Turizmi Sürdürecek 10 Altın Kural
Her yıl 100 milyonu aşkın turistin Akdeniz`e akın etmesi bu havzadaki çevre sorunlarını artırıyor. Doğadaki Ayak İzlerimiz isimli kitapta yer alan bilgilere göre, turizm sektörü giderek büyüyor. Bunun sonucunda doğal yaşam alanları modern tatil sitelerine, nesli tehlike altındaki deniz kaplumbağalarının üreme kumsalları turistik tesislere dönüşüyor. Denizlere daha fazla atık boşaltılıyor, bu da eko-sistemi altüst ediyor. Bu durumu fark eden kimi şirketler; turizmin çevresel ve sosyal etkilerini de işin içine katan mekanizmalar geliştirmeye başladı. Bu kapsamda sürdürülebilir turizmin 10 altın kuralı şöyle sıralanıyor:
Turizmin geliştirilmesi çevresel korumayla bütünleştirilmelidir.
Biyolojik çeşitlilik korunmalıdır.
* Doğal kaynaklar sürdürülebilir biçimde kullanılmalıdır.
* Tüketim, atıklar ve kirlilik azaltılmalıdır.
* Kültürel değerler önemsenmelidir: Kendileri bunun aksini istemedikçe yerel halkın yaşam biçimi değiştirilmemelidir.
* Tarihi alanlara saygı gösterilmelidir. Turizm, tarihi ve arkeolojik alanların korunmasını finansal olarak desteklemelidir ve zarar görmesini engellemelidir.
* Turizm yerel halka yarar sağlamalıdır: Yerel halk turizm etkinliklerine ortak edilmelidir.
*Turizm çalışanları sürdürülebilir turizme yönelik eğitilmelidir.
* Turizm eğitsel amaçlı olmalıdır: Herhangi bir yörenin kültürel ve çevresel konularıyla ilgili bilgi sahibi olan turistler, doğaya en az zararı vermeye çalışır.
* Turizm yasa ve yönetmeliklere uygun biçimde olmalıdır.
TURİSTLERE ÖNERİLER;
Kitapta ayrıca turistlere yönelik önerilere de yer verildi. Tek bir turistin günde 800 litre su tükettiğine dikkat çekilen kitapta, turistlere yönelik öneriler şöyle sıralandı:
Banyo yapmaktansa duş alın. Duş, su tüketimini azaltır. Duş sürenizi kısa tutmaya çalışın. Daha fazla sıcak su, daha fazla enerji tüketmenize neden olur.
* Kişisel bakım ürünleri ve deterjan kullanımını azaltın. Otelde çarşaf ve havlularınızı yeniden kullanarak, deterjan vesu tüketimini azaltın.
* Okuduğunuz gazete ve dergileri başkalarıyla paylaşın. Daha az broşür, harita, kitapçık alın; kullanmadıklarınızı geri verin.
* Poşet, çocuk bezi, kağıt tabak ve bardak kullanımınızı azaltın.
* Yerel kültürlere, geleneklere ve dini yerlere saygı gösterin. Yerel insanların ve özel mekanların fotoğraflarını izin almadan çekmeyin.
* Doğaya zarar veren spor türlerinden kaçının.
* Kurallara ve yönetmeliklere saygı gösterin. (FİNANSAL FORUM)