Tüm noter sistemi de değişiyor
<ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="http://i.bigpara.com/i/55big/hesap_vergi_rakam.jpg">Noterlerin kazancının yüzde 85’i vergi Otomotiv ve telekomünikasyon sektörlerinde olduğu gibi noterliklerde tahsil edilen ücretin de büyük bir bölümünün vergi olduğuna dikkat çeken, Türkiye Noterler Birliği (TNB) Başkanı Yunus Tutar, ”Noterlik işlem maliyetinin en önemli unsurunu teşkil eden ve 1512 sayılı Noterlik Kanunu’nun 118 ve 119. maddeleri gereğince noterliklerde yapılan işlemler sebebiyle doğan damga vergisi, harç, değerli kağıt ve KDV bedelleri vatandaştan nakden tahsil edilerek, Maliye veznesine yatırılmaktadır. Noterliklerdeki iş ve işlemler sebebiyle tahsil edilen ücretin yüzde 85’i vergidir” dedi.
ımg>Türkiye Noterler Birliği (TNB) Başkanı Yunus Tutar, Türkiye genelindeki noterliklerde yapılan tüm işlemler, elektronik ortamda kurduğumuz Merkez Arşiv Sistemi’ne kaydedilecek. Bu projeyi 200 noterlikte pilot olarak başlattık ve çok başarılı sonuçlar elde ettik. 1 Ocak 2014’ten itibaren tüm noterlikler bu sistem üzerinden çalışacak dedi.
Tutar, TNB tarafından düzenlenen basın toplantısında Noterlik kurumundaki gelişmeleri anlatırken, başlattıkları Değişim Projesi ile vatandaşların noterliklerde harcadığı zamanı azaltmayı ve hizmet kalitesini tüm noterliklerde standart hale getirmeyi amaçladıklarını söyledi.
Noterlerde yılda yaklaşık 28 milyon işlemin güvence altına alındığını belirten Tutar, noterlerin sağlıklı bir ticari hayat ve vergi adaleti açısından önemli bir konumda olduğunun altını çizdi. Yeni dönemde, noterliklerde yapılan tüm işlemlerin elektronik ortamda kaydedilmesini sağlayacak bir Merkezi Arşiv Sistemi kurulacağını söyleyen Tutar, şöyle konuştu: Merkezi Arşiv Sistemi projemizi 200 noterlikte pilot olarak başlattık ve çok başarılı sonuçlar elde ettik. 1 Ocak 2014’ten itibaren tüm noterlikler bu sistem üzerinden çalışacak. Noterler tüm kamu kurum ve kuruluşları ile işbirliği de yaparak, işlemleri elektronik ortamda yapmayı hedefliyor. Bu sistem sayesinde vatandaşın kapı kapı dolaşıp belge toplamasına gerek kalmayacak, tüm işlemler noterliklerden üstelik de çok kısa bir sürede yapılabilecek.
Merkezi Arşiv’in tüm kamu kurum ve kuruluşları ile entegrasyonu da sağlanacak. Dolayısıyla bilgi ve belge paylaşımı söz konusu olacak. Böylece hem noterliklerde geçirilen zaman azalacak, hem işlemler kolaylaşacak hem de diğer kurumlarla entegre olacağı için belge kontrolü kolay hale gelecek ve organize sahtekarlıkların bile önüne geçilebilecek. Noterlerin son 5 yılda teknolojik altyapıya toplam 10 milyon dolarlık yatırım yaptıklarını anlatan Tutar, Önümüzdeki 5 yıl içerisinde 10 milyon dolarlık daha yine sadece teknolojik alt yapı yatırımı yapmayı planlıyoruz. Bu, bilişim teknolojilerindeki değişime paralel olarak tüm toplum dönüşürken, noterlerin bu değişime kayıtsız kalmadığının en iyi göstergesidir değerlendirmesini yaptı