Türk-Azeri doğal gaz anlaşması Bakü-Ceyhan`a da yarayacak

14.03.2001 - 00:00 | Son Güncelleme :

Türkiye, Azerbaycan ile kilit önem taşıyan bir doğal gaz anlaşması imzalarken, ABD ve Türkiye`den destekli Hazar Denizi havzası enerji nakil hatları planlarına yeni bir momentum kazandırdı.

Doğal gaz anlaşması, Türkiye`nin üç haftadan bu yana devam eden ve gelişmekte olan ülkelerde de kaygı uyandıran finansal krizini çözmek için uluslararası yardım aradığı bir zamanda, ülkenin geostratejik konumunu bir kez daha vurgulayarak, memnunluk uyandırıcı bir gelişme olarak değerlendirildi.

Ancak hükümetin bir aksiyon planı üzerinde karar vermek için çok uzun süre harcadığını hisseden Türk yatırımcılar, 10 gün süren bayram tatilinden sonra Pazartesi günü açılışta piyasaları yine çökertti.

Anlaşma Türkiye Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ve ziyaretçisi Azerbaycan Başkanı Haydar Aliyev arasında, Ankara imzalandı. 15 yıllık anlaşma 2004 yılı itibaıryla Türk sınırlarına 6.6 milyar metreküp doğal gaz yollayacak. Aliyev, Azerbaycan`ın bir gün Rusya`nın egemen olduğu ve giderek büyüyen bu doğal gaz piyasasına yukarıdaki rakamın üç misli ihracatta bulunması umudunda olduğunu belirtti.

Kriz kaygı uyandırıcı. Bu iniş - çıkışlarla başa çıkabiliriz. Bugün Türkiye için potansiyel anlamda büyük bir gün, diyen Mike Bilbo, Azerbaycan`ın Hazar Denizi kıyısı açıklarında yeni keşfedilen Şah Deniz alanındaki faaliyetleri yöneten uluslararası konsorsiyumun başındaki BP Amoco Corp`un Hazar havzası sözcüsü.
BP çok memnun, diyen Bilbo, Azerbaycan`ın başkenti Bakü`den Türk sınırına yeni bir boru hattı inşa edileceğini ve yol üzerinde, hem Azerbaycan`ın taşrasına hem de Gürcistan cumhuriyetine de doğal gaz verilebileceğini belirtti.

Bilbo`ya göre bu boru hattı, BP Amoco`nun egemen hissesine sahip olduğu Bakü-Ceyhan hattı ile aynı anda ve ona paralel olarak inşa edilebilecek. Türk müttefikinin durumunu güçlendirmek ve Rusya ve İran güzergahlarından kaçınmak için ABD tarafından kullanılan bir siyasi araç olarak görülerek eleştiriye uğrayan Bakü Ğ Ceyhan boru hattının fizibilitesine ilişkin inançlar geçen günlerde yeniden canlandı.

ABD Dışişleri Bakanlığı`nın Hazar havzası özel danışmanı Elizabeth Jones, İyi, çok iyi, diyor. İktidara geldikten sonra Başkan George W. Bush`un yönetimi Jones`un pozisyonunu, Başkanın danışmanından özel danışmana indirgedi. Ancak Jones`a göre bu durum, siyasetlerde bir değişiklik anlamına geliyordu ve Bush, Kazakistan Başkanı Nursultan Nazarbayev`e zaten bir mesaj yollayarak Bakü-Ceyhan güzergahı için daha fazla petrol ayrılması çağrısında bulunmuştu.

Londra`da yerleşik danışmanlık şirketi Gas Strategies`den Jonathan Sterns`e göre, doğalgaz boru hattının başarısı Türkiye`nin 2004 yılı itibarıyla büyük hacimlerde doğalgaz emme kapasitesine bağlı olacak, zira Rusya ve İran`dan gelecek olan ek tedarik projeleri daha şimdiden bir hayli mesafe katetmiş durumda.

Sterns, Son analizde Türk piyasası bunları emebilecek kadar büyük. Türk ekonomisinin yalpalaması ve (enerji santralleri) gecikmeleri nedeniyleÉsorun zamanlamada diyor. Bankerlerin tahminlerine göre, 22 Şubat`da para birimini dalgalanmaya bırakarak, devalüasyona giden Türkiye`nin 2001 yılında ekonomik büyüme oranı neredeyse negatif olacak.(THE WALL STREET JOURNAL)
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.002 TL        
EURO
1.001 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.