Türkiye Kredi Açısından Rating Kuruluşlarının Önünde
-Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Binay: -Piyasalar Rating Kuruluşlarının Önünde Şu Anda, Bu Farkı Reating Kuruluşlarının Kapatmasını Bekliyoruz -Abn Amro Londra Şef Ekonomisti Pazarbaşıoğlu: -Türkiye Yabancı Sermaye Elde Etmek İstiyorsa Bunun Anahtarı Özelleştirmedir
İSTANBUL (A.A) - 08.11.2000 - Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Şükrü Binay, piyasaların, Türkiye`ye verdikleri kredi açısından rating (kredi derecelendirme) kuruluşlarının önünde olduğunu belirterek, Bu farkı rating kuruluşlarının kapatmasını bekliyoruz dedi. Euromoney tarafından düzenlenen Türkiye: İş, Finas ve Yatırım konulu konferansa katılan Binay, Enflasyonu indirme programı, para politikası ve direk yabancı yatırımların rolü konulu bir konuşma yaptı. Uygulanan programın amaçlarını ve gelinen noktayı anlatan Binay, para ve kur potikalarındaki başarıyı vurguladı. Maliye politikalarında çok önemli iyileşme sağlandığını dile getiren Binay, 1999`da çok küçük olan faiz dışı fazla 2000`de GSMH`nın yüzde 5.5`i gibi bir orana geldi diye konuştu. Türkiye ve benzeri ülkelerin yabacı kaynak ihtiyaçlarının uzun dönemde de devam edeceğini belirten Binay, Bir ülke ekonomisine en yararlı kaynak doğrudan yabancı sermaye girişidir. Bunun arkasında da özelleştirme var dedi.
Binay, rating kuruluşlarının değerlendirmeleriyle ilgili bir soru üzerine, Piyasalar rating kuruluşlarının önünde gidiyor. Türkiye`ye verdikleri kredi açısından piyasalar rating kuruluşlarının önünde şu anda, ama bu farkı rating kuruluşlarının kapatmasını bekliyoruz diye konuştu. ABN Amro Londra Şef Ekonomisti Ceyla Pazarbaşıoğlu, Türkiye`de uygulanan ekonomik programın başarısının esas nedeninin, politik istikrar ve hükümetin programa bağlılığı olduğunu vurguladı. 1999 yılı sonunda yatırımcıların, programın önündeki sorunlar arasında 2000 yılı bütçesini çok iyimser gördüklerini, ayrıca özelleştirmede de kaygılar taşıdıklarını hatta IMF`de de büyüme konusunda kaygılar bulunduğunu hatırlatan Pazarbaşıoğlu, 10 ay sonra bu kaygıların hiçbirinin gerçekçi olmadığı ortaya çıktı dedi. Türkiye açısından özelleştirmenin hayati önem taşıdığını anlatan Pazarbaşıoğlu, Türkiye yabancı sermaye elde etmek istiyorsa bunun anahtarı özelleştirmedir dedi.