bu nedenle Aslıtürk ve ortağı Ciğer hakkında kara para davası açılacak. Şirketler isimlerine yapılan hayali ihracat karşılığında, 1995 - 1998 yılları arasında yüzde 150 faizli TL kredileri yerine yüzde 10 - 20 faizli ihracat kredisi kullandı.


İHRACAT TEŞVİKLERİ GİTTİ;

Kendilerine ait bankalardan, hayali ihracat yaptıkları kendi şirketlerine kredi açan Çağlar ve Garipoğlu gibi batık bankacılar, yurtdışından buldukları sendikasyon kredilerini hortumladı. İhracatçı şirketler, gümrük vergisi ve KDV ödemeden ihraç kaydıyla ithalat da yaptılar. Bu malları yurtiçinde satan şirketler, Aslıtürk yardımıyla hayali olarak ihracat yükümlülüklerini kapattı. Raporda adı geçen dış ticaret sermaye şirketleri ile sektörel dış ticaret şirketleri, devletin ucuz kredi ve ihracat teşviklerinden öncelikle yararlandı. (MİLLİYET)
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.002 TL        
EURO
1.001 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.