Türkiye bu politikayı yeniden düşünmeli

06.06.2011 - 14:36 | Son Güncelleme :

Türkiye`nin kasım ayında başladığı Ortodoks olmayan para politikası artık tartışma konusu oldu

Türkiye geçtiğimiz Kasım ayında başladığı Ortodoks olmayan <ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66cf8810601c04688fbeb1dc.jpg">para politikası artık tartışma konusu olmaya başladı.

Seçimlere bir hafta kala Türkiye’de politika yapıcılar yükselen faiz ve beklentilerin çok üzerinde gelen enflasyon rakamları nedeniyle baskı altında.

Mayıs ayı tüketici fiyatlarının yüzde 2.42 gelmesi ve yıllık enflasyonun bir ay içinde ikiye katlaması, Merkez’in uyguladığı ortadoks olmayan politikaları yeniden gözden geçirmesi gerekliliğini ortaya koyuyor.

PİYASALARDAKİ SON DURUMU ÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYIN...

Financial Times’ın konuya dair yayınladığı makalede Cuma günü gelen rakamlar TCMB ‘sının iç talebi dizginlemek için kullandığı caydırıcı yönetimi munzam karşılık artışı ile ekonominin ısınmasına engel olunamayacağını gösterdiği vurgulandı.

Gıda fiyatlarındaki hızlı artış kamu algısı üzerinde de etkili olduğu kaydedilirken, yatırımcılar tarafında da olumsuz etkiye değinildi. Şişen ve tehdit haline gelen cari açık, iç talepteki hızlı büyüme yatırımcıyı da rahatsız etmeye başladı.

Merkez’in faizi yıl sonuna doğru arttırması beklenirken yatırımcı bu artışın daha erken gelmesini istiyor. Her ne kadar Merkez politikasının etkisini yakın vadede görüleceğini savunsa da HSBC ekonomisti Murat Ülgen, Türkiye ekonomisindeki sorunun aşırı borçlanma olduğunu aşırı ısınmanın şu aşamada sorun olmadığını söyledi. JP Morgan’da Yargın Cebeci ise mali sıkılaştırmanın bir türü olarak uygulanan politikasının iç talebi sınırlamada etkili olacağını fakat bunun piyasalara daha iyi anlatılması gerektiğini kaydetti.

Barclays Capital’dan Christian Keller piyasaların daha iyimser bir yaz beklediğini yaz dönemi turizm gelirlerinin cari açık üzerinde pozitif etki yaratabileceğini ve bununda Merkez’e zaman kazandıracağını belirtti.

Spiro Sovereign Stratejisti Nicholas Spiro ise sert iniş için risklerin her geçen gün arttığını kaydederek alışılmışın dışında sert politikaların yeniden düşünülmesi gerektiğinin de altını çiziyor.

Tim Ash ise son Türkiye ziyareti sonrasında Ortodoks olmayan politikalar konusunda şüphelerin arttığını belirtirken Türkiye’nin bütçe ve para politikasında daha ciddi bir sıkılaşmaya gitmesi gerektiği görüşünü savundu. Ash piyasada daha belirgin bir düzeltmeye hazır olunması konusunda da uyardı. 


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.004 TL        
EURO
1.001 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.