Türkiye`deki 1.5 milyon varil petrol satıldı mı?
Kuzey Irak’tan Ceyhan’a boru hattı ile akıtılan Kuzey Irak petrolünün satışı tartışma konusu olmaya devam ediyor
<ımg src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66cf5d8f601c04688fbdb44c.jpg">
Kuzey Irak’tan Ceyhan’a boru hattı ile akıtılan Kuzey Irak petrolünün satışı tartışma konusu olmaya devam ederken, Türkiye’deki depolardaki 1.5 milyon varil petrolün dünya pazarlarına satıldığı ileri sürüldü.
ımg>ABD Dışişleri Bakanlığı ise “Bağdat’ın rızası olmadan petrol satılamaz” açıklaması yaptı. Milliyet`ten Namık Durukan`ın haberine göre; Kürt yönetimi petrol satışı konusunda birçok ülke ile temasa geçti. Bu ülkeler arasında İran da bulunuyor.
DÖVİZ KURLARINDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...
Ceyhan’da depolanan Kuzey Irak petrolünün satışının yapılıp yapılmadığı konusunda tartışmalar sürerken Erbil merkezli Rudaw gazetesi, petrol satışına başlandığını ileri sürdü. Haberde, Kürt Bölgesi Başbakanı Neçirvan Barzani’nin direktif ve açıklamaları çerçevesinde Irak merkezi yönetiminin satışına karşı çıktığı Ceyhan’da depolanan 1.5 milyon varil petrolün dünya pazarlarına geçtiği belirtildi. Petrol satışına KDP’nin stratejik ortağı KYB ve bazı Kürt partilerinin, “Gelir ve anlaşmaların şeffaf olması” şartı ile destek verdiği öne sürüldü.
Barzani ‘2 Mayıs’ dedi
Barzani, geçtiğimiz hafta Rudaw’a yaptığı açıklamada, Kürdistan Bölgesi petrolünün 2 Mayıs’ta dünya pazarına akacağını belirtmişti. Kürt Bölgesi Doğal Kaynaklar Bakanlığı’ndan bir yetkili ise, “Kürt bölgesi, petrolünü bu aydan itibaren satmaya başlayacak. Bu konuda birçok petrol alıcısını bu satışa katmaya çalışıyoruz. Petrol satışı normal bir şekilde başlayıp devam edecek” diye konuştu.
Bu arada, Kürt yönetimi Rusya Federasyonu’na bağlı Tataristan’la da petrol konusunda yeni anlaşmalar yaptı. Tataristan Başbakanı Rüstem Minixanov Erbil’e bir resmi ziyarette bulundu. Kuzey Irak’ta başta petrol olmak üzere ekonomik faaliyet yürüten yabancı şirket sayısının 3 bine yaklaştığı belirtildi.