‘Türkiye gaz hub’ı olmalı’

16.06.2024 - 09:35 | Son Güncelleme :
‘Türkiye gaz hub’ı olmalı’ | Genel Haberler

Rusya Devlet Duması’ndan bir heyet, enerjideki işbirliklerini görüşmek üzere Türkiye’ye geldi. Gazetecilerle yapılan toplantıda Türkiye’de doğalgaz merkezi kurmak için sürecin devam ettiği belirtildi. Heyet, “Türkiye topraklarında kurulacak bir gaz hub’ının Avrupa’nın ihtiyaçlarını karşılaması iki ülkenin avantajına. Avrupalı ülkeler gazı Türkiye’den satın alacak” bilgisini verdi.

Gonca Şenay / Hürriyet

Rusya Devlet Duması Enerji Komitesi Başkanı Pavel Zavalny ve Türkiye Cumhuriyeti Parlamentosu ile İlişkiler Parlamento Grubu Koordinatörü Otari Arshba, Ankara’daki temaslarını tamamladı. Zavalny ve Arshba Ankara’da gazetecilerle de bir araya gelerek temasların kapsamı hakkında bilgi verdi. Toplantının gündeminde iki ülke ilişkileri, Rusya’ya ambargonun etkileri ve enerji başlıkları vardı. Heyet Rusya’ya uygulanan yaptırımların Akkuyu’da sorunlara yol açtığını, çözüm yolları arandığını anlattı. Rusya, Türkiye’nin gaz merkezi olması konusunda da son derece istekli.

Haberin Devamı

İşte Zavalny ve Arshba’nın açıklamalarından öne çıkan başlıklar:

‘GAZ MERKEZİ TÜRKİYE VE RUSYA’NIN AVANTAJINA’

“Gaz merkezi kurulması için süreç devam ediyor. Türkiye topraklarında bir gaz hub’ı oluşturulması, iki ülke makamları arasında görüşme konularından biri. Faaliyette olan Türk Akımı boru hattı üzerinden 13 milyar metreküp gaz aktarımı yapılmaktadır. Avrupalıların bizim gazımıza ilgisinin giderek artmakta olduğunu dikkate aldığımızda, bir gaz habının oluşturulması gerek. Türkiye bu işbirliğinde çok önemli rol üstlenecektir. Ayrıca iki ülkenin ihtiyaçları da karşılanmış olacaktır. Kömür ve güneş alanlarında da işbirliği imkânları açık. Gaz ve diğer konulardaki enerji alanlarında ihtiyaç duyulan ekipmanların üretimi için de yeni işbirlikleri olabilir.

Türk Akımı’nın kapasitesi aslında 15 milyar metreküp. Ukrayna üzerinden transit gelen gazın kapasitesi yaklaşık 12 milyar metreküp, bu sözleşme sona eriyor. Türkiye topraklarında bir gaz merkezi oluşturarak Avrupa’nın ihtiyaçlarını karşılamak iki ülkenin avantajınadır. Gaza ihtiyacı olan Avrupalı ülkeler bunu Türkiye’den satın alacak. Gaz Azerbaycan’dan mı geldi, Rusya’dan mı bunu bilmeyecekler. Ülkemize karşı uygulanan yaptırımlara da tabi olmayacak bu durum.

Haberin Devamı

AKKUYU’DA SON DURUM

Akkuyu nükleer santralı çok nadir rastlanan bir modelle inşa ediliyor. Bu proje ‘yap, sahip ol, işlet’ modeli ile yapılıyor. İnşaatın başlaması için Rusya Federasyonu devlet bütçesi kullanıldı. Birinci güç ünitesinin gelecek sene devreye alınması için çok büyük gayret sarf ediliyor.

NEDEN GECİKTİ?

Akkuyu projesinin gecikmesinde üç önemli etken var. Yaptığımız sözleşmeye göre, ilk güç ünitesinin devreye alınması 2025’te olacaktı. Türkiye 2023 istedi, fakat 2019’da ortaya çıkan Covid pandemisi ve deprem döneminde bazı ekipmanları oraya gönderdik. Şimdi ayrıca ülkemize uygulanan yaptırımlar da etkili oluyor. Siemens’ten alacağımız ekipman teslim edilmedi. Ekipmanların kurulacağı alan da hazır ama ekipman yok. Yeniden Çin’den sipariş veriyoruz.

Bazı ülkelerin ihtiyacımız olan deniz vasıtalarını vermemesi de gecikme nedeni. Ekipman için birkaç milyar dolar ödeme yapılmış olmasına rağmen hem ekipman tedariki sağlanmadı hem de yapılan ödemelerin iadesi sağlanmadı. Bunlar belli düzeyde maliyeti de etkiliyor.”

TÜRKİYE’DEN TALEPLERİ

Peki Ankara temaslarında neler konuşuldu? Toplantıda Rus yöneticiler şu bilgileri verdi: “Bu görüşmelerde sorunların hızla çözüme kavuşturulması için gerekli mekanizma oluşturulmasında fayda olduğunu dile getirdik. Mesela, getirdiğimiz yabancı personel için çalışma izinlerinin hızlandırılmasına ihtiyacımız var. Projede kullanılan malzemelerin yerli üretimden, yerli piyasalardan sağlanması konusunu dile getirdik.

Rusya tarafı olarak Sinop nükleer güç santralının inşaat projesinde yer almak istiyoruz. Yüzde 50/50 ortaklık olması konuşuluyor. İki tarafın da ortak yatırım sağlaması gündeme gelecek. Ana yüklenici şirket, Türk şirketi. Rus tarafının bu konuyla ilgili bir önerisi olacak. Yetkililer Kore ve Çin ile görüşmelerin devam ettiğini ve bunların sonuçlanmadığını belirttiler. Akkuyu’da olması nedeniyle Rosatom’un tercih edileceğini düşünüyoruz.”


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.002 TL        
EURO
1.001 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.