TEAŞ:Trakya ve Bursa bölgelerinde elektrik üretim fazlası var

17.04.2001 - 00:00 | Son Güncelleme :

TEAS GENEL MUDURLUGU, TRAKYA BOLGESINDE SON YILLARDA YAPILAN OTOPRODUKTOR TESISLERININ URETIMLERI VE BULGARISTAN`DAN ITHAL EDILEN ELEKTRIK ENERJISI ARZI NEDENIYLE ELEKTRIK ARZ FAZLASI OLUSTUGUNU BELIRTEREK BU DURUMUN ENTERKONNEKTE SISTEMI OLUMSUZ ETKILEYECEK DUZEYE ULASMASI IHTIMALINE KARSI ENERJI BAKANLIGINI UYARDI.

TEAS GENEL MUDUR VEKILI OMER ESIRGEMEZ VE OZELLESTIRME DAIRE BASKANI SECKIN ULGEN IMZASIYLA 15 MART`TA BAKANLIGA YAZILAN UYARI YAZISINDA BENZER BIR DURUMUN BURSA BOLGESINDE DE YASANDIGI VURGULANARAK `TRAKYA BOLGESINDE VE BURSA ILI VE CEVRESINDE YOGUNLASMIS BULUNAN URETIM TESISLERI NEDENIYLE URETIM/TUKETIM DENGESI YONUNDEN ENTERKONNEKTE SISTEMIN OLUMSUZ YONDE ETKILENMESI SORUNU ORTAYA CIKMAKTADIR` DENILDI.

REUTERS`IN ELDE ETTIGI UYARI NOTUNDA BULGARISTAN ILE YAPILAN UZUN DONEMLI ENERJI ALIM ANLASMASI KAPSAMINDA IZOLE BOLGE BESLEME SEKLIYLE ENERJI ALIMI ZORUNLULUGU BULUNMASI NEDENIYLE TRAKYA BOLGESININ URETIM/TUKETIM DENGESININ, BOLGEDE KURULMASI ONERILEN URETIM SANTRALLARI ILE BIRLIKTE BOZULDUGU VE BOLGE DISINA ENERJI AKTARILMASINDA DA SORUN YASANDIGI VURGULANDI.

TRAKYA VE BURSA BOLGESINDE 3096 SAYILI YAP-ISLET-DEVRET (YID) YASASI KAPSAMINDA YAPTIRILAN OTOPRODUKTOR VE DIGER ENERJI SANTRALLARININ URETIM FAZLASINA NEDEN OLDUGU VE HER IKI BOLGEDE DE BUNDAN SONRA URETIM TESISI YAPILMASINA IZIN VERILMEMESI GEREKTIGI BELIRTILDI.



--- BULGARISTAN ILE YAPILAN ANLASMA ---

BULGARISTAN ILE 1998 YILINDA IMZALANAN ANLASMAYA GORE, TURKIYE 2008 YILI SONUNA KADAR BU ULKEDEN YILDA 4 MILYAR KILOWATTSAAT (KWH) (600-700 MEGAWATT) ELEKTRIK ALIMLARINA BASLADI.

ANLASMA GEREGI BULGARISTAN`DAN ELEKTRIGIN ALIM SEKLI, TRAKYA BOLGESINDE TURKIYE ENTERKONNEKTE SISTEMINDEN IZOLE EDILMIS BIR BOLGENIN BULGARISTAN`DAN BESLENMESI ESASINA DAYANIYOR.

1999 SONU VERILERINE GORE TRAKYA BOLGESININ ELEKTRIK TALEBI EN YOGUN SAATLERDE 3,200 MW IKEN BOLGEDEKI TOPLAM URETIM 4,800 MW DUZEYINDEYDI.

TEAS BU BOLGEDE 2005 YILINDA MEVCUT URETIME EKLENECEK OTOPRODUKTOR VE YID MODELIYLE YAPILACAK 2,500 MW`LIK ILAVE SONRASINDA BULGARISTAN`DAN ITHAL EDILEN ENERJI ILE BIRLIKTE ARZ KAPASITESININ 7,600 MW`YE ULASACAGINI, MAKSIMUM TALEBIN 6,000 MW, MINIMUM TALEBIN ISE 2,700 MW`DE KALMASININ BEKLENDIGINI TAHMIN EDIYOR.

