Türkiye Kaçak İşçi Cenneti

30.10.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :
Kaçak işçilerden Rumenler inşaat, Filipinliler dokuma, Ukraynalılar denizcilik, Ruslar ise çay fabrikalarında çalışıyor



Türk emek piyasası, son yıllarda çok ciddi boyutlara ulaşan bir yabancı kaçak işçi sorunuyla karşılaştı. Türkiye`de yabancıların çalışmasına yönelik oldukça ayrıntılı mevzuatlar olmasına rağmen, özellikle çevre ülkelerdeki siyasi ve ekonomik krizler, adeta Türk emek piyasalarını işsizlik baskılarına rağmen bazı işçiler açısından cazip hale dönüştürdü. Yabancı kaçak işçilik büyük şehirlerde hızla genişlerken, 1993 yılı başlarında yapılan bir tahmine göre çoğu İranlı 2 milyon yakın kaçak işçi bulunuyor. Bir taraftan eski Sovyet cumhuriyetlerinden, diğer taraftan Doğu Avrupa ülkelerinden özellikle Romanya, Moldovya`dan hatta Filipinler`den gelerek Türkiye`de ev işlerinde ve hizmet sektörlerinde çok sayıda işçinin çalıştığı tesbit edildi. Filipinli işçilerin özellikle dokuma sanayiinde, Rumen işçilerin inşaat sektöründe çalıştıkları gözleniyor. Bazı denizcilik şirketlerinde Ukraynalı, Endonezyalı işçilerin, Doğu Karadeniz`de Rus işçilerin çay fabrikalarında çalıştığı ifade ediliyor. Bir diğer iddiaya göre, turist vizesi ile gelen Bulgar, Rumen ve Polonyalı işçiler, inşaat, dokuma, dericilik ve otel işyerlerinde istihdam ediliyor.



1994 yılında Romanya, Bulgaristan, Rusya ve Azerbaycan`dan gelen yabancı kaçak işçilere, Cezayir, Filistin ve bazı Ortadoğu ülkelerinden, hatta Afrika`nın bazı ülkelerinden sayıları gittikçe artan yabancı kaçak işçiler ilave oldu. Son gelişmelerle Türkiye`nin adeta bir kaçak işçi cenneti-emek piyasasına dönüştüğü anlaşılırken, Teksif Sendikası yaptığı bir araştırmada, Trakya`da tekstil fabrikalarında çalışan her 20 kişiden 3`ünün Romanyalı kaçak işçi olduğunu açıkladı. Araştırmaya göre, bölgede 200 bin kaçak işçi bulunuyor. Genelde kaçak işçilerin, Türk işçilerin yarı ücretine, hiçbir sosyal yük getirmeden çalıştıkları bildiriliyor. Kitapta, 1998`deki ekonomik krizin, çok ciddi istihdam sorunlarına yol açtığı, yaşanan depremlerin de işsizlik sorunlarının boyutlarını derinleştirdiğine işaret ediliyor. (YENİ BİNYIL)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.002 TL        
EURO
1.001 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.