Türkiye`de büyük fırsat
Credit Suisse First Boston (CSFB)`ın önceki günkü kar satışı tavsiyesinin ardından dün JP Morgan`ın Türkiye`ye yatırım zamanı yönündeki raporu piyasalarda şaşkınlık yarattı. İki kuruluş arasındaki bu çelişki piyasalarda rapor savaşı olarak tanımlanırken, JP Morgan`ın raporuyla moral bulan piyasalar, gün boyunca bankacılık yasa tasarısına yönelik gelişmelere odaklandı. Önceki gün başta bankacılık hisseleri olmak üzere yaşanan satışlarla yüzde 5.62`lik sert düşüş kaydeden endeks, dün yine ağırlıklı olarak banka hisselerinde yaşanan al - satlarla dalgalı bir seyir izledi. 13.693 puana kadar gerileyen endeks, toparlanarak günü 13.818 puandan kapatırken, Merkez Bankası dolar satış kurunu 12 bin liralık düşüşle 1 milyon 389 bin lira olarak açıkladı. Önceki günün aksine işlemlerin uzun vadeli kağıtlara yoğunlaştığı bono piyasasında ise, bileşiklerde aşağı yönlü hareketin sınırlı olduğu dikkat çekti. Takasbank para piyasasında işlem hacmi 665.6 trilyon lira rekora ulaşırken, dolar bazında bu rakam 477.306.091 oldu.
Endeks 1 centte tutundu
Önceki günkü yüzde 5.62`lik sert düşüşün ardından, açılışta yaşanan tepki alımlarıyla 14.300 direncinin üzerine çıkan endeks, bu seviyelerde yaşanan kar satışlarıyla yönünü aşağı çevirdi. İlk seansı 14.068 puandan tamamlayan endeks, TBMM Genel Kurulu`nda görüşülen bankacılık yasa tasarına odaklanarak ikinci seansa yükselişle başladı. Özellikle bankacılık hisselerinde gerçekleşen işlemler doğrultusunda 13.693 - 14.218 aralığında dalgalı bir seyir izleyen endeks, 224 puan gerilemeyle günü 13.818 puandan kapattı. Hisse senetleri ortalama yüzde 1.60 oranında değer kaybederken, toplam işlem hacmi 800 trilyon lira oldu. Yapı Kredi Bankası`nda 102, Garanti Bankası`nda 59, İş Bankası C`de 44 trilyon lira işlem hacmi gerçekeşti. Sektör endeksleri arasında en fazla değer artışı yüzde 8.17 ile ulaşım endeksinde gerçekleşirken, en fazla değer kaybı yüzde 4.26 ile Turkcell`den oluşan iletişim endeksinde yaşandı.
Bankacılık yasasına ilişkin tedirginliğin alımların ertelenmesine neden olduğunu belirten uzmanlar, gün boyunca banka hisselerinde alım satım yönünde bir hareketliliğin yaşandığına işaret ettiler. Başbakan Bülent Ecevit`in ve Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş`in tasarı üzerinde uzlaşmaya varıldığı yönündeki açıklamaların piyasada tedirginliği azalttığını belirten uzmanlar, özellikle alternatif piyasalarda dövizde yaşanan gerilemenin iyimserliği arttırdığını kaydediyorlar. Kısa vadede stand by anlaşması ve Ecevit`in ABD ziyaretinin önemli olduğunu belirten uzmanlar, bankacılık tasarısının olumlu sonuçlanması durumunda endeksin 15.000 ve üzerini deneyebileceğini, ancak önümüzdeki dönem için para girişi ve yabancı tavrının belirleyici olacağına dikkat çekiyorlar. Uzmanlar ayrıca, yasa tasarısının uzaması durumunda hisse bazlı hareketlerin ön plana çıkacağını ve genel olarak yatay ve sıkışık bir seyrin hakim olabileceğini vurguluyorlar.
Dolar 12 bin lira düştü
Önceki gün liderler zirvesinde görüşülen bankacılık yasa tasarısına ilişkin kaygılara bir miktar çıkışla tepki veren döviz piyasası, dün satış eğilimiyle yönünü aşağı çevirdi. Bankalararası piyasada açılışta, 1 milyon 397 bin - 1 milyon 402 bin lira seviyesinde bulunan kotasyonlar, öğleden sonra ani satış dalgasıyla 1 milyon 387 - 1 milyon 390 bin lira seviyesinde dengelenirken, Merkez Bankası dolar satış kurunu 1 milyon 389 bin lira olarak açıkladı. Dolarda önceki güne göre 12 bin liralık düşüş gerçekleşirken, liranın dolar karşısında 21 Şubat`a göre değer kaybı yüzde 50.43 oldu.
Öte yandan, önceki gün rekor işlem hacminin gerçekleştiği bono piyasasında, işlemlerin uzun vadeli bonolarda yoğunlaştığı gözlenirken, siyasi yetkililerin bankacılık yasa tasarısı üzerinde anlaşmaya vardıkları yönündeki açıklama ve özellikle döviz piyasasında yaşanan düşüş bileşiklerde sınırlı bir gerilemeye neden oldu. En aktif kağıt olan 4 Eylül 2002 vadeli bonoda ortalama faiz oranı yüzde 71.83 seviyesinden kapanırken, bugün valörlü işlemlerde ortalama faiz oranı yüzde 71.70 seviyesine geriledi. Söz konusu bono, salı günü düzenlenen ihalede yıllık yüzde 71.34 faizle ihraç edilmişti. İşlem hacminde ikinci sırada bulunan 10 Temmuz 2002 vadeli bonoda ise faiz oranı yüzde 72.19 seviyesinden kapandı.
CSFB `sat` demişti
Boran: Yanlış yorumlandı
Credit Suisse First Boston (CSFB), Türkiye`de faiz düşüşünün devam etmesini beklediklerini ve olumlu gelişmelerin devamı ile düşük seviyelerden tekrar al tavsiyesi verebileceklerini belirtti. Raporda, borsadaki rallinin hisse değerlemelerini primli hale getirdiğini ve borsanın yüksek volatilitesinin de gözönüne alarak bir miktar kar realizasyonunun portföy riskini azaltacağını belirten CSFB, bu seviyelerden bir miktar satıp daha düşük seviyelerden tekrar alımın daha doğru olacağını kaydetti. CSFB Analisti Afa Boran, kısa vadede kar realizasyonu tavsiyesine rağmen uzun vadedeki olumlu bakışlarını değiştirmediklerini söyledi. Boran, borsada yaşanan panik satışların raporun yatırımcılar tarafından yanlış yorumlanmasından kaynaklanmış olabileceğini de vurguladı.
JP Morgan ne dedi?
Yatırım zamanı
JP Morgan yayınladığı raporda, ekim ayından beri Türkiye`deki piyasaların iyi bir performans gösterdiğini ve yatırım yapmak için uygun zaman olduğunu açıkladı. Kısa vadede olumlu havanın tersine dönmesi için bir neden olmadığı belirtilen raporda, ülkenin jeopolitik öneminden dolayı güçlü uluslararası destek sağladığı, özellikle Arjantin krizi sırasında da bu desteğin arttığı kaydedildi. Türkiye`de ekonomik daralmanın yavaşladığı ve siyasi kavgaların da azaldığı vurgulanan raporda, liranın dolar karşısında güçlü seyrini sürdüreceğine dikkat çekildi. Raporda ayrıca, liranın öngörülen değer kaybının kesinlikle lira cinsinden getirilerin altında kalacağı belirtilirken, daha az riskli alternatifi seçmek isteyenlerin gecelik faizlerden de para kazanabileceği vurgulandı.