ISTANBUL BOGAZINI GECEN VE `BOGAZ ATLAMA` DIYE ADLANDIRILAN ELEKTRIK ILETIM HATTI ILE TRAKYA`DAN 1,200 MW`IN ANADOLU`YA ILETILEBILDIGINI BELIRTEN TEAS, 2005`E KADAR 1,400 MW`LIK YENI BIR BOGAZ GECIS HATTI ILE BIRLIKTE ANADOLU`YA TOPLAM 2,600 MW ILETILEBILECEGINI, BU DURUMDA MINIMUM TALEP SAATLERINDE 2,300 MW`LIK BIR MIKTARIN DA SANTRALLARDAN YUK DUSURULMESI YOLUYLA DENGELENEBILECEGINI VURGULADI.

TEAS IKI YIL ONCE DE ENERJI BAKANLIGINA BENZER BIR UYARI NOTU GONDEREREK TRAKYA BOLGESINDEKI ENERJI ARZ FAZLASINA DIKKAT CEKMIS, BU BOLGEDEKI YATIRIMLARA BULGARISTAN ILE YAPILAN ANLASMA DIKKATE ALINARAK IZIN VERILMESI GEREKTIGINI BELIRTMIS VE SU UYARIDA BULUNMUSTU:

`ANCAK 2005 YILINA KADAR TEAS`IN BU BOLGEDEKI URETIM TESISLERININ ISLETME HAKKI DEVREDILECEGINDEN VE AL-YA-DA-ODE PRENSIBI ILE CALISAN DIGER YID SANTRALLARININ, KONTRATLARI GEREGI SUREKLI BAZ SANTRAL OLARAK CALISACAKLARINDAN TRAKYA BOLGESINDEKI SANTRALLARDAN 2,300 MW`LIK YUK DUSUMUNUN MUMKUN OLAMAYACAGI VE BUNA BAGLI OLARAK DA URETIM-TUKETIM DENGESININ SAGLANAMAYACAGI ACIKCA GORULMEKTEDIR.`

TEAS BAKANLIGA GECEN AY GONDERDIGI NOTTA DA, TRAKYA BOLGESINDE URETILEN FAZLA ENERJININ ISTANBUL BOLGESINE AKTARILMASINDA SORUNLAR YASANDIGINI BELIRTEREK SUNLARI IFADE ETTI:

`BOLGEDEKI HAMITABAT DOGALGAZ, AMBARLI DOGALGAZ, AMBARLI FUEL-OIL VE OTOPRODUKTOR SANTRALLARI ILE ENERJI ALIM GARANTILERI OLAN TRAKYA, UNIMAR, DOGA YID SANRTALLARININ URETIMLERINN AKTARILMASINDAKI SIKINTILAR NEDENIYLE TEAS SANTRALLARINDAN PUANT SAATLER DISINDA YUK DUSULMEK ZORUNDA KALINMAKTADIR. BU NEDENLE URETILEN ENERJININ BOLGEDE TUKETILMESI, UZAK MESAFELERE AKTARILMAMASI ZORUNLULUGU VARDIR.`



--- BURSA BOLGESI ---

TEAS`A GORE, BURSA BOLGESINDE DE URETIM TESISI FAZLALIGINDAN URETIM/TUKETIM DENGESININ BOZULDUGU, 34.5 KILOVOLT (KV) VE 154 KV GERILIM SEVIYESINDE URETILEN ENERJININ 380 KV SEBEKEYE AKTARILMASININ OZELLIKLE MINIMUM YUK SAATLERINDE TERS YONDE BIR YUK AKISINA NEDEN OLDUGU VE ENERJININ URETILDIGI YERDE TUKETILMEMESI NEDENIYLE KAYIPLARIN ARTTIGI GOZLENIYOR.

TEAS`IN YAZISINDA, BU IKI BOLGE DISINDAKI TUM BOLGELERDE DE URETIM TESISI TEKLIFLERININ, TURKIYE`NIN IHTIYACLARI, YAKIT CESITLENDIRILMESI, YAKIT DENGELERI VE BOLGESEL URETIM/TUKETIM DENGELERI GOZETILEREK DEGERLENDIRILMESI GEREKTIGININ ALTI CIZILDI.

ENERJI BAKANLIGINA GONDERILEN YAZIDA, TURKIYE`NIN PLANLADIGI VE YURURLUGE KOYDUGU TUM YAP-ISLET-DEVRET, YAP-ISLET, OTOPRODUKTOR VE KAMUYA AIT URETIM TESISI PROJELERININ PLANLANAN TARIHLERDE DEVREYE ALINMALARI HALINDE 2001 YILINDA YINE DE ENERJI ACIGI GORULECEGI, FAKAT 2002-2004 ARASINDA SISTEM IHTIYACININ YETERLI YEDEKLE KARSILANABILECEGI BILDIRILDI.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
998 TL        
DOLAR
998 TL        
EURO
1.006 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.