Türkiye`de bir ilk!

09.10.2013 - 08:23 | Son Güncelleme :

Türkiye’nin ilk şeyl (petrol ve doğalgaz) kuyusu, bu ay içerisinde Diyarbakır’da (Konacık) açılıyor

<ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66cf6487601c04688fbde48a.jpg">Türkiye’nin ilk şeyl (petrol ve doğalgaz) kuyusu, bu ay içerisinde Diyarbakır’da (Konacık) açılıyor. Shell’in operatörlüğünde açılacak kuyuda 3 bin metreye inilecek.

Üç bin metreden sonra sağlı-sollu yatay devam edecek çalışmalarda olumlu emarelere ulaşılırsa, Shell bölgede 20’nin üzerinde kuyu açacak. Enerji yönetimi kaynakları, çalışmalardan umutlu olduklarını ve aramalarda gazın yanında petrol emaresine de ulaşılabileceği bilgisini verdi.

Zaman Gazetesi`nden İsmail Altunsoy`un haberine göre, Kaya gazı olarak da adlandırılan şeyl çalışmalarında son dönemde ABD’de önemli gaz rezervlerine ulaşıldı. ABD’nin üretime geçmesiyle gaz fiyatlarında Avrupa ülkelerine göre büyük oranda düşüşler yaşandı. Şeyl çalışmaları, son zamanlarda Türkiye’de de konuşulmaya başlandı. Bu kapsamda Shell ve TPAO (Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı), Diyarbakır-Batman bölgesinde çalışmalara başladı. ABD Enerji Bakanlığı ve TPAO verilerine göre Türkiye’nin Erzurum, Diyarbakır ve Trakya alanlarında şeyl gazı olduğu bilgilerine yer veriliyor. Şeyl kısaca, kayaçların küçük gözeneklerinde bulunan ve yatay sondajla üretilen konvansiyonel olmayan enerji kaynakları (petrol, doğalgaz) olarak tanımlanıyor.

DÖVİZ KURLARINDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

KAPANAN KUYULAR AÇILACAK

Enerji yönetimi kaynakları, Güneydoğu Bölgesi’ndeki şeyl gazı ve petrol çalışmalarından ümitli. Milli petrol şirketi TPAO ve Shell’in çalışmalarıyla bölgedeki somut verilere ulaşılacak. Bu kapsamda Güneydoğu’da üretimi biten veya azalan kuyuların kaya gazı için yeniden açılması planlanıyor. Dünyada yeni model olan kayaların içindeki gaz ve petrolün bulunmasını “sezaryenle petrol bulma” şeklinde yorumlayan enerji yönetimi kaynakları, Türkiye’de bu metotla ciddi petrol ve gaz rezervine ulaşılabileceği bilgisini verdiler. Shell, ilk planda iki kuyu açacak.

En yüksek binadan 19 kat yüksek

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ve Shell, Diyarbakır ve Batman şehirlerinin kuzeyinde petrol aramak için birlikte çalışmak üzere Kasım 2011’de anlaşma imzaladı. Anlaşmaya göre, “Dadaş Projesi” adı verilen arama faaliyetlerini Shell yönetecek. Dadaş Projesi, devlet tarafından verilen yaklaşık 1.500 kilometrekarelik dört adet ruhsatlı alanı; güneyde Diyarbakır ile Batman ve kuzeyde Hazro ilçesi yakınlarında bir nokta ile proje alanını çaprazlama kesen Diyarbakır ve Silvan arasındaki otoyol arasındaki üçgeni oluşturuyor. Ruhsat kapsamında Shell, TPAO ile birlikte yerin 3.000-4.500 metre altında bulunan bir şeyl tabakasında petrol arayacak. Bu katman, uçtan uca 28-43 adet futbol sahası kadar bir alana (Türkiye’nin en yüksek binası olan İstanbul Sapphire’ın yaklaşık olarak 13 veya 19 katı yüksekliğinde) denk geliyor. Hedef, Dadaş şeyl katmanının özellikleri hakkında daha fazla bilgi edinmek.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.004 TL        
EURO
1.001 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.