Türkiye’de alarm zilleri çalıyor!

17.03.2014 - 09:54 | Son Güncelleme :

Rusya, 1.9 milyar dolar borcu yüzünden Ukrayna’nın vanasını kapatacak...

<ımg hspace="10" vspace="5" src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66cf5fce601c04688fbdc2e8.jpg" align="right">Rusya, 1.9 milyar dolar borcu yüzünden Ukrayna’nın vanasını kapatacak. Bu durum en ucuz fiyata doğalgaz aldığımız Batı Hattı’nın da kapanmasına neden olacak ve fatura kabaracak.

Ukrayna ile Rusya arasındaki krizin giderek derinleşmesi enerji yönetimi ve özel sektörü kaygılandırıyor. Gazetevatan`dan Ufuk Şanlı`nın haberine göre; Moskova yönetiminin 1.9 milyar dolarlık doğalgaz borcunun ödenmemesini gerekçe göstererek, Ukrayna’da gaz akışını keseceğini açıkladı. Bu açıklama Türkiye’de de alarm zillerinin çalmasına neden oldu.

Türkiye geçtiğimiz yıl 45 milyar metreküp doğalgaz ithal etti. Bunun 26 milyar 600 milyon metreküplük bölümü Rusya’dan temin edildi. Rus doğalgazı Anadolu’ya 2 ana boru hattı üzerinden taşınıyor. Bunlardan ilki Karadeniz’i denizin altından kat ederek gelen ve yılda 16 milyar metreküp doğalgaz taşıma kapasitesine sahip Mavi Akım Hattı. Diğeri 14 milyar metreküp kapasiteli Romanya-Bulgaristan üzerinden gelen Batı Hattı. Türkiye her yıl Batı Hattı’ndan 10 milyar metreküp doğalgaz ithal ediyor. Bunun tamamı özel sektör tarafından getiriliyor. Bu şirketler Akfel Gaz, Bosphorus Gaz, Batı Hattı Doğalgaz ve Kibar Enerji Dağıtım Sanayi.

DÖVİZ KURLARINDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

310 dolarla en ucuz gaz

Geçtiğimiz yıldan itibaren bu hat üzerinden gelen gaz Türkiye açısından giderek önem kazanmaya başladı. Çünkü özel şirketler Gazprom’la masaya oturdu ve gaz için son derece uygun bir fiyat aldı. Enerji Bakanlığı’na yakın kaynaklardan edinilen bilgilere göre, özel şirketler 1.000 metreküp Rus doğalgazı için yaklaşık 310 dolar ödüyor. Botaş ise Mavi Akım’la gelen Rus doğalgazına 440 dolar veriyor.

Rus doğalgazının ortalama fiyatını aşağıya çeken tek hat olan Batı Hattı’nın durumu hem arz güvenliği hem de fiyat açısından büyük önem arz ediyor. Dolayısıyla Gazprom’un Ukrayna’ya verdiği ‘1 Nisan’a kadar ya borcunuzu ödersiniz ya da gazınızı keserim’ ültimatomu tüm doğalgaz abonelerini yakından ilgilendiriyor.

Batı Hattı üç ülkeden geçiyor

- Batı Hattı, Rus doğalgazını Ukrayna, Romanya ve Bulgaristan üzerinden Türkiye’ye taşıyor.

- Batı Hattı’ndan 2013 yılına kadar sadece Botaş gaz çekebiliyordu.

- 2013’te 4 özel şirket Batı Hattı’ndan yılda 6 milyar metreküp doğalgaz ithal etme izni aldı.

- Şirketlerin daha önce aldıkları 4 milyar metreküpte bu hatta eklendi.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.002 TL        
EURO
1.001 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.