Türk tüketici hayallerindeki evini istiyor

05.11.2013 - 13:24 | Son Güncelleme :

<ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66cf63f4601c04688fbde057.jpg">ING Bank tarafından Avrupa’nın 12 ülkesinde yaptırılan konut fiyatları ve Mortgage Kredileri araştırması sonuçlandı. Araştırma, Türkiye’de ve Avrupa’da tüketicilerin konut fiyatları ile ilgili düşüncelerine dair ilginç veriler ortaya koydu.

ING Bank’ın her yıl yaptırdığı Konut Fiyatları ve Mortgage Kredileri Araştırması’nın 2013 sonuçları açıklandı. Tüketicilerin konut fiyatları ve mortgage kredilerine yaklaşımını belirlemeyi hedefleyen araştırma, Türkiye’de tüketicilerin 2014 yılında konut fiyatlarında artış beklentisi içinde olduğunu ve Türkiye’de konut kredisini geri ödemede zorlanan tüketicilerin oranının yüzde 33 düzeyinde olduğunu gösterdi. Türk tüketicilerin önümüzdeki bir yıllık süre zarfında konut fiyatlarında artış olacağı yönünde 12 ülke arasında en iyimser profili çizdiği belirlendi.

Avrupa’nın 12 ülkesinde 12 bin kişiyi kapsayan araştırmada insanların konut fiyatları ve mortgage konularına nasıl yaklaştıklarının ve konut alımı ile ilgili yaklaşımlarının belirlenmesi hedeflendi. Araştırma sonuçlarına göre, pek çok insanın finansal planlaması içinde önemli bir yer tutan konut fiyatları konusunda Avrupa’nın en çok artış bekleyen ülkesi Türkiye oldu. Buna göre, Türkiye’de tüketicilerin yüzde 77’si önümüzdeki yıl içinde konut fiyatlarının yükseleceğini öngörüyor. Bu oran ile Türkiye, tüketici bazında konut fiyatlarında en çok artış bekleyen ülkeler sıralamasında birinci sırada yer alıyor.

Araştırmanın ortaya koyduğu bir başka çarpıcı veri ise ülkeler bazında konut kredilerinin geri ödenme hızı ve oranı oldu. Türkiye, yüzde 33’lük oranla tüketicinin konut kredisi geri ödemesinde zorlandığı ülkeler sıralamasında 12 ülke arasında 8. sırada yer alıyor.

İngiltere konuta güveniyor, İspanya’da sancı devam ediyor

Konut fiyatlarına ilişkin artış beklentisinde en çarpıcı oran ise İngiltere’de görülüyor. İngiltere’deki tüketicilerin konut fiyatlarının önümüzdeki yıl artacağına dair beklentisi 2012’ye göre yüzde 56’lık bir artış gösterdi.

Birleşik Krallık genelinde tüketicilerin yüzde 61’i 2014’te konut fiyatlarının yükselmesini bekliyor. Artış beklentisinde geçen yıla göre en büyük düşüş ise Fransa’da gözlendi. 2012’de Fransız tüketicilerin yüzde 52’si fiyatların artacağını belirtirken bu oran 2013’te yüzde 42’ye gerilemiş durumda. Listede konut fiyatlarında artış beklentisi en düşük olan ülke ise ekonomik krizin etkilerinin sürdüğü İspanya. İspanyol tüketicilerin yalnızca yüzde 17’si önümüzdeki yıl emlak fiyatlarında artış bekliyor.

Araştırma kapsamında değerlendirmeye alınan diğer ülkelerde konut fiyatı artış beklentisi oranı ise şu şekilde: Hollanda yüzde 25, İtalya yüzde 29, Romanya yüzde 31, Polonya yüzde 39, Almanya ve Belçika yüzde 57, Lüksemburg yüzde 70 ve Avusturya yüzde 75.

Mortgage geri ödemesinde liderlik Almanya’da Araştırmada konut kredilerinin geri ödemesi konusunda tüketicilerin yaklaşımı da saptandı. Avrupa genelinde konut kredisi ve kira ödemesinde zorlandığını söyleyen tüketicilerin oranı yüzde 29.

Türkiye’de ise konut kredisi kullanan ve kira ödeyen tüketicilerin yüzde 33’ü kredi ve kira ödemelerinde güçlük çektiklerini belirtiyor.

Mortgage kredilerinin en hızlı ödendiği ülkeler ise Hollanda, Lüksemburg ve Almanya. Bu ülkelerdeki ödeme kolaylığı faiz oranlarının düşük olması ile ilişkilendiriliyor. Hollanda’da tüketicilerin yalnızca yüzde 12’si kredi ödemelerinde güçlük çektiklerini söylerken bu oran Lüksemburg’da yüzde 13; Almanya’da ise yüzde 19 olarak gerçekleşti.

Kredi geri ödemesinde en çok zorluk çeken tüketici kesimi ise yüzde 48’lik oranla kriz etkilerinin sürdüğü İspanya’da yaşadığı göze çarpıyor. Diğer yandan İtalya (%46) ve Romanya’da (%45) da konut kredisi ve kira ödemelerinde zorluk yaşayanların oranı dikkat çekiyor.

Türk tüketici hayallerindeki evini istiyor

Araştırmada tüketicilerin hayallerindeki evde yaşamaya dair beklentileri de belirlendi. Buna göre, Avrupa genelinde tüketicilerin yüzde 76’sı hayallerinin evinde yaşamanın kendisi için önemli olduğunu belirtiyor. 12 ülke arasında “Hayallerinizin evinde yaşamak benim için gerçekten önemlidir” cümlesine kesinlikle katılıyorum ve katılıyorum şeklinde cevap verenlerin oranları baz alınarak yapılan sıralamada Türkiye yüzde 93’lük oranla ilk sırada yer aldı. Ayrıca Türkiye’deki tüketicilerin yüzde 62’si müstakil evde yaşamayı tercih edeceğini belirtiyor.

Düşük faiz konut talebini artırıyor

ING Bank Bireysel Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Barbaros Uygun, ING Bank’ın birçok konuda olduğu gibi konut fiyatları ve mortgage yaklaşımı konusunda da düzenli olarak kapsamlı araştırmalar yaptırdığının altını çizerek bu araştırmaların tüketiciye yönelik hizmet stratejilerinin temelini oluşturduğunu belirtti.

2013’te konut kredisi faizlerinin düşmesinin Türkiye’de konut talebini artırdığını belirten Uygun, “Tüketiciler arasında en fazla artış beklentisinin Türkiye’de olması şaşırtıcı bir gelişme değil. 2013 yılının ekonomik iklimi bu beklentiyi canlı tutacak şekilde gelişti. Türkiye’de tüketicilerin en güvenilir bulduğu yatırım araçlarının başında gayrimenkul geliyor. Bu nedenle tüketici emlak piyasasını ve bu çerçevedeki ekonomik değerleri mümkün olduğunca yakından takip ediyor ya da uzmanlara danışıyor. Bunda geleneksel olarak devam eden konutun değer kaybetmeyen bir yatırım olduğu algısının da önemli bir rolü var” dedi.

Uygun, ING Bank’ın konut kredisi hacminin 2012 yılı sonu itibarıyla 2,4 milyar TL seviyesinde olduğunu ve Ağustos 2013 itibarı ile bu oranın 2,7 milyara ulaştığını sözlerine ekledi.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.002 TL        
EURO
1.001 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.