Türkbank geri dönüyor

12.03.2014 - 14:53 | Son Güncelleme :

TMSF`ye devredilen Türkbank, seçimler ertesinde çıkarılacak yasa ile bankacılık sektörüne geri dönüyor...

<ımg hspace="10" vspace="5" src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66cf5fe7601c04688fbdc3a3.jpg" align="right">1997 yılında Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na (TMSF) devredilen Türkbank, seçimler ertesinde çıkarılacak yasa ile bankacılık sektörüne geri dönüyor.

Geçen yıla kadar tasfiye halinde bulunan bankanın borçları sıfırlanmış ve tasfiye süreci sona erdirilmişti. Torba kanuna eklenecek yasal düzenleme sonrasında bankanın BDDK’ya bankacılık lisansı için başvurması bekleniyor. Dönüş için altyapı hazırlıkları devam ederken, Türkbank’ın katılım bankası olarak faaliyet gösterebileceği iddia ediliyor.

Moderatörlüğünü DÜNYA Gazetesi Başyazarı Osman Arolat’ın yaptığı, Türkbank İstanbul Emeklileri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nin “2014 Türkiyesinde Tasarruf Eksikliği” başlıklı sempozyumunda konuşan TMSF Başkan Danışmanı Abdullah Güzeldülger, Türkbank’ı yeniden ekonomiye kazandırma noktasında bir irade ortaya çıktığını, bunun için aradaki hukuki ihtilafl arı ortadan kaldırdıklarını söyledi.

Son 3 aydır ülkede siyasetin ekonominin önüne geçmiş olması sebebiyle bir takım kararlarda zamanlama noktasında sıkıntı olduğunu aktaran Güzeldülger, “Ama TMSF olarak verdiğimiz sözün arkasındayız ve Türk Ticaret Bankası’nı ekonomiye yeniden kazandırılması için yakın bir zamanda bir girişimde bulanacağız. Bu ay içinde de olabilir; ilgili kuruma bankanın faaliyeti için girişimde bulunacağız” dedi.

BANKALARIN MEVDUAT FAİZ ORANLARINA ULAŞMAK İÇİN TIKLAYIN...

“Alınan önlemler fantezi”

Türkbank’ın 101. yılı dolayısıyla düzenlenen sempozyumda açılış konuşmasını İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nazım Ekren yaparken, Türkiye’nin tasarruf açığı masaya yatırıldı.

Türkiye İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Özince, “Türkiye’de tasarruf teşhis edilemiyor. Aslında tasarruf yapılıyor ama kayıt dışında kalıyor. Tasarrufl ar, altın ve gayrimenkul olmak üzere, mümkün olduğunca kayıt dışı alanlarda tutuluyor çünkü vatandaşı teşvik edecek enstrüman yok. Bankalar pozitif faiz vermedikçe birikimler yastık altında tutulacaktır” dedi.

Problemin tasarrufta değil büyüme modelinin tüketime dayalı olmasında bulunduğunu belirten Özince, “Ben cari açığı yıllarca savundum; ‘Finanse edebiliyoruz zaten’ dedim. Ama uzayan süreçte iş o kadar kronik bir hal aldı ki yaptığıma yapacağıma pişmanım şimdi. Türkiye vasıfl ı üretim yapıp katma değer yaratarak tasarruf etmeli. Yoksa fakirin fukaranın, orta sınıfın sırtından tasarruf edeceğiz de ne olacak. Zaten netice alınmaz. Mevduatın da sermaye piyasasında tasarrufl arın da kısmı azamisi az sayıda vatandaşımıza aittir. Alınan önlemleri de fantezi buluyorum” diye konuştu.

Tasarruflar vergiye gidiyor Tasarruflar vergiye gidiyor

Nişantaşı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kerem Alkin ise tasarrufları artırmanın yolunun vergileri azaltmaktan geçtiğini belirterek, ekonomideki aktörlerden daha az vergi toplamak için kamu harcamalarının reel olarak daraltılması gerektiğini söyledi. Alkin, “Reel olarak küçülmeyi reddeden bir kamu harcaması karşısında, sizin bütçe hedefl erini tutturabilmeniz ya da bütçe açığının milli gelire oranını AB kriteri olan % -3 ve altında tutmanız için Türk toplumundan inanılmaz vergi toplamanız gerekiyor. Türk toplumundaki bireysel ve kurumsal aktörlerden böyle vergi topladığınızda tasarrufa gidebilecek bir alanı kamuya vergi olarak aktarmış oluyorsunuz” ifadelerini kullandı.

Türk Ticaret Bankası Munzam Sosyal Güvenlik Emekli ve Yardım Sandığı Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Celal Balabanlı da “2001 yılında tüketim ekonomisine geçtik. Halkın tasarruf gücü yok. Dolayısıyla bankaya gitmiyorlar” dedi.

İstanbul Ticaret Üniversitesi Öğretim Üyesi Hicabi Ersoy ve İstanbul Barosu eski Başkanı Turgut Kazan ise Türkank sürecinde yaşadıkları deneyimleri, sempozyumu takip eden emekli olmuş Türkbank çalışanları ile paylaştılar.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.002 TL        
EURO
1.001 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.