Tavukçulukta kriz büyüyor
Mudurnu Tavukçuluk`taki sorunlarla gündeme gelen kriz, özellikle geçim kaynağı besicilik olan küçük üreticiyi zorluyor. Beyaz et fiyatlarındaki büyük düşüş süpermarket raflarına yansımazken konuya el atan hükümet önlem alma hazırlığında.
Tavukçuluk sektöründe Mudurnu şirketinin iflas noktasına gelmesi ile başlayan kriz, geçimini besicilikten sağlayan yüzlerce küçük üretici ve köylüyü de pençesine aldı. Yem verilemediği için beslenemeyen on binlerce tavuğun kümeslerde ölüme terk edildiği belirtiliyor. Kriz tüm ülkede tavuk fiyatlarını düşürdü, ancak özellikle büyük süpermarketlerde tüketiciye yansımıyor.
Bolu`da 20 bin kapasiteli bir tavuk çiftliğinin sahibi olan Şemsettin Orhan , 18 bin hayvanın açlıktan ölmek üzere olduğunu anlatıyor. Sektörde faaliyet gösteren birçok büyük şirket gibi Mudurnu Tavukçuluk da bölgedeki köylere ve küçük çiftlik sahiplerine civciv ve yem veriyor.
Dönem sonu olan 45 günün sonunda ise tavukları geri alıyor. Kilo başına 80 bin lira ücret aldıklarını belirten Orhan, şirketin 2 aydan beri kendilerine ödeme yapmadığını, üstelik yem de vermediği için hayvanların ölüme terk edildiğini belirtiyor. Yalnızca Bolu ve civarında 2 bin 500 ailenin, geçimini tavukçuluktan sağladığı kaydediliyor. Beyaz et sektöründeki kriz yalnızca Mudurnu Tavukçuluk`u kapsamıyor. Beyaz Et Üreticileri Birliği (Best-Bir) Danışmanı Yüce Canoler , krizin çıkış nedenlerini üretim fazlası ve bankaların kredi faizlerinin yükselmesi olarak sıralıyor.
Arz fazlası eylülde başladı
Best-Bir`e göre arz fazlası etkisini eylül ayında göstermeye başladı, kilo başına 950 bin lira olan pilicin fiyatı ekim ve kasım aylarında 650 bin liraya kadar geriledi. Üretici, maliyetinin altında satış yapmak zorunda kaldı.
Aralık ayında faizlerde yaşanan fırtına sonucu bankaların diğer sektörlerde olduğu gibi kendi kapılarına da dayanarak ``Kredi borcunuzu ödeyin`` diye baskı yapması ise sektördeki krizi daha da arttırdı.
Mudurnu Tavukçuluk gibi zor durumda olmasalar da Beyti, Köy-Tur ve Banvit gibi tanınmış markaların da büyük sorunlar yaşadıkları belirtiliyor.
Aldığımız görüşlere göre Mudurnu Tavukçuluk`un bu denli kötü etkilenmesine neden olarak günde 140 bin kesim yapan büyük bir şirket olmasının yanı sıra fazla miktarda banka kredisi kullanarak sağlıksız bir büyüme yapısı içine girmesi de gösteriliyor.
Best-Bir`in danışmanı Canoler, piliç fiyatının kesimhane çıkışı 650-700 bin liraya kadar gerilediğini belirtirken bu düşüşün süpermarket raflarına yansımamasına da dikkat çekiyor.
Geçen haftalarda bir heyet oluşturarak hükümet çevrelerine sorunlarını ilettiklerini anlatan Canoler, tavukçuluk sektöründe yaşanan krizin önceki gün Bakanlar Kurulu`nda da ele alındığını ve önlemler alınmasını beklediklerini kaydetti.