Türkiye`de GYO`ların ekonomiye katkıları

29.01.2001 - 00:00 | Son Güncelleme :

Gayrimenkul yatırım ortaklıkları, bilindiği üzere gayrimenkul ve gayrimenkule dayalı sermaye piyasası araçlarına yatırım yapmak amacıyla kurulmuş portföy yönetim şirketleridir. Türkiye`de henüz beş yıllık bir geçmişe sahip olan gayrimenkul yatırım ortaklığı şirketleri, özellikle finansman kaynaklarının oldukça sınırlı olduğu sektöre kurumsal sermayenin girebilmesi ve büyük çaplı projelerin gerçekleştirilebilmesinin önünü açmakta, bunun yanı sıra taşınmaz varlıkların, menkul değerler şekline getirilerek bu varlıkların ekonomik değer olarak bölünebilmesi ve el değiştirebilmesini sağlamaktadırlar.

Kısıtlı mali olanaklar ile büyük gayrimenkul projelerine yatırı yapmanın zorluğu, gelişmiş ülkelerde bu tür projelerin finansmanına yönelik yeni enstrümanların doğmasına yol açmıştır. Gayrimenkul yatırım ortaklıkları 60`lı yıllardan bu yana Batı`da ve özellikle ABD`de ofis binaları, alışveriş merkezleri, konut siteleri gibi büyük ölçekli projelerin hayata geçirilmesinde önemli bir rol oynamaktadır. ABD`de kökeni 19. yüzyıla dayanan GYO`lar 1960 yılından sonra tanınan vergi ayrıcalıklarından sonra hızlı bir gelişme göstererek ülke ekonomisinde önemli bir ağırlığa sahip olmuşlardır. Uzakdoğu`da, özellikle Singapur ve Malezya`da ise modern kentleşme sürecinde GYO`lar çok önemli bir rol üstlenmişlerdir. GYO`lar yoluyla yatırımcılar büyük ölçekli ve kaliteli projelere ortak olmakta, profesyonel yönetim tecrübesi ve bilgi birikiminden faydalanabilmekte ve diğer hisse senetlerine kıyasla daha az risk ile daha yüksek getiri elde edebilmektedirler.

Türkiye`deki GYO`lar ABD`deki Real Estate Investment Trust`lara (REIT) birçok yönden benzemektedir. GYO`lar gayrimenkul sektörüne finansman sağlamakta ve piyasalarda likiditeyi geliştirmektedir. Başarılı halka arzlar sonucu ve finansal kuruluşlardan alınan kredilerden temin edilen fonlar, gayrimenkul endüstrisine aktarılmaktadır. Ayrıca GYO`lar aracılığıyla gayrimenkul sektörünün finansmanı küçük çaplı yatırımcılara da büyük projelerin kârlarına ortak olma şansı vermektedir. GYO`lar en şeffaf ve en verimli gayrimenkul finansmanı modelidir.

Sektörde nüfus ve GSMH`daki sürekli büyüme, dış dünyayla yaşanmakta olan ekonomik-kültürel entegrasyon ve yapısal değişikliklere bağlı olarak değişen tüketim alışkanlıkları Türkiye`de ticari gayrimenkuller ve konut alanında önemli gelişmeler ve fırsatlar yaratmaktadır.

Gayrimenkul yatırım ortaklıkları inşaat sektörünün geçmişi ve Türkiye ekonomisinde sahip olduğu konumla kıyaslandığında henüz çok yeni ve gelecek vaat eden kuruluşlardır. Yatırımcılara sağladığı avantajlar ve finansman kolaylıkları açısından sermaye piyasalarında önem kazanmaya başlayan gayrimenkul yatırım ortaklıklarının ilki 1996 yılında kurulmuş ve 1997`de de halka açılmıştır. Bugün itibariyle İMKB`de işlem gören 8 GYO`nun toplam piyasa değerine baktığımızda 550 milyon dolara yaklaşan bir rakam görmekteyiz. Önümüzdeki yıl içerisinde halka açık GYO`lara yenilerinin ekleneceği ve toplam piyasa değerinin yaklaşık iki katına çıkacağı beklenmektedir. Halihazırda kuruluş işlemlerini tamamlamış, halka açılmak için mevcut ekonomik konjonktürün düzelmesini bekleyen birçok şirketin varlığı bilinmektedir.

Sektörün gelişmesi ve arzu edilen yapıya ulaşması için ikincil ipotek piyasasının oluşturulması önemli bir adım olacaktır. İkincil piyasa oluşturulmadan gayrimenkullerin menkul kıymetleştirilmesi ve finansmanının sermaye piyasasından sağlanması beklenemez. Bankalar, uzun vadeli ipotekli konut kredilerini kısa vadede likidite etme ihtiyacını hissedeceklerinden ikincil piyasaya ihtiyaç olması kaçınılmazdır. Uzun vadeli ipotekli konut kredilerinin oluşması sermaye piyasalarında uzun vadeli yatırımcıların bulunmasına bağlıdır. Bu uzun vadeli yatırımcılar da yurtdışı uygulamalarda genellikle kurumsal yatırımcılardır. Bu anlamda bankalar ile birlikte bu yönde hareket etmesi gereken bir diğer müessese ise GYO`lar olmalıdır.

Ülkemizde yeni yeni tanınan, yatırımcı açısından avantajları farkedilmeye başlanan ve neredeyse yüzde 70`i kayıtdışında gerçekleşen inşaat sektörünü bir nebze de olsa kayıt altına alması ile ekonomiye azımsanmayacak katkıları bulunan gayrimenkul yatırım ortaklıkları, devlet tarafından da teşvik edilmektedir, ancak sektörün en önemli sorunlarından biri olan KDV problemine henüz tatmin edici bir çözüm bulunamamıştır. GYO`ların karşı karşıya bulundukları vergisel yükün boyutu kısa sürede önemli artışlar kaydetmiş, ödenen tapu harçları, emlak alım-satım vergileri, damga vergisi ve KDV tutarı küçümsenmeyecek boyutlara ulaşmıştır. Kayıtdışı işlemlerin sektörde önemli bir paya sahip olması haksız rekabet ortamı yaratmakta, yüzde 17 oranında KDV ödenmesi GYO`ları ağır bir yükün altında bırakmaktadır. Gayrimenkul yatırım ortaklıklarının yapacakları işlemler üzerinden oluşan KDV`nin indirilmesi ve portföy işletmeciliği kapsamında yapacakları gayrimenkul alım ve satış işlemlerinde vergi, resim ve harç istisnası tanınması sektöre önemli ölçüde rahatlama getirecek ve yeni şirketlerin pazara girmelerini kolaylaştıracaktır.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
998 TL        
EURO
1.011 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.