Türkiye karaparada riskli listede

29.06.2011 - 09:27 | Son Güncelleme :

OECD, taahhütlerini yerine getirmeyen Tür-kiye`yi Kenya, Etiyopya gibi ülkelerin olduğu listeye aldı

OECD, taahhütlerini yerine getirmeyen Tür-kiye`yi Kenya, <ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66cf8634601c04688fbeac2b.jpg">Etiyopya gibi ülkelerin olduğu listeye aldı. En kötüler listesine bir adım kaldı.

Türkiye, karapara ve terörün finansmanında sınıfta kaldı. OECD bünyesinde görev yapan Mali Eylem Görev Gücü (FATF), uyardığı ve gerekli yasal düzenlemeleri yapması için 20 Haziran’a kadar süre verdiği Türkiye’yi ‘kara-gri listeye’ aldı. Listede Türkiye dışında Suriye, Etiyopya, Bolivya gibi ülkeler yer alıyor. Bu listeye giren ülkeler OECD’nin sıkı takibine alınıyor. Eğer gerekli düzenlemeler olmazsa ‘kara listeye’ alınıyor. Kara listede sadece Kuzey Kore ve İran bulunuyor.

FATF, 2007 yılında Türkiye’nin mevzuatındaki terörün finansmanı ile ilgili düzenlemelerin yetersiz olduğuna ve terörist malvarlıkları ile ilgili dondurma prosedürü konusunda düzenlemelerinin bulunmadığına dikkat çekti. Maliye Bakanlığı Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) da, tespit edilen eksikliklerin giderilmesi için Türkiye tarafından hazırlanan eylem planını 18 Ocak 2010’da FATF’ye sundu. Eylem planında konuyla ilgili eksikliklerin giderilmesi için bir yasa tasarısının Haziran 2010 tarihine kadar TBMM’ye sevk edileceği sözü yer aldı.

FATF süre vermişti

Şubat 2010’da Abu Dabi’de yapılan FATF Genel Kurulu’nda ülkeler 2 kategoriye ayrıldı. İlk grup ‘kara liste’ şeklinde nitelenirken, ‘eksikliklerini gidermeyi resmi olarak taahhüt ettiği için’ Türkiye ikinci listeye konuldu. FATF, Türkiye’den beklediği yasalar için de 20 Haziran 2011’e kadar ek süre verdi.

Ancak Türkiye’nin yasal değişiklikleri yapmaması üzerine, 24 Haziran’da FATF, Türkiye’yi; Bolivya, Etiyopya, Kenya, Myanmar, Sri Lanka, Suriye’nin olduğu ‘kara-gri listeye’ dahil etti. Gerekçe olarak karapara aklama ve terörün finansmanıyla ilgili eylem planını uygulamada yeterli ilerlemenin kaydedilememesi gösterildi.

MASAK üç ay önce uyarmıştı MASAK üç ay önce uyarmıştı

MASAK mart ayında yaptığı değerlendirmede, Türkiye’nin gerekli kanuni değişiklikleri yapmaması durumunda kara listeye alınabileceğini, bunun da başta finansal yatırımlar olmak üzere birçok yatırımı engelleyebileceğini ifade etmişti.

`Sonuçlarını bekleyip göreceğiz’

Daha önce Türkiye’nin karapara konusunda ‘kara listeye’ alınabileceği uyarısında bulunan MASAK Başkanı Mürsel Ali Kaplan, kararın alındığı toplantıda bulunduklarını söyledi. Kaplan, “Şu anki yeni sınıflandırmaya göre ‘kara listede’ İran ve Kuzey Kore var. Biz ‘kara-gri’ listedeyiz, bir de bunlardan farklı olarak gri liste var” diye konuştu. Kaplan, FATF’nin kararının etkilerinin ne olabileceği sorusuna ise “Bekleyip göreceğiz” dedi.

‘Yatırımlarda sıkıntılar doğabilir’

Uzmanlar, listeden çıkmanın çok kolay olmayacağını vurguluyor. Konuyu değerlendiren Eski Hazine Müsteşar Yardımcısı Hakan Özyıldız, “Eğer sizi bir gruptan daha kötü bir gruba alıyorlarsa ve siz gerekli yasal düzenlemeleri buna rağmen yapmıyorsanız sıkıntı olur. Şu anda cari açık, sıcak para gibi konuları tartışıyoruz. OECD gibi bir kurumdan gelen ve yatırımla ilgili olan bu tür uyarılar her zaman dikkate alınır” dedi.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
999 TL        
DOLAR
993 TL        
EURO
1.006 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.