Türkiye 2012`den Önce AB`ye Giremez
Uluslararası Yatırım Bankası Morgan Stanley dean Witter, Avrupa Birliği`nin (AB) bir parçası olmaya hazırlanan türkiye`nin adaylık sürecindeki son gelişmeleri değerlendirdi. Türkiye`nin 2012`den önce Avrupa Birliği`ne giremeyeceği iddia edildi.
Bugün açıklanacak Katılım Ortaklığı belgesi öncesinde bir rapor hazırlayan Morgan Stanley, IMF ile yürütülen antienflasyon programının AB`ye giriş sürecinde taşıdığı öneme dikkat çekti. Raporda, enflasyonu tek haneli rakamlara indirmeyi, bütçe açığını ülke gayrisafi yurtiçi hasılasının (GSYİH) yüzde 3`ünün altına çekmeyi ve kamu borçlarının 2002 yılı sonu itibariyle makul bir düzeye getirilmesini amaçlayan programın Maastricht kriterlerinin tutturulması için büyük bir aşama olduğu kaydedildi.
AB`nin, Türkiye`nin toplulukla aynı standartlarda siyasi bir yapı ve yasama sistemine sahip olacağı hızlı bir demokratikleşme süreci tavsiye ettiği ifade edilen raporda, bunun yeni bir yönetim mantığı ile yerine getirilebileceği kaydedildi.
Raporda, Türkiyenin, en iyi senaryo ile 2003 yılında AB`ye giriş müzakerelerine başlayabileceği, görüşmelerin 2010 yılında sona ereceği ve Türkiye`nin en erken 2012 yılında Avrupa Birliğine girebileceği değerlendirmesine yer verildi. Türkiye Hükümetinin, 2004 yılında AB`ye giriş planları yaptığı hatırlatılarak, bunun imkansız olduğuna dikkat çekildi.
Türkiye`nin Avrupa Birliği`ne girmek için halktan büyük destek aldığını ve halkın AB`ye girişin ardından ekonominin daha dinamik olacağı konusunda bilinçlendirildiği belirten raporda, Türkiye`nin bu konudaki eksikliğinin tutkulu bir adım olduğunu ifade ediyor. Ayrıca roporda, bu konudaki mücadelenin enflasyonu aşağı çekip, ekonomik kriterlere uymaktan çok Kürt sorunu ve hükümet mantalitesini değiştirmek yolundaki adımların daha isabetli olacağı kaydedildi.(DÜNYA)