TÜPRAŞ`ın benzin isyanı

12.03.2013 - 10:29 | Son Güncelleme :

Türkiye`nin enerji devi TÜPRAŞ, akaryakıt piyasasındaki ÖTV`ye isyan etti...

<ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66cf6ca8601c04688fbe1538.jpg">Türkiye`nin enerji devi TÜPRAŞ, akaryakıt piyasasındaki ÖTV`ye isyan etti.

Tüpraş`ın ürettiği benzinin yarıdan fazlası elde kalıyor. Her ay yüzbinlerce ton benzini ucuza ihraç etmek zorunda kalan Tüpraş kırmızı alarm verdi: 1 litre benzini 1.45 TL`den satıyoruz. Mazotu ise 1.56 TL`den alıyoruz. Bu da cari açığı büyütüyor.

ZAM ÜSTÜNE ZAM BIKTIRDI

Ardı arkası kesilmeyen zamlar Türk halkını benzine küstürdü. Türkiye Gazetesi`nden Ercan Seki`nin haberine göre, Tüpraş, yaşanan krizin ülke ekonomisine zarar verecek boyutlara ulaştığını belirterek, cari açık uyarısında bulundu. Tüpraş, akaryakıttan yaşanan çarpıklığı kabul ederek, 1 litre benzini 1.45 TL`den satıyoruz. Mazotu ise 1.56 TL`den alıyoruz. Bu da cari açığı büyütüyor. Çözüm için benzin ve mazot ÖTV`sinin eşitlenmesi gerekiyor açıklamasını yaptı.

100 TON PETROLDEN 48 TON BENZİN 18 TON MOTORİN 11 TON LPG ÇIKIYOR

Pahalı benzin sebebiyle yeni araç alanlar tercihlerini hep dizelden yana kullanırken, LPG tankı taktırıp otogaz yakmaya başlayan araçların sayısı da hızla artıyor. Tüketicilerin tercihinde yaşanan hızlı değişim, akaryakıt sektöründeki geleneksel dengeleri altüst etti. Dahası memleket ekonomisine de zarar vermeye başladı. Bir başka deyişle, bıçak kemiğe dayanmış durumda.

100 ton ham petrol rafineride işlendiğinde 48 ton benzin, 18 ton motorin ve 11 ton LPG elde ediliyor. Bu değişmez bir kimya kuralı. Yani, bana benzin lazım değil, hepsi motorin olsun diyemiyorsunuz. İşte akaryakıt sektöründe aylardır yaşanan krizin esas sebebi bu.

ÖTV BÜTÜN ÜRÜNLERDE EŞİTLENSİN

Yaşanan krizi ilk olarak geçtiğimiz ay, Akaryakıt Bayileri İşveren Sendikası (TABGİS) duyurmuştu kamuoyuna. Maliye, Gümrük ve Enerji Bakanlığına sunulan raporda, akaryakıttan alınan Özel Tüketim Vergisinin (ÖTV) bütün ürünlerde 1.40 lira olarak eşitlenmesi istendi. Peki bütün bu yaşananlar hakkında Türkiye`nin en büyük akaryakıt tedarikçisi Tüpraş acaba ne düşünüyor? Tüpraş yaşanan benzin krizinden dolayı hayli dertli.

TÜPRAŞ`TAN EŞİT ÖTV ÇAĞRISI

* Tüpraş rafinerilerinde üretilen benzinin ancak yüzde 35`i Türkiye`de tüketilmekte, yarıdan fazlası (% 65) ihraç edilmek zorunda kalınmaktadır. Ocak 2013`te 4 ayrı ülkeye toplam 202 bin ton benzin ihraç edilmiştir.

* Benzindeki yüksek vergi sebebiyle Türkiye`deki motorin ve LPG tüketimi sadece üretimle karşılanamayacak miktarlara ulaşmıştır. Üretim kapasitemiz de sınırlı olduğundan motorin ve LPG ithalatı kaçınılmaz hale gelmiştir.

* Benzinde ÖTV 2.17 TL/litre iken motorinde 1.60 TL/litredir. KDV dahil fiyatlarda ise benzinden alınan vergi motorinden 68 Kuruş daha fazladır. ÖTV`nin benzin ve motorinde eşit olarak uygulanması gerekmektedir.

* Tüketiminin yarıdan fazlası ithalatla karşılanan motorinin vergisiz fiyatı benzinden 11 kuruş/litre daha pahalıdır. Daha ucuz olan benzin ihraç edilirken, daha pahalı olan motorin ithal edildiği için ülkemizin cari açığı büyümektedir.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.004 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